Nincs megállás: Ukrajna mihamarabbi NATO-csatlakozását sürgeti a balti állam

2024. október 25. 15:03

Litvánia eltökélt, a védelmi miniszter szerint Ukrajna támogatása nem provokálja Moszkvát.

2024. október 25. 15:03
Media day for the NATO command post exercise Avenger Triad 24

Nyitókép: Daniel Löb / AFP

Litvánia védelmi minisztere, Laurynas Kasčiūnas az Euronewsnak adott interjújában hangsúlyozta: 

Ukrajnának jogában áll a NATO-tagság felé vezető úton haladni.

A miniszter egyenesen úgy látja, Európa és a Nyugat nem engedheti meg magának, hogy ne támogassa eléggé Ukrajnát az Oroszországgal szembeni harcában, és megismételte, hogy a NATO-tagság kérdésében nem lehet kétértelmű üzenetet küldeni.

Ezt is ajánljuk a témában

Kasčiūnas szerint Volodimir Zelenszkij „győzelmi tervének” szerves része Ukrajna NATO-tagsága. 

Litvánia mindig is támogatta Ukrajna meghívását a NATO-ba, hiszen nem adhatunk olyan üzenetet Oroszországnak, hogy akár informálisan is vétójogot gyakorolhat a szövetség bővítése felett”

– magyarázta Kasčiūnas. Szerinte az ukrán nép, amely függetlenségéért és Európa biztonságáért küzd, megérdemli, hogy maga dönthessen jövőjéről és gyermekeinek biztonságáról.

Ezt is ajánljuk a témában

Habár a NATO idei jubileumi csúcsán Ukrajna nagyon távoli ígéretet kapott a tagságra, 

az Egyesült Államok egyértelművé tette, hogy ez hosszú távú cél, nem azonnali garancia. 

Kasčiūnas azonban hangsúlyozta: azok a nyugati hangok, amelyek attól tartanak, hogy Ukrajna támogatása provokálja Oroszországot, már többször tévedtek, azt azonban nem említette, hogy egyes elemzők szerint a 2022-ben történt putyini agresszió részben emiatt következhetett be.

„Mi, a baltiak, mindig azt mondtuk, adjunk több fegyvert Ukrajnának, hogy elrettentsük Oroszországot. Ha Ukrajna erős, akkor Oroszország visszafogottabb lesz.”

Kasčiūnas szerint „a semmittevés vezet eszkalációhoz. Ha úgy gondoljuk, hogy Ukrajna támogatása fokozza a konfliktust, akkor hibát követünk el. Remélem, hogy idővel felismerjük a tévedéseinket” – zárult az interjú.

A beszélgetés angol nyelven itt nézhető meg:

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaboGeza
2024. október 25. 17:13
Ukrajna soha nem lesz a NATO tagja!!!! SOHA!!!
fenris
2024. október 25. 16:58
azért meglep, hogy ilyen kitett helyeken futóbolondokat engednek a kormányhoz.... az nem lehet, hogy arrafelé mindenki szuicid. idehaza csak a szájuk jár de arrafelé történhet egy s más
AROON
2024. október 25. 16:47
Megint beverték a fejük, és tudathasadásuk LETT!!
elégia
2024. október 25. 16:07
Megnyilvánulásai alapján egyértelműen elmondható, hogy segg hülye. Amúgy a három balti államban jelentős orosz kisebbség él, teljes jogfosztottságban. Lesz még a háborús uszításaiknak böjtje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!