Miben különbözik a NATO helyzete Ukrajna helyzetétől?

2024. október 13. 06:28

Az ukrán franciasaláta eszközpark csupán a NATO eszközpark kicsinyített mása.

2024. október 13. 06:28
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

Nyitókép: Kocsis Máté Facebook-oldala

„Az ukrán háború kitörése óta alig volt elemző aki ne észrevételezte volna azt a logisztikai rémálmot aminek közepette Ukrajna harcolni kénytelen. 12 különböző önjáró löveg típus, tucatnyi harckocsi modell, a légvédelmi rendszerek svédasztala és legújabban francia Mirage-2000es harci gépek a leszállított F-16osok és a már korábban beígért Grippenek után. Egy ennél jóval áramvonalasabb eszközpark is hatalmas logisztikai terhet ró, a világ legerősebb hadseregre is.

Hogyan lehet egy ilyen Mötley Crüe eszköztárral háborút nyerni? Sehogy. Ez idáig tiszta sor. Ugyanakkor furamód senki sem lépte meg a következő logikai lépést és senki sem tette fel a kérdést, hogy miben különbözik a NATO helyzete Ukrajna helyzetétől? Az ukrán franciasaláta eszközpark csupán a NATO eszközpark kicsinyített mása. Ha Ukrajna recseg és ropog az uniformizálás hiányának a terhe alatt, akkor miért gondoljuk azt, hogy ugyanez nagyban, a NATO szövettségi szintjén, tökéletesen fog működni?

Lehet erre azt mondani, hogy a szövettség nagyságrendekkel nagyobb erőforrásokkal rendelkezik, és ez így is van. Ugyanakkor a NATO-nak egy sokkal nagyobb és komplexebb hadszínteret kell ellenőriznie mint az ukrán hadseregnek és a jelenlegi eszközpark még az ukránokénál is Mötley Crüe-esebb.

Mindez persze krajcáros bölcsesség és a NATO műveleti tervezői és logisztikusai teljesen tisztában vannak a betoncipő súlyával. Ennek ellenére, még a gépkarabélyok szintjén sem sikerült megegyezni egy egységes modellben és ahogy Ukrajnában láttuk, a NATO szabvány 155 mm-es gránát néha nem fér be a NATO szabvány 155mm-es töltényűrbe.

Ócska klissének számít, hogy az ukrán háború a jövő konfliktusainak a próbaterepe. Ugyanakkor semmi jelét nem.látom annak, hogy a legbanálisabb következtetéseket sikerrel vontuk volna le belőle.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. október 13. 20:55 Szerkesztve
Ezt a fejtegetést Castel jobb meggyőződése dacára bocsátotta útjára. Nem hinném, hogy ne lenne tisztában azzal, hogy Ukrajna egy ország, míg a NATO több önálló ország szövetsége, ahol mindegyik ország saját haderővel, felszereléssel/fegyverzettel és adott esetben fegyvergyártással rendelkezik, a saját céljainak és lehetőségeinek függvényében. Nincs ezzel semmi baj, az USA katonái nyilván nem Mirage-okkal kénytelenek repülni, hanem saját gyártású gépeikkel, aminek megvan a logisztikai háttere az USA-ból, mint ahogy igaz ez a francia haderőe is a Mirage-okat illetően. A többiek, akiknek nincs saját gyártásuk, választhatnak, de akármit választanak, annak megvan a technikai és logisztikai háttere. Aztán van még az a szempont, hogy egyes országok lehetőleg függetlenek akarnak lenni a hadi eszközeikkel való ellátást, és cselekvési szabadságukat illetően. De Castel nyilván pontosan tudja ezt.
Akitlosz
2024. október 13. 17:49
Inkább üzleti érdek lenne, mint katonai, hogy egyforma fegyvereket használjon az egész NATO. Amerikai üzleti érdek. Nem is léteznek olyan hadi üzemek, amelyek képesek lennének az egész NATO-t ellátni. Ami nem feltétlenül baj, mert ha léteznének, akkor azok kapnák az első találatokat háború esetén. Németország 10 év alatt gyárt le 44 darab Leopard 2-es tankot Magyarországnak. Az egész NATO-t 100 év alatt sem bírnák ellátni. De Amerika sem Abrams tankkal. Azért vesznek a lengyelek dél-koreai tankot, mert az egész NATO képtelen elegendő tankot gyártani.
Akitlosz
2024. október 13. 17:40
Háborúban nem a logisztikai szempontok az elsődlegesek. Jóval hatékonyabban tud harcolni egy olyan szakasz, amelyikben mesterlövész, géppuskás, géppisztolyos, lángszórós stb. stb. katonák is vannak, mint egy olyan, amelyikben mindenkinek egyenszabvány gépkarabélya van. Logisztikai rémálom persze, de a győzelem megér ennyit. Nem régen Németország kifejlesztett egy új géppisztolyt. Teljesen új lőszerrel, amilyen eddig nem létezett, és semmilyen más fegyver nem használ olyan lőszert. Logisztikai rémálom persze, de ettől még a géppisztoly minden más géppisztolynál jobb. Átlövi a kevlárpáncélt, amit a többi fegyver nem. Ami mindenre jó az semmire sem jó igazán.
sexykitty-5000110
2024. október 13. 17:29
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­é­­k­e­­l­­­d­­­ ­­­a­ ­­­s­z­­e­x­­i­ ­­p­­u­­­n­­c­­i­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!