Még mindig rettegnek az oroszok támadásától a svédek

2024. október 09. 18:22

A svéd kormány komolyan veszi azt a fenyegetést, miszerint az oroszok nem fogják engedni, hogy a Balti-tenger a NATO belső tengerévé váljon. A svédek féltik Gotland szigetét.

2024. október 09. 18:22

Nyitókép: Gotland szigetének egyik tengerparti szakasza 2022. augusztus másodikán  /  fotó: Narciso Contreras / Anadolu via AFP

A svéd védelmi miniszter szerint annak ellenére, hogy Svédország a NATO tagja lett, nem lehet kizárni, hogy Oroszország a számára (is) fontos Balti-tenger miatt megtámadhatja hazáját. Pål Jonson a Rzeczpospolita nevű lengyel lapnak nyilatkozva elmondta: Oroszország továbbra is veszélyt jelent Svédországra, akárcsak a NATO többi tagjára. A miniszter szerint az orosz hadihajóknak kijárásuk van a Balti-tengerre, az orosz haditengerészet flottája ott állomásozik Szentpéterváron és Kalinyingrádban, 

a Kreml pedig köztudottan „kész komoly katonai és politikai kockázatot is vállalni”, ha az az érdekében áll

írja a Politico.

Márpedig a Balti-tenger katonai és kereskedelmi jelentősége nagyon megnövekedett a Kreml számára, éppen ezért Jonson szerint figyelni kell, és fel kell készülni bármilyen orosz agresszióra. A nyilvánvaló célpont a Balti-tenger stratégia elhelyezkedésű szigete, Gotland lenne.

Ha Oroszország átvenné az ellenőrzést, és lezárná a Balti-tengert, annak borzasztó következményei lennének az életünkre. 

Ezért nem szabad hagynunk, hogy ez megtörténjen" – vélekedett még májusban a svéd fegyveres erők volt parancsnoka, Micael Bydén.

Az uniós lap felhívja a figyelmet, hogy a fenyegetés miatt 

a svéd haditengerészet fejlesztésére egy ambiciózus programot indított a stockholmi kormány. 

Ezzel egy időben összefüggésben az ukrajnai háborúval Svédország felvételét kérte a NATO-ba, a csatlakozás pedig márciusban meg is történt, ezzel a skandináv állam lett a transzatlanti katonai szövetség 32. tagországa.

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemugatolmerkapol
2024. október 09. 19:57
Elmondom, mi a különbség a 'nincs kész' és a 'majdnem kész' között. Semmi. Nincs kész. Tehát az Oroszország 'meg akarja támadni', 'meg fogja támadni', 'majdnem megtámadta', 'orosz támadás várható' azt jelenti, hogy nem támadta meg. Kicsit hasonlít a sok holokauszt™os történetre: nem történt meg, de akár meg is történhetett volna.
sexykitty-5000107
2024. október 09. 19:45
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­­é­­k­e­­l­d­ ­­­a­­ ­­s­z­e­x­i­ ­p­­u­­­n­c­i­­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
polárüveg
2024. október 09. 19:44
Fordítsuk le a nyugati újbeszélről: Félni kell az orosz agressziótól, mert az oroszok le akarják zárni a Balti-tengert. helyett a korrektebb szöveg: Mivel azt hangoztatjuk, hogy félni kell az orosz agressziótól, mert szerintünk az oroszok le akarják zárni a Balti-tengert, ezért mi a NATO-val közösen lezárjuk a Balti-tengert az oroszok előtt, hogy ne tudjanak egyáltalán a diktátor hajói kijutni az óceánra. Így kényszerítjük térdre Putyin rendszerét. (Minta az éveken át tartó kijevi provokációsorozat és minszki szerződés folyamatos megszegése, mire megindult az orosz támadás.)
monybbsc
2024. október 09. 19:35
Ilyen Putyinszurkoló kommenthadsereggel, ami fidesznek van, igen nehéz lesz tagadni a párt moszkovita-putyinista mivoltát :)) Talán túl jól sikerült az orosz imperialista szempontok iránti fideszes érzékenyítései kampány, talán a Karmelitában sem gondolták, hogy a pártállami szavazóknak 2024-ben már Szijjártó és Orbán Balázs oroszok iránti szubmisszivitása is kevés lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!