Példátlan korrupció: ki van tiltva az unióból, mégis 70 bőröndnyi arannyal érkezett – ez a miniszterelnök engedte be

2024. október 14. 18:14

Így sem volt túl szilárd a kormányfő lába alatt a talaj, pláne ezek után.

2024. október 14. 18:14
null

Nyitókép: Hector RETAMAL / AFP

Az utóbbi évek legnagyobb korrupciós botránya pattan ki a szemünk előtt Spanyolországban: kiderült, hogy a legmagasabb szinten, Pedro Sánchez miniszterelnök jóváhagyásával érkezett a dél-európai országba Delcy Rodríguez venezuelai elnökhelyettes.

A dél-amerikai politikus látogatása azért is bicskanyitogató, mert szankciós listán van, és ki van tiltva az Európai Unió területéről. 

A megjelent információk szerint Delcy Rodríguez 12 bőrönddel érkezett az országba, amelyekben összesen 70 millió dollárnyi aranyrúd volt, amiket José Luis Ábalosnak, a PSOE egyik vezetőjének adott át. Ábalos korábban infrastrukturális miniszter volt, ám egy másik korrupciós ügy miatt az év elején távozni kényszerült pozíciójából, miután kiderült, hogy a közbenjárására Madrid túlértékelve vásárolt be a covid-járvány során maszkokat. 

Ez már a sokadik korrupciós ügy, amely Pedro Sánchez regnálását érinti: legutóbb felesége került be a sajtó reflektorfényébe, miután kiderült, nincs felsőfokú végzettsége, mégis olyan pozíciót tölt be az egyik spanyol egyetemen, amely megkövetelné ezt. A baloldali vezetés patthelyzetben van, ugyanis nincs meg a szükséges többségük a parlamentben, a legutóbbi választás óta csak komoly alkudozások útján sikerül törvényeket elfogadtatniuk. 

A 2020 januári látogatásról azóta sokan sokfélét mondtak: Ábalos és Sánchez is több különböző verziót is előadott már Rodríguez látogatásáról. Eredetileg azt állították, hogy a venezuelai elnökhelyettes látogatása váratlan volt, amire reagálniuk kellett. Pedro Sánchez pénteken Rómában tartott sajtótájékoztatóján már úgy mesélt az esetről, hogy Ábalos üzenetet küldött neki, hogy érkezne Nicolás Maduro helyettese, amire annyit írt:

jól van”.

Ez a beismerés bizonyítja a spanyol sajtó szerint, hogy szó sem volt váratlan utazásról, a spanyol vezetés pontosan tudott róla, hogy egy olyan politikust készülnek a madridi repülőtéren fogadni, aki ki van tiltva az Európai Unió területéről. 

A fenti képen látható, amint Delcy Rodríguez megérkezik Madridba. *A Visegrád24 által közölt fotónál az oldal helytelenül írta le a politikus nevét. 

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. október 14. 20:28
Nem orosz. Neki lehet aranya. Nem az aranya,vagyona van tiltás alatt, a jövés menése. Hát majd továbbmegy.
Robert-N
2024. október 14. 20:01
gilou-au-claviersozlib_abschaum 2024. október 14. 19:49 Vejkó meg a kiscsalád sem korrupt, nem azért tolt bele 100+ milliárdot Viktor. A Felcsút meg mindig is tehetséges falu vót. --- Mibe tolt bele 100 milliárdot?
laszlo 964
2024. október 14. 19:51
Hozta a pénzt a Talgora
sozlib_abschaum
2024. október 14. 19:40
Európai értelmező szótár. Egy liberális nem lehet korrupt, hanem csak halmoz rosszabb időkre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!