Kitálalt a szakértő: így győzhető le Irán

2024. október 03. 13:41

„Két területen Irán még békeidőben is a válság peremén táncol” – írta Robert C. Castel.

2024. október 03. 13:41
Smoke clouds billow from a fire that broke out after a rocket fell in the Israeli side of the border with Lebanon, in the Upper Galilee region of northern Israel, on October 2, 2024.

A nyitókép illusztráció. Fotó: JOHN WESSELS / AFP

Iránnal kapcsolatban osztott meg több értékes gondolatot csütörtökön Robert C. Castel a Facebook-oldalán. A biztonságpolitikai szakértő szerint Irán sokkal sebezhetőbb, mint arra sokan gondolnának. „Edward Luttwak az Unherd-ben igen helyesen mutat rá arra a tényre, hogy Irán energiatermelése és az energia exporttermináljai sokkal sebezhetőbbek mint az atomfegyverprogram. Irán valódi Achilles sarka azonban nem ez, hanem elektromos áram, de főleg az ivóvíz ellátás.

Ezen a két területen a helyzet még békeidőben is a válság peremén táncol.”

– szögezte le a szakértő.

Robert C. Castel arra is rámutatott, hogy az ország nyugati részén vannak ezen „célpontok”. „Ráadásul a célpontok jelentős része az ország jóval sebezhetőbb nyugati részén található. Az elektromos hálózat és/vagy az ivóvíz ellátás elleni csapás hatásai Iránra korlátozódnának” – írta.

A következményekről

A szakértő egy esetleges támadás következményeiről is kifejtette a véleményét. „Egy ilyen támadás súlyos belpolitikai válságot generálhat Iránban, megingatva az amúgy is népszerűtlen rezsimet.

Irán egy jóval sebezhetőbb állam, mint amilyennek első látásra tűnik”

– foglalta össze a véleményét Robert C. Castel.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Treeoflife
2024. október 03. 16:49
A régmúltban volt a Közel-Keleten olyan nemzetek közötti háború, ahol az ivóvíz készletet mérgezték meg. A következmény nagyon sok civil áldozat. Nem kellene ilyen felé "sántikálni" egyik félnek sem, mert az ilyen támadás mindig ártatlan áldozatokat szed, és nem a haderő gyengítésére irányul. Az energia hálózat "felszámolása" szintén hasonló végeredménnyel zárulna. De fegyveres támadás sem kellene egyik oldalról sem. A mai fegyverarzenál bevetése mindkét harcoló félnél temérdek halottat hagyhat maga után, és ez a közel-keleti konfliktus is "csak" egy proxi háború. Miért ennyire ostobák az emberek mindenhol, hogy képesek a nagyhatalmak akaratának engedelmeskedni?
id. Horváth József
2024. október 03. 16:31 Szerkesztve
"így győzhető le Irán" Nagyra nőtt óvodások! Miért is kellene legyőzni Iránt (?) vagy Izraelt (?) vagy bárkit is? Békében élni nem lehet? Primitív szélsőséges hangadó uszítók helyett, a békeszerető többség kellene hogy meghatározó legyen! A békeszeretőket sunyi módon, hátulról lövik le mint Jichak Rabint! Jichak Rabin, az arabokhoz; „Mi, akárcsak ti, emberek vagyunk, akik házat építenek, fát ültetnek, és szeretni szeretnének. Együtt akarunk élni veletek, méltóságban, megértésben. Azt mondjuk nektek, elég! Imádkozzunk, hogy eljöjjön az a nap, amikor mindannyian azt mondjuk, búcsúzunk a fegyverektől.” Ki ölte meg? Már akkor is egy Netanjahu hívő szélsőséges! 1993 Osló-i béke? Ki torpedózta meg? Már akkor is a Netanjahu szította szélsőségesek!?
Beszélgető
2024. október 03. 16:22
Gondolom, hogy ha izrael vízforrásait fenyegetné valaki, akkor nem lenne ilyen tárgyszerű és elfogulatlan...
Silcon
2024. október 03. 16:19
Tehát az a feltevés, hogy ha nem lesz víz és áram, akkor az irániak egy csapásra Izrael baráttá változnak. Robi, pont te mondtad, hogy arrafelé másképp működnek a dolgok, oda a tekintély, ha nem üt vissza. Ki lesz segítve azzal Izrael, ha pl. egy, a nyugat felé békésebb oldalát mutató, de ugyanolyan keményen zsidóellenes kormány lesz Iránban? Azért a Negev sivatagban lévő légitámaszpont egyik épületét a műholdképek alapján mégis eltalálta egy rakéta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!