Ne az fizesse meg a gazdagok röpködését, aki repülőt még csak az égen úszva látott!

2024. október 17. 17:17

A klímaválság idején aligha kérdéses, hogy csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást.

2024. október 17. 17:17
null
Kiss Soma Ábrahám
Mérce

Nyitókép: Wikipédia. Illusztráció.

„Nem véletlenül kerül szóba gyakran a légi közlekedés, amely jelentős részben felel az üvegházhatású gázok kibocsátásáért. Azonban kérdéses, hogy milyen módon lehet társadalmilag igazságosan eljárni, hogy ne a tömegek viseljék a terheket.

Erre a kérdésre keresi a választ a magyarul elsőként lapunkban ismertetett tanulmány.

A New Economics Foundation (NEF, Új Gazdaság Alapítvány), a Stay Grounded (Maradj a Földön) és más szervezetek által jegyzett, a mai nappal kiadott Frequent Flying Levy in Europe című tanulmány a megtett repülőutak sávos adóztatását szorgalmazza.

Ez azt jelenti, hogy aki többet utazik repülővel, az minden egyes újabb úttal köteles lenne magasabb adót fizetni az utazás után. Ezáltal nemcsak a megtett utak száma és a szennyezés mértéke csökkenhet, de akkora összeg folyhatna be az Európai Unió költségvetésébe, amivel a klímavédelmi célok húsz százalékban finanszírozhatók lennének.

Minél magasabb egy háztartás vagyona és jövedelme, a tagjai annál többet utaznak repülővel: a globális légi közlekedéshez köthető károsanyag-kibocsátás felét az emberiség 1 százaléka okozza, miközben 80 százalék még csak nem is száll repülőre egész életében. Az 1 százalék alatt pedig nem csak a magángéppel furikázó szupergazdagokra kell gondolni.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Majdmegmondom
2024. október 17. 19:04
Hmmm, egy irigy ember irigy véleménye. Nem a repüléssel van a baj, hanem a multicégek indokolatlan műanyaggyártásával, meg az olajkitermeléssel, de beszélhetünk az óceánjáró teherhajókról is... Na, azok az igazán gazdagok, nem azok, akik repülővel utaznak munka, vagy nyaralás ügyben. Ja, meg a George Clooney (Mondom én, aki 15 éve nem járt külföldön)
ipolypart2
2024. október 17. 18:57
Kb. ugyanezt írtam a Facebukon D.Tóht cikke alá.
sexykitty-5000116
2024. október 17. 18:47
🍓 ️ ­É­­r­­t­­é­­­k­­e­­l­d­­ ­­a­­ ­­­s­z­­e­­x­i­­­ ­­­p­­u­n­­­c­i­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Akitlosz
2024. október 17. 18:45
"Minél magasabb egy háztartás vagyona és jövedelme, a tagjai annál többet utaznak repülővel: a globális légi közlekedéshez köthető károsanyag-kibocsátás felét az emberiség 1 százaléka okozza, miközben 80 százalék még csak nem is száll repülőre egész életében." Tehát a megoldás a szegénység, a hajléktalanság, a kommunizmus? Az 1 százalékból legyen 0 százalék? Véletlenül sem 2 százalék aztán 3 százalék végül 99 százalék! Jobb világ nem attól lesz, ha kevesebb a gazdag és a több a szegény, hanem éppen fordítva. Ezt persze a kommunisták nem fogják megérteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!