Netanjahu: Hosszú és nehéz háború kellős közepén vagyunk

2024. október 27. 17:40

Az izraeli kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, az Irán elleni szombat hajnali légitámadás elérte minden célját.

2024. október 27. 17:40
Israeli Prime Minister Benjamin Netanjahu

Nyitókép: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint az Irán elleni szombat hajnali légitámadás elérte minden célját. Netanjahu vasárnap, azon a gyásznapon, amelyet a Hamász palesztin iszlamista szervezet által Izrael ellen tavaly október 7-én elkövetett terrortámadás emlékére hirdettek meg, beszédet mondott a jeruzsálemi Herzl-hegyen, és kijelentette, hogy „a létünkért folytatott hosszú és nehéz háború kellős közepén vagyunk”.

Ezt is ajánljuk a témában

„Mindannyiunk eltökélt szándéka, hogy folytassuk a harcot az életünkre törőkkel szemben, és a végsőkig tovább üldözzük a gyilkosokat és bérenceiket” – hangsúlyozta a kormányfő.

Ugyanott Jichák Hercog államelnök a háború végét ígérő túszcsere-megállapodás mihamarabbi megkötését sürgette. „Még mindig előttünk áll a legfontosabb és legéletbevágóbb feladat, sürgősen visszakapni azokat az izraelieket, akiket a gyilkosok túszul ejtettek” – mondta.

„A legfőbb gyilkosnak, Jahja esz-Szinvárnak (aki a Hamász vezetője lett Iszmáil Haníje likvidálása után) és társainak a megölése, valamint az IDF-nek (izraeli hadsereg) és a biztonsági erőknek a lenyűgöző harci küzdelme olyan lehetőséget teremtett számunkra, amelyet nem szabad elszalasztanunk, minden erőnkkel és minden módon, határozottan, kreatívan és merészen cselekednünk kell az elhurcoltak kiszabadulása érdekében” – hangsúlyozta Hercog.

Ezt is ajánljuk a témában

Joáv Galant védelmi miniszter is a túszalkut sürgette a megemlékezésen. 

„Fájdalmas kompromisszumokra lesz szükség ahhoz, hogy eleget tegyünk kötelességünknek, visszavigyük otthonaikba az elraboltakat” – fogalmazott.

„Nem lehet minden célt csak katonai akcióval elérni, nem lehet mindent erővel elérni. Az államnak el kell fogadnia a szükséges kompromisszumokat a túszok érdekében. Felelősségünk van a családjukkal szemben, tartozunk ezekkel azoknak a katonáknak is, akik ezért az ügyért estek el. Meg kell hoznunk ezeket a kompromisszumokat az IDF hagyománya, valamint a zsidó és a nemzeti szellemiség nevében” – mondta Galant.

Vasárnap reggel a nemzeti gyásznapon félárbocra eresztették az izraeli zászlókat, és két megemlékezést is tartottak a Herzl-hegyen a biztonsági szerveknek a háború kezdete óta elesett 902 hősi halottja és a 894 civil áldozat emlékére.

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap bejelentette, hogy szombaton négy újabb katona vesztette életét harc közben Dél-Libanonban.

(MTI)

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonpali
2024. október 27. 20:56
Az egész világ az ö elpusztításukra tör, és végül ezért kell az egész világnak elpusztulni.
Gubbio
2024. október 27. 20:11
Ábrahám óta ezt mondják. Az EGÉSZ világ az Ő pusztulásukra tör. A gondolat jól működik. Ehhez képest az EGÉSZ világ az Ő kezükben van.
sexykitty-5000126
2024. október 27. 19:47
🍓 ️ ­­É­r­t­é­k­­e­l­d­ ­a­­­ ­­s­­­z­e­x­i­­ ­­p­­­u­­­n­c­i­­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
gilou-au-clavier
2024. október 27. 19:45
Kakadu ismét lehet békepárti. Akkora kóser plecsnit kap majd, hogy alig fér el majd a sok lélegeztető gép között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!