Kiterítették a bizonyítékokat: Ukrajna egy percig sem volt veszélyben a magyar ajánlat miatt

2024. október 07. 10:40

A spanyol ABC hozta nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amelyek azt igazolják, hogy a Talgo vonatgyártó szabadalmai nem jelentenek biztonsági problémákat, így a baloldali kormány ok nélkül vétózta az évszázad magyar felvásárlási üzletét.

2024. október 07. 10:40

Nyitókép: AFP/Mark Schiefelbein

Az ABC nyomtatott kiadása nyilvánosságra hozta azon dokumentumok tartalmát, amelyeket a magyar Ganz-MaVag még áprilisban nyújtott be a spanyol gazdasági minisztériumnak, hogy igazolja, a Talgo vonatgyártó szabadalmai nem jelentenek problémát az ország biztonsága szempontjából. A baloldali kormány ennek ellenére megakadályozta az évszázad magyar felvásárlási üzletét, ami még a Talgo részvényeseit is kiborította – az ügy a bíróságon folytatódik.

A kabinet a döntés előtti hónapokban mindent bevetett, hogy a Talgo vonatgyártót más cégnek értékesítsék, ám a magyar ajánlaton kívül nem érkezett más. A Financial Times információi szerint

Spanyolország azzal az indokkal vétózta a Talgo magyar cég általi felvásárlását, hogy Orbán Viktor „Oroszország-barát kormánya” ne szerezzen be olyan technológiát, amely Ukrajna számára is hasznos lehet. Csakhogy ez a technológia nem egyedülálló a világon.

A spanyol lapok azt állítják, hogy ha Magyarország az Európai Bírósághoz fordul az ügyben, akkor biztosan neki ad igazat, még akkor is, ha Madrid ideológiailag közelebb áll hozzá, mint Budapest.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. október 07. 13:23
Vájet Törp 2024. október 07. 13:22 "Már késő. Megint a papírforma történet: újfent igazunk van (lett), meg egy méteres lóf#sz a seggünkben." Esetleg perre megyünk és megítélnek pár száz milliócskát. Euroban persze.
B_kanya
2024. október 07. 13:22
A büdökomcsik nem frankók... Most lehet egy szolid 10%-al alacsonyabb árat kínálni. Esetleg tőzsdeit, ami bőven 20% feletti esés volt.
Vájet Törp
2024. október 07. 13:22
Már késő. Megint a papírforma történet: újfent igazunk van (lett), meg egy méteres lóf#sz a seggünkben. Nem lehetne egyszer már végre fordítva? (a fenti axióma első felének persze nem muszáj)
B_kanya
2024. október 07. 13:17
"gilou-au-clavier 2024. október 07. 11:56 Moszkovita, megbízhatatlan, pávatáncos, mindenkit hátbaszúró, mindenkit gyűlölő illibernyák cigánybagázs a fidkányhatalom." De hát pötibozgoru, te román vagy, ez tőled dícséret.... Vagy ideges lennél, mert a poloska legutóbbi ígérete 97% kudarc?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!