Magyarország történelmi megállapodást írt alá: két kulcsállam csatlakozott

2024. október 24. 10:23

Sziklaszilárd egyetértés van egy kulcsfontosságú kérdésben.

2024. október 24. 10:23
Orbán Viktor

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szlovákia, Magyarország és Szerbia történelmi jelentőségű megállapodást írt alá egy háromoldalú találkozón október 22-én – emlékeztetett a Brussels Signal. A csúcstalálkozó központi témája az illegális bevándorlás elleni közös fellépés és az Európai Unió (EU) külső határainak védelme volt. A központi témákkal kapcsolatban a felek foglalkoztak a regionális együttműködés megerősítésének lehetőségeivel is.

Közösen elért eredmény, hogy idén 80 százalékkal kevesebb a migráns, mint tavaly

– jelentette ki Aleksandar Vucic szerb államfő a szlovákiai Révkomáromban, az Európai Unió külső határainak védelméről tartott magyar–szlovák–szerb csúcstalálkozó utáni közös sajtótájékoztatón kedden – az MTI tájékoztatása alapján.

A brüsszeli lap viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2015-ös migrációs válság óta Budapest döntő szerepet játszik a tömeges bevándorlás megfékezésében,

és ezt a tényt csak fokozták az Európai Unió több országának közelmúltbeli döntései, amelyek szigorítják politikájukat és korlátozzák az új migránsok érkezését.

Így tett többek között Olaszország is, ám mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: október 11-én megnyitott táborokban elhelyezett első csoportot, tizenkét embert visszaszállították Olaszországba, miután az illetékes római bíróság nem engedélyezte feltartóztatásukat. A római kormány hétfő esti ülésén azonban erre reagálva törvényerejű rendelettel határozta meg a biztonságosnak számító országok listáját.

A Meloni-kormány az intézkedéssel felülbírálta a bíróságok korábbi döntését az albániai táborokban elhelyezett migránsok szabadon engedéséről.

A migráció és a menedékkérelmi eljárás szabályozását érintő kormányrendelet rögzítette, mely származási országokat tartják biztonságosnak.

Ezt is ajánljuk a témában

A brüsszeli lap arra is rámutatott, hogy Szlovákia és Magyarország fontos migrációs útvonallá vált Lengyelország felé, és ezt a helyzetet bonyolítja, hogy Oroszország szövetségese, Fehéroroszország lehetővé tette, hogy a vízumot megszerző bevándorlók legálisan repülhessenek Minszkbe, moszkvai átszállással, majd közúton utazhassanak a lengyel határig, és gyalogosan lépjék át azt.

Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter elmondta, hogy a háromoldalú megállapodás kiemelten fontos az illegális migránsok számának csökkentésében Szlovákiában,

de az EU-n kívüli hotspotok döntő szerepére is felhívta a figyelmet.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
genusnexxt
2024. október 24. 13:03
Hesperia 2024. október 24. 12:59 "hányan voltatok a tegnapi gyűlölet-partin" Sokkal több magyar volt ott, mint a Millenárison, csak ez számít! Velünk a nemzet.
Mandiner444hu
2024. október 24. 13:01 Szerkesztve
„NE ÜNNEPELD A HALLOWEENT!” Szigetszentmiklósi Hajnalcsillag Református Óvoda „Van nekünk egy Élő Istenünk, feltámadott megváltónk, Jézus Krisztus! Nem kell nekünk a halált, az ördögöt ünnepelnünk! Nem kell a gyerekeket csontváznak, boszorkánynak öltöztessük! Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Fontos tudni: a halloween a sátánisták ünnepe!”
sexykitty-5000124
2024. október 24. 13:00
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­é­­k­e­­­l­­d­­­ ­­a­­­ ­s­­­z­­­e­­x­­i­ ­­p­u­n­­c­­­i­­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
gyaloggos
2024. október 24. 12:59
kastellorizo ! EZEK már nagyon zsenge próbálkozások 4 BAYER csak úgy kapott a SZERENCSEJÁTÉKTÓL 40 millkót, egyes NER-es vállalkozók TÖBBSZÁZ MILLIÓT!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!