Nógrádi György szerint az ő életében már nem lesz béke a Közel-Keleten

2024. október 03. 09:25

A szakértő arról is beszélt, hogy Izrael katonailag sokkal fejlettebb mint a térségben bárki, és minden lépését egyezteti az USÁ-val.

2024. október 03. 09:25
null

Nyitókép: Ultrahang

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt az Ultrahang vendége.

Izrael-Irán

Nógrádi szerint az elmúlt napok egyik legfontosabb külpolitikai történése az volt, hogy Irán csapást intézett Izrael ellen.Ilyen csapás volt már áprilisban, akkor Izraelnek rengeteg ideje volt felkészülni. Akkor belépett Jordánia, USA és a nyugati hatalmak. Most sokkal gyorsabb rakétákat indított Irán, ugyanakkor most is értesítette a nyugati hatalmakat, hogy csapás lesz Izraellel szemben, nyilvánvaló volt, hogy az információt mindenki átadja, ennek megfelelően a veszteség minimális volt” – fogalmazott.

Ezt is ajánljuk a témában

A szakértő kifejtette: 

a térségben 40 ezer amerikai katona van, négyezer ember van, aki partraszállásra vár és egy repülőgéphordozó is tartózkodik a térségben.

Nógrádi ezután tételesen felsorolt néhány fontos mozzanatot a világpolitika színteréről: 

- Izrael elhatározta, hogy felmegy harminc kilométert északra, Libanonba. 

- Közben pedig az iráni elnök találkozott az orosz miniszterelnökkel, akik turisztikai kérdésekről egyeztettek. 

- Október 7-e óta, mintegy 9000 rakétát lőttek ki Izraelre a Hezbollah részéről. 

- Erdogan bejelentette, hogy népirtás folyik.

- A német választások kapcsán kialakult bizonytalanság keleten sokkal nagyobb, mint nyugaton. 

Nógrádi rávilágított: a térségben vannak középhatalmak – Irak, Irán, Szaúd-Arábia és Törökország, és mindegyik szeretné az erejét fitogtatni. Erdogan PR-háborút folytat, és azt mondta, ha kell, megtámadja Izraelt. Iránnak pedig egy nagyon sok százezres hadserege van, ami a térségben kiváló, de nem világszínvonalú. 

Látni kell, hogy Izrael katonailag sokkal fejlettebb, mint a térségben bárki, és minden lépését egyezteti az USÁ-val”

– szögezte le a szakértő.

Az iráni külügyminiszter tegnap reggel közölte: Irán Izrael elleni támadása önvédelem, és kijelentette, hogy az akció befejeződött, kivéve, ha az izraeli rezsim nem dönt úgy, hogy további megtorlást kezdeményez.

„Számomra ez egyértelműen azt jelenti, hogy az irániak preztízs-csapást végeztek, nem akartak komoly veszteséget okozni Izraelnek, mert nem akarnak válaszcsapást. Kíváncsi vagyok, az izraeliek, hogyan döntenek. 

Nyilván az USA is szeretné ezt az egészet leállítani, mert november 5-én választás, és mind a demokraták, mind a republikánusok szeretnék a zsidó és arab szavazatokat megszerezni” 

– jegyezte meg Nógrádi ennek kapcsán.

Aláhúzta: Iránnak nincs akkora katonai ereje, mint Izraelnek. Izrael a térség meghatározó ereje, és véleménye szerint az izraeli hírszerzés teljesítménye is fantasztikus. „Az, hogy pontosan tudták, hogy melyik Hamász- és Hezbollah-vezető hol van, és ezeket megölték, fantasztikus teljesítmény” – mondta, majd hozzátette: szerinte az ő életében már biztosan nem lesz béke a Közel-Keleten.

Ezt is ajánljuk a témában

Arab világ

Nógrádi arról is beszélt, hogy van egy arab világ, ami Marokkótól az Irak-Irán határig tart. Ennek a világnak a vezetője csak és kizárólag Egyiptom volt, van és lesz. Ha ő nem tudja betölteni ezt a funkciót, más nem tudja. Két arab ország van még, ahol nagy a lakosság, Algéria és Irak, de mind a kettő kiesik az arab világ tengelyéből. 

Az egyiptomi politika azonban nagyban függ a szuezi-csatorna bevételeitől, amely jelenleg drasztikusan lecsökkent, és a turizmus bevételeitől, ahol döntően orosz turisták jönnek. Ezt végre egyszer össze kellene rakni” 

– jegyezte meg a szakértő.

Felhívta a figyelmet: Egyiptomban katonai vezetés van, de a katonák jól vezetik Egyiptomot, és nem szabad Svájchoz hasonlítani az országot. Hozzátette: Egyiptomnak stratégiai célja, hogy kijöjjön Izraellel. Ahogyan Szaúd-Arábiának és Jordániának is. „Ez a három ország érdekelt a békében, és nem halandó egy háborús tűzfészket támogatni a Közel-Keleten” – szögezte le, majd kijelentette: 

nekem meggyőződésem, hogy a Közel-Keleten a háború folytatódni fog, rendkívül messze vagyunk a megállapodástól és a kétállami megoldástól.

 Csak azt remélem nem lesz belőle térségi háború.

 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NokiNokedli
2024. október 03. 11:14 Szerkesztve
Nógrádi Úr ott téved, hogy nem Izrael egyeztet USA-val, hanem fordítva. Izrael USA kalapácsa a térségben.
voltospultos-2
2024. október 03. 10:52
Úgy látszik, Iránnak olyan jól megy, hogy az olajbevételt nyugodtan zúdíthatja egy feneketlen kútba, az arab-izraeli konfliktusba.
Héja
2024. október 03. 10:50
Meglehetősen pontos, összefoglaló elemzés, bár a felsorolt tényeket eddig is ismertük.
masikhozzaszolo
2024. október 03. 09:53
/- Izrael elhatározta, hogy felmegy harminc kilométert északra, Libanonba/ Oroszország elhatározta, katonailag bevonul Donbassba, mert lövik az ukránok nehéztüzérséggel az ottani oroszokat. A disznó, aljas orosz, agresszor bevonult Ukrajnába. A disznó aljas Izrael bevonult Libanonba. Vagyis agresszor. És szankciót neki!, a talpa alá! Ugye? Mindkettőnek volt ugyanolyan előzménye. És klasszikusan az egyiknél Iván visszaütött, itt meg Dávid ütött vissza, de az más. Vörös csaillag, Dávid csillag. Csillagok háborúja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!