Már 40 millióan leadták a szavazatukat az Egyesült Államokban

2024. október 28. 08:02

Vasárnapig Georgia és Észak-Karolina államban főként regisztrált republikánusok éltek a szavazás lehetőségével, míg Pennsylvaniában és Michiganben több demokrata voksolt.

2024. október 28. 08:02
Trump arraignment

Nyitókép: Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az Egyesült Államokban már több mint 40 millióan szavaztak a korai választáson vagy levélben, kilenc nappal az elnök- és kongresszusi választások előtt – derült ki a legfrissebb választási statisztikákból. Helyi idő szerint vasárnap estig 43,4 millió voks érkezett be, ami jóval több, mint a 2020-as választások során leadott szavazatok negyede. Négy évvel ezelőtt összesen 158 millió amerikai élt választói jogával.

A választások szempontjából különösen fontos billegő államok közül Georgia és Észak-Karolina Az ezekben az államokban leadott szavazatok száma már a 3 milliót közelíti, míg Pennsylvaniában eddig 1,2, Michiganben pedig 1,6 millió szavazatot adtak le.

A statisztikai adatok alapján vasárnapig Georgia és Észak-Karolina államban főként regisztrált republikánusok éltek a szavazás lehetőségével, míg Pennsylvaniában és Michiganben több demokrata voksolt.

Trump arraignment
Donald Trump támogatói. Forrás: Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az amerikai választók csak regisztráció után szavazhatnak, amelyet párthoz kötődően vagy független státuszban is megtehetnek. A regisztrált státusz nem kötelezi őket, hogy egy adott párt jelöltjére szavazzanak. Az Egyesült Államokban a választási szabályok államonként eltérőek, de a legtöbb helyen lehetőség van a korai szavazásra, amikor a választás hivatalos napja előtt, korlátozott számban megnyílnak szavazóhelyiségek. Ezt egészíti ki a levélszavazás lehetősége, amire előzetesen jelentkezni kell.

A hétvégén az ország 50 államából 46-ban elérhető volt a korai szavazás vagy a levélszavazás lehetősége.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iphone-13
2024. október 28. 10:15
HAJRÁ TRUMP ELNÖK!
5m007h 0p3ra70r
2024. október 28. 10:06
>>Vasárnapig Georgia és Észak-Karolina államban főként regisztrált republikánusok éltek a szavazás lehetőségével<< Georgiában tegnap győztest is hirdettek, a konzervatív és oroszbarát Demokratikus Georgia párt nyerte a választást. Marad a miniszterelnök az Iraki Kobakpince.
NokiNokedli
2024. október 28. 10:04
Eddig úgy tudtam, még nem is kezdődött el a választás.
5m007h 0p3ra70r
2024. október 28. 09:56
Ezek urnás szavazatok. És koporsósok is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!