Kezd kínossá válni Kamala Harris kampánya

2024. október 24. 15:08

Miután nem tudta fenntartani az inspiráló imázst, a demokraták elnökjelöltjének egyetlen üzenete maradt: „nem vagyok Trump”. Harris kampány elkövette azt a hibát, hogy saját magára irányította a reflektorfényt.

2024. október 24. 15:08
Democratic presidential nominee Vice President Kamala Harris holds election campaign event
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Nyitókép: Kamala Harris októberben/CHRISTIAN MONTERROSA / AFP

 

Ahogy közeledik a novemberi választás, egyre több amerikai teszi fel a közösségi oldalakon a kérdést: tényleg ez a két ember a legalkalmasabb az Egyesült Államok vezetésére? A Donald Trumppal kapcsolatos kételyek ismertek. A demokrata Kamala Harrisnek papíron elismerésre méltó életrajza van, hiszen volt államügyész, szenátor, alelnök, és most a lehető legmagasabb politikai pozícióra pályázik: az elnökségre. Azonban ezt a ragyogó életrajzot nehéz összeegyeztetni a kampány során megismert Harrisszel, akinek körkörös mondatai gyakran nem vezetnek sehová, és aki mindent megtesz, hogy elkerülje a nehéz kérdéseket. 

Harris kampánya a finishez közelítve éppen azért kezd kifulladni, mert a kezdeti felszínes üzenetek az „új kezdetről” és az „álmok és tervek megvalósításáról” nem alakultak át konkrét politikai programmá. 

Kamala Harris egy karrierpolitikus, aki módszeresen lépkedett fel a ranglétrán. Washington tele van hasonló emberekkel, azonban az ízig-vérig politikus-típusok ritkán kerülnek rá több mint 150 millió ember szavazólapjára. Harris olyan helyeken volt jelölt korábban, mint San-Francisco és Kalifornia, ahol az előválasztást kellett csak megnyernie, utána már biztosítva volt számára a győzelem, hiszen hatalmas többségben voltak a demokraták. 

Most azonban egész Amerikát meg kell győznie arról, hogy rábízzák az ország jövőjét. Mint vérbeli politikus áll szemben az abszolút anti-politikus Trumppal, aki bár rendkívüli módon megosztó – éppen ezért olyan szoros ez a verseny –, de azzal senki nem vádolhatja a volt elnököt, hogy mesterkélt lenne. 

Ezt is ajánljuk a témában

Interjús leszereplés

Harrisnek a demokraták az első hetekben zseniális imázst alkottak: ő lett az inspiráló jelölt, aki legyőzi Trumpot, és leváltja az idős és láthatóan gyenge fizikai állapotban levő Bident. A kezdeti lelkesedés valószínűleg annak szólt: sokan örültek, hogy Biden félre lett tolva. 

Csakhogy bármily inspiráló is papíron egy jelölt, előbb-utóbb valódi interakciókra kényszerül valódi emberekkel, interjúkat kell adnia, ki kell nyilvánítania a világról alkotott véleményét. 

S itt komoly problémába ütközött a Harris-kampány. Inspiráló üzenet ide vagy oda, Harris nem teljesített jól az interjúk során. Azzal, hogy barátságos riporterekkel ültették le, megtagadták tőle a gyakorlás lehetőségét. A barátságos riporterekkel készült interjúk a felszínesség látszatát erősítették. Mivel elkerülte a nehéz helyzeteket, ezért amikor vállalta, hogy a Fox News egyik riporterével üljön le, láthatóan nem tudta kezelni a nehéz kérdéseket.

Harris legtöbbet kritizált szereplése a Call her Daddy életmód/szex-podcast volt, amely ráadásul abban az időszakban került adásba, amikor a hurrikán-szezon a tetőpontjára ért. Az elnökjelölt elsősorban az abortuszról beszélt a podcastben. Egy másik sokat kritizált szereplése az Oprah Winfrey-nek adott interjú volt, ahol olyan hollywoodi celebek rajongták körbe, mint Meryl Streep és Julia Roberts. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ki vagy és mit akarsz?

Ami még nagyobb gondot okoz a kampánynak: a szófolyamok alján sehogy sem lehet felfedezni, hogy mi Kamala Harris világnézete. A politikus legerősebb témája az abortusz, amelyet valóban egész karrierje során támogatott. Azonban az abortusz témájával elsősorban a 45 év alatti nőket lehet megnyerni, akik már egyébként is többségében liberálisok. Mint progresszív demokrata, szintén egyértelműen az LMBTQ-ügyek barátja. De minden más hatalmas kérdőjel, vagy legalábbis ez alatt a kampány alatt sok kérdésben nem akar nyilatkozni. 

Joe Biden 2020-as kampánya után joggal tehetik fel a kérdést a szavazók: vajon Harris is ugyanazt a játékot játssza, mint Biden? Vagyis centristának állítja be magát, majd amikor hatalomra jut, megvalósítja a lehető legprogresszívabb programot?

Trump rendszeresen „marxistának” és „kommunistának” titulálja Kamala Harrist, és a „Kamala elvtárs” gúnynevet adta neki. Bár kommunistának nehezen lehetne nevezni az alelnököt, a Hill egy részletes cikkben ismertette, hogy gazdasággal kapcsolatos tervei szinte egy az egyben megegyeznek az Amerikai Demokratikus Szocialisták Szövetsége (DSA) elnevezésű szervezet ötleteivel. 

A Hill cikke megjegyzi, hogy a DSA egyik alaptétele az úgynevezett „igazságos gazdaság”, amelybe beletartozik az ingyenes állami főiskola, valamint a diákhitelek és orvosi hitelek elengedése. A Harris által hirdetett „lehetőség alapú gazdaság” ezeket mind tartalmazza. Harris korábban támogatta azt is, hogy a feketék „kárpótlást” kapjanak valamilyen formában a rabszolgaság és a későbbi rasszista törvények miatt. Erről a jelenlegi kampány alatt nem beszélt, mint ahogy alapvetően hallgat minden korábbi politikai nézetével kapcsolatosan. 

Keresztények vs Harris

Örök szabály: ne szóld le a szavazókat! Mitt Romney kampánya belebukott, amikor kiszivárgott egy felvétel, amin leszólta Obama szavazóit, mint akik nem akarnak adót fizetni és csak segélyekből akarnak élni. Ez azt a látszatot keltette, hogy nem érdeklik a szegények. 

Hillary Clinton pedig fél Amerikát leszólta, amikor Trump szavazóit egy „rakás szerencsétlennek” titulálta. Harris is beleesett ebbe a hibába: ő a keresztényeket idegenítette el. Egy kampányeseményen 

két egyetemista bekiabálta a beszéde közben: „Jézus az Úr!” Erre Harris így reagált: „Rossz eseményen vagy!”

A két diákot kivezették, de a videó bejárta az internetet. 

Harris helyzetét tovább rontotta, hogy negyven év óta ő volt az első elnökjelölt, aki nem jelent meg a New York-i katolikus Al Smith jótékonysági vacsorán, hanem csak egy videóüzenetet küldött. Harris a kellemetlen epizódokat követően ellátogatott egy fekete baptista gyülekezetbe, hogy ezzel orvosolja a bakikat. Az amerikai keresztények jelentős szavazóbázist alkotnak, amiről a demokraták általában lemondanak, de igyekeznek tisztelettel kezelni őket. 

Kellemetlen társutasok

Kamala Harris kampányát az sem segíti, hogy olyan alelnök-jelöltet választott, aki nem bizonyult nagy segítségnek. Tim Walz kormányzó azzal nyerte meg a Harris-kampányt, hogy különböző műsorokban gúnyosan beszélt JD Vance-ről, Trump alelnökjelöltjéről. Azonban Walz később hibás választásnak bizonyult: leszerepelt a Vance elleni vitán, és egyre több kellemetlen ügye akadt. Kiderült ugyanis, hogy Walz gyakran ferdít az életrajzával kapcsolatban. 

A család mindig fontos része a kampánynak: Kamala Harrisnek elsősorban a férje, valamint férje felnőtt lánya segíti kampányolni. Doug Emhoff a „liberális férj” imázst vette fel, aki támogatja a felesége karrierjét.

Emhoff a feminista „anti-Trump” szerepben tetszelgett, ő lett a „férfiak Kamaláért” kampány arca; csakhogy kiderült: Harris előtti magánélete tele van kellemetlen epizódokkal, amelyek nem illenek a kialakított imázshoz.

Az első botrány az volt, hogy kiderült: megcsalta a gyerekei anyját és teherbe ejtette a bébiszittert. A második botrány pedig a Daily Mail által nyilvánosságra hozott eset volt, amely során állítólag egy nyilvános helyen pofon ütötte az akkori barátnőjét. Ezeket az ügyeket az amerikai média igyekezett elkendőzni, és továbbra is úgy kezelik Emhoffot, mint a „férjek gyöngyét”. 

Mindezek ellenére nagyon szoros a verseny. Trumpot még mindig nagyon sokan utálják, és sok szavazónak az egyetlen célja az, hogy ne ő legyen az elnök. Ráadásul a demokrata gépezet olyan olajozottan működik, hogy a 2020-ban gyakran bakizó Joe Bident is sikeresen bejuttatta a Fehér Házba. Ha azonban veszít, akkor a demokraták csak magukat hibáztathatják. Harris gyors bedobása a versenybe, a rejtőzködés taktikája, az alelnök-jelölt mind hozzájárultak ahhoz, hogy lejtmenetbe került a kampány. Beleestek ugyanis abba a hibába, hogy a Trumpra fókuszálás helyett a kampány magáról Kamala Harrisről kezdett szólni. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Amerikai elnökválasztás 2024 aktában.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2024. október 24. 17:15
Kanalas Maris Ámerika Magyar Pétere.
MTom
2024. október 24. 17:10
Az a vicces hogy a mandiner mindenfele faszsagot osszehazudozik az olvasoiknak.. Aztan mikor Trump pofara esik akkor meg jon majd a csodalkozas, hogy hat de ugy volt hogy o fog nyerni, akkor biztos csalas volt.
sexykitty-5000124
2024. október 24. 16:45
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­é­­­k­e­­­l­­­d­ ­­­a­­ ­­­s­­­z­e­­x­i­ ­p­u­­n­c­­i­­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. október 24. 16:42
Aki szerint Harris kampánya a kínos, az még nem látta Trumpét! És nem az m1 híradóra vagy a Tényekre gondolok, hanem a valóságra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!