Nem engedik Hollandiának a migrációs politikából való kiszállást

2024. október 14. 11:00

Elutasítják az EU illetékes miniszterei a holland különutasságot.

2024. október 14. 11:00

Fotó: illegális migráció Spanyolország határainál (nyitókép: AFP)

A napokban találkoztak az Európai Unió tagállamainak migrációval foglalkozó miniszterei. A tanácskozáson szóba került Hollandia terve, hogy kivételt kérnének az uniós migrációs politika alkalmazása alól. Az „opt-outnak” nevezett kivételt Magyarország is igényli, hazánk sem akar részt venni az uniós migrációs politika jelenlegi rendjében.

Ezt is ajánljuk a témában

A Luxemburgban tartott uniós miniszteri értekezleten azonban több miniszter is elutasította a hollandok terveit.

Nancy Faeser német belügyminiszter szerint az „opt-out” nem jó ötlet. Ylva Johansson svéd uniós biztos pedig azt hangsúlyozta: 

a holland ötlet megvalósításához az EU alapszerződéseit kellene módosítani, 

mert a jelenleg érvényes szerződések alapján a kivételezésre nincsen lehetőség.

Mint a European Conservative felhívja a figyelmet, a holland javaslat arra a problémára lenne válasz, hogy a tagállamok nem tudják kitoloncolni az elutasított menedékkérőket. Hollandia viszont a tömeges migráció egyik fő célpontja, és a kis területű, túlnépesedett országban nagy terheket ró a közszolgáltatásokra a bevándorlók tömege.

A migránsokat kibocsátó országok pedig nemigen kívánnak együttműködni a bevándorlást terheit nyögő európai államokkal, nem fogadják vissza szívesen és tömegével az eltávozókat. Ha a migránsoknak pedig elvesznek a személyes iratai útközben, vagy pedig direkt el is hagyják őket, akkor a kibocsátó és a célba vett, ámde elutasító országok között jogi homályzónában maradnak a migránsok.

A hollandok azt szeretnék, hogy „visszafordítási csomópontok” létesüljenek az EU külső határainál (messze Hollandiától),

de más országok viszont az „egységet” preferálják a migrációs politika ügyében. 

Gunnar Strömmer svéd igazságügyi miniszter például úgy látja, az uniós migrációs paktum szerinte hatékony, működőképes, és nem gondolja, hogy egyedi megoldásokat kellene keresnie az egyes országoknak.

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2024. október 14. 14:04
Ezt az Ylvát le kell vágni mint egy tehenet kiméletesen . Értendő vagy ő vagy Európa pusztul .
nemecsek-3
2024. október 14. 12:19
"...a jelenleg érvényes szerződések alapján a kivételezésre nincsen lehetőség." Ez ismerős, nem lehet változtatni mert "ilyen a szoftver" Amikor betelefonálok valami cégnek, közműnek, mert nem értem mit akarnak az online felületükön és kérem, hogy javítsák akkor szokott ez lenni a jellemző válasz. Erre szoktam kérdezni, hogy a Jóisten írta talán a szoftvert? - mert szerintem nem, hanem zöldfülű informatikus. (mondjuk nem pont ilyen kedves a jelző)
Dixtroy
2024. október 14. 12:09
"Ylva Johansson svéd uniós biztos pedig azt hangsúlyozta: a holland ötlet megvalósításához az EU alapszerződéseit kellene módosítani, mert a jelenleg érvényes szerződések alapján a kivételezésre nincsen lehetőség." Akkor hajrá, gyerünk módosítani, igény van rá. Ne félj, ha Hollandia ki tud slisszolni, hirtelen kiderül a nagy közös migriszopó akaratról, hogy csak mindenki máshova szeretné őket beengedni, nem saját használatra.
Dixtroy
2024. október 14. 11:58
"Gunnar Strömmer svéd igazságügyi miniszter például úgy látja, az uniós migrációs paktum szerinte hatékony, működőképes, és nem gondolja, hogy egyedi megoldásokat kellene keresnie az egyes országoknak." Gúnárnak ideje küldeni egy raklap ötdioptriás rövidlátó szemüveget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!