Példátlan lépést tervez Ukrajna a magyarok ellen – a következményektől még Kijevben is félnek

2024. október 01. 09:18

Még a szünetekben sem beszélhetnének magyarul a diákok és a tanárok Ukrajnában a legújabb törvényjavaslat alapján, amely a helyi politikusok szerint negatív hatással lehet a Magyarországgal való kapcsolatokra.

2024. október 01. 09:18

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Natalija Pipa, a Rada képviselője benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében az iskolákban csak ukrán nyelven beszélhetnének a diákok és a tanárok, még a szünetekben is, azaz a magyar nyelv használata tilos lesz – erről Maxim Buzsanszkij számolt be a Gazeta tudósítása alapján.

Utóbbi kiemelte:

a törvényjavaslat elfogadása negatív hatással lehet a Magyarországgal való kapcsolatokra, és Budapest blokkolni fog minden EU-s segélycsomagot.

Magyarország és Ukrajna is érdekelt a szomszédsági kapcsolatok fejlesztésében, közös az erre irányuló szándék, a kormány mindent megtesz ennek érdekében, de elvárja Kijevtől a magyar nemzeti közösség jogainak helyreállítását – közölte egy nappal korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor találkozott az új ukrán tárcavezetővel.

Elvárjuk Ukrajnától azt, hogy a magyar nemzeti közösség jogait állítsa helyre az anyanyelvhez való hozzáférés tekintetében, az oktatás, a kultúra, a közigazgatás területén

üzente Andrij Szibihának a magyar miniszter.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. október 01. 11:13
"Novicsok-5 2024. október 01. 10:43 • Szerkesztve A magyar iskolákban mikor fogják tanítani a putyini narratívát, miszerint a Szovjetunió azért rohanta le Lengyelországot," Majd ha az egybites fajtád, ahol a csak gazdi (akivel 100,00%-ban KELL egyetérteni) és ellenség van, na majd ha választást nyertek. 2034 után... pár évtizeddel 😂
Dixtroy
2024. október 01. 11:13
És akkor, amikor tudják, hogy az ilyen gecizésekbe beleállunk, na akkor nyomnak megint egy ilyet. Olyan mintha ki akarnák provokálni, hogy támadjuk meg őket mi is. Nem csodálom, hogy az oroszok végül bepöccentek a pimasz gecikre.
B_kanya
2024. október 01. 11:10
"Novicsok-5B_kanya 2024. október 01. 10:53 De ha már számukra annyira fontos a magyar emberek testi épsége, miért nem az egészségüggyel kezdik?" Végigjárjuk a 18 vármegyét (minusz Pest) és ahány milliárdot az adott vármegyeszékhelyen kórházra költöttek, annyiszor lefelejed az aszfaltot a kórház előtt, jó?
B_kanya
2024. október 01. 11:08
"Pandaka pygmaea 2024. október 01. 11:05 Ezek genetikailag férgek." Akinek esze volt és némi szerencséje, azok átmenekültek Oroszországba, ahol a legjobb lehetősége van az ukrán "népnek". A többi a túsz és a féreg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!