Kiakadtak a lengyelek és csehek az EU belső határellenőrzései miatt

2024. október 10. 19:33

Tiltakoznak Schengen felülbírálása miatt.

2024. október 10. 19:33
Prime Minister Donald Tusk Meets With Irish Prime Minister Simon Harris In Rzeszow

Nyitókép: Klaudia Radecka/NurPhoto/AFP

 

Németország szerint a határellenőrzés visszaállítása szükséges intézkedés az illegális migráció megfékezéséhez, más országok azonban határozottan ellenzik Berlin lépését – írja az Euronews. 

Lengyelország és a Cseh Köztársaság vezetői nemtetszésüknek adtak hangot az Európai Unió tagállamai közötti határellenőrzés visszaállítása miatt.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök a Petr Fialával való találkozója során Prágában úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unión belüli hosszú távú határellenőrzések visszaállítása nem segít az illegális migráció minimalizálásában. Tusk szerint az EU-nak inkább a külső határainak védelmére kellene összpontosítania.

Az elmúlt hónapokban több uniós ország, köztük Ausztria, Dánia, Franciaország, Olaszország, Norvégia, Szlovénia, Svédország és Finnország is újra bevezette vagy szigorította a határellenőrzéseket. 

Tusk „elfogadhatatlannak” minősítette Németország szeptemberi bejelentését, miszerint hat hónapra ideiglenes ellenőrzéseket vezet be valamennyi szárazföldi határán.

A lengyel kormány szerint a szúrópróbaszerű ellenőrzések akadályokat gördítenek a Németországba jogszerűen dolgozni utazó lengyelek elé, anélkül, hogy ténylegesen megfékeznék a schengeni övezetbe irányuló illegális migrációs hullámot.

Szerdán Tusk és Petr Fiala cseh miniszterelnök „elégtelennek” minősítette az uniós menekültügyi rendszer idén bevezetett átfogó reformjait.

A reformok között szerepel a „kötelező szolidaritási” rendszer bevezetése, amely lehetővé tenné a túlzott migrációs nyomás alatt álló kormányok számára, hogy bizonyos számú menedékkérőt áthelyezzenek, 

ami Lengyelország és Csehország szerint arra kényszerítené őket, hogy akaratuk ellenére fogadjanak be migránsokat.

A reformok júniusi elfogadása óta Németország fokozta a határellenőrzéseket, mivel a migrációellenes pártok jól szerepeltek az európai és a tartományi választásokon.

Egyesek attól tartanak, hogy a határellenőrzés szigorítása megzavarhatja a schengeni övezetet, amely garantálja az emberek szabad mozgását Európában.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000108
2024. október 10. 21:43
🍓 ️ ­­É­r­t­­­é­­­k­e­­l­d­­ ­­a­­­ ­­s­­­z­­­e­­x­i­­­ ­p­­­u­­n­­c­­i­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
sexykitty-5000108
2024. október 10. 21:43
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­é­k­e­l­­d­­ ­­a­­­ ­­­s­z­­­e­­­x­i­­­ ­p­­u­­­n­­c­i­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Akitlosz
2024. október 10. 21:41
Akkor ne fogadja el! Minden ország joga, sőt dolga, hogy megvédje magát.
Kristály
2024. október 10. 21:21
El lehet menni leszopni Sorost. Akkor lesz még meglepetés amikot a Németek és a Franciák kezdik kiüriteni az országukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!