Amerikai elnökválasztás: pánikolnak a demokraták, botladozik Kamala Harris kampánya

2024. október 18. 15:52

Három héttel az amerikai elnökválasztás előtt kipukkadt a Kamala-kampány lufija. Kérdés, ez elég lesz-e ahhoz, hogy Trump javára fordítsa a versenyt.

2024. október 18. 15:52
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Nyitókép: Kamala Harris/ Rebecca NOBLE / AFP

Szinte nincs olyan amerikai választás, amelyet ne előzne meg egy „októberi meglepetés”, vagyis ne történne egy olyan váratlan esemény, ami megváltoztatja a verseny kimenetelét. 

Az idei október (eddig) nem hozott sokkoló bejelentéseket, vagy leleplezéseket, azonban két esemény is történt, amely kihatott a kampányra. Az egyik a hurrikánszezon volt, amelyre a Biden-kormányzat válasza (beleértve Harrist) is, jelentősen rontotta a demokraták novemberi esélyeit. A másik pedig inkább folyamat, mint konkrét esemény: 

láthatóan botladozik a Harris-kampány. 

Hurrikán mossa el a kampányt?

A természeti katasztrófák kiváló tesztjei annak, hogy egy politikus miként viselkedik egy válsághelyzetben. 2012-ben Barack Obama újraválasztási esélyein sokat segített a Sandy hurrikánra adott válasza. Idén ősszel két hurrikán csapott le Floridára: a Helene és a Milton. A Helene hatalmas árvizeket okozott Észak-Karolinában, Tennessee-ben és Virginiában. Az árvizek eleinte be sem kerültek a híradókba, és késett a segítség is. Mivel hagyományosan republikánus közösségeket érintette a katasztrófa, a Biden-adminisztráció válasza vagy inkább a válasz hiánya azt a látszatot keltette, hogy azért nem tesznek többet, mert ezek a közösségek nem fognak rájuk szavazni. 

Miközben pusztítottak az árvizek, Harris pénzgyűjtő rendezvényeken vett részt és szórakoztató műsorokban adott interjúkat. 

Miután súlyosbodott a helyzet és minden irányból egyre több kritika érte a Biden-adminisztrációt, Kamala Harris kampánya felébredt: gyorsan próbálták aktivizálni a jelöltet, mutatni, hogy tesz valamit a helyzet kezeléséért. 

Ezt a fotót tette ki például a kampánycsapat, hogy mutassa, hogy Harris dolgozik: csakhogy, mint többen rámutattak, a fülhallgató nincs bedugva a telefonba, és az alelnök előtt heverő papír is üresnek tűnik. 

Azonban mivel az alelnök politikai szerepe csekély, és a katasztrófa kezelését általában az adott állam végzi a föderális szervek segítségével, ezért Harris próbálkozásai kampányhúzásnak tűntek, nem pedig valódi segítségnek. 

Az sem segített, hogy Harris Floridában megtámadta a hurrikán elleni védekezést levezénylő Ron DeSantis republikánus kormányzót, amiért az nem válaszolt a hívásaira. Ez egyes demokrata körökben lehet, jó döntésnek tűnt, azonban mivel DeSantis egy népszerű kormányzó, aki jól teljesít válsághelyzetben, ezért Harris nem jött ki jól az egyoldalú viszályból. 

Ráadásul Joe Biden is rontott Harris helyzetén, 

miután megdicsérte DeSantist és kijelentette: a kormányzó mindenben együttműködik vele. Ez mellesleg már a sokadik olyan eset volt, amikor úgy tűnt, Biden megpróbálja aláásni Harrist: például akkor tartott sajtótájékoztatót, amikor az alelnök kampányeseményt. A demokrata források szerint Biden nem szabotálja Harrist, hanem mint az Axios megtudta: az ütközések oka, hogy a két politikus tanácsadói nem egyeztetnek egymással. 

Ezt is ajánljuk a témában

Üzenet kerestetik 

Harris kampányának az igazi problémája, ami miatt szépen lassan csökken a népszerűsége a függetlenek körében, az az, hogy még mindig nem tudja senki, milyen elnök szeretne lenni. 

A jelölt az interjúkban az amerikaiak „álmainak és terveinek” beteljesítéséről beszél, de ha a megvalósításról kérdezik, akkor nem beszél konkrétumokról. 

A politikus mindig is híres volt az önmagát ismétlő nyilatkozatairól, ami oly mértékben elfajult, hogy már a demokrata kötődésű kommentátorok is kritizálják miatta. 

Mivel Harris júliusban kezdett kampányolni, a demokraták úgy ítélték meg, hogy „hangulat” alapú kampányt kell folytatniuk: Kamala Harris szerepeljen minél kevesebbet, legyen egy nehezen meghatározható, de inspiráló figura, egyfajta filmbéli politikus, aki nő lététére legyőzi a főgonosz Donald Trumpot. 

Ez eleinte működött, és Harris jobb számokat produkált, mint Joe Biden. Azonban az elmúlt két hónapban kiderült: az amerikai szavazók többet szeretnének, mint inspirációt. A kampány ráadásul a változás üzenetét tűzte a zászlóra. 

De az „új lapot nyitunk” és az „itt az ideje a változásnak” üzenete üresen koppan, ha azt az épp hatalmon levő kormányzat egyik tagja ígéri. 

A jó üzenet hiánya már Hillary Clinton esetében is gondot okozott, mivel a volt külügyminiszter túlságosan is arra építette a kampányát, hogy ő lehet az első női elnök, miközben Trump a határról, a bevándorlásról és a gazdaságról beszélt. Bár Harris csapata úgy tűnt, ennél okosabb, és nem kifejezetten építettek az alelnök identitására, azonban az az üzenet, hogy „Harris legalább nem Trump”, nem elegendő. 

Charles W. Cooke a National Review publicistája szerint Harris problémája, hogy nincs igazi világnézete, ideológiája vagy politikai akcióterve. „Politikusként természetesen időnként szükséges  általánosítani, hogy megmutasd, mi mellett állsz ki. Azonban nagyon kevés olyan politikus van, akik kizárólag klisékben fogalmaznak, egy ponton bele kell menni a részletekbe, de ő képtelen erre” mondta Harrisről az újságíró. 

Példaként hozta az MSNBC csatornán adott interjúját, amelyben Harris elmondta: „a gazdagoknak fizetniük kell”, mire a riporter megkérdezte, „jó de mi lesz, ha a Kongresszus republikánus többségű és nem szavazzák meg Harris tervezetét”, amire a politikus nem tudott felelni. 

Mivel a kezdeti kevés szereplés után megnőtt a nyomás, hogy adjon interjúkat, 

egyre többet nyilatkozik, de ezek a nyilatkozatok csak erősítik a róla kialakult képet, hogy nincsenek tervei.

Victor Davis Hanson amerikai történész egy interjúban úgy fogalmazott, hogy Harris mindig ugyanazokat általános válaszokat adja, teljesen függetlenül attól, mit kérdeznek tőle. Mint mondta: külön-külön megoldja az interjúkat, egyik sem kiemelten rossz; de ezek az interjúk bebetonozzák róla azt a képet, hogy Kamala Harris egy „könnyűsúlyú politikus, aki nem felkészült, ellenben komolytalan”. 

A The Hill washingtoni híroldal elemző cikke szerint már a demokraták is pánikolnak Harris miatt, és a kezdeti optimizmus után egyre gyengébb jelöltnek tartják. A demokrata elemzők szerint Harrisnek az sem segít, hogy ő Biden alelnöke, aki az elmúlt három és fél évben számtalan népszerűtlen intézkedést hozott. Ráadásul a romló gazdasági helyzet miatt egyre nagyobb a nosztalgia a „Trump-gazdaság” iránt. 

A számok

A felmérések ugyan továbbra is szoros versenyt mutatnak, azonban az általános trendek elkezdtek Trumpnak és a republikánusoknak kedvezni. Egyre több billegő államban Trump van az élen. Észak-Karolinában például 5%-kal vezet a Rasmussen szerint. Az úgynevezett „napos övezetben”, többek között Arizonában és Nevadában szintén a republikánus elnökjelöltnek áll a zászló. A „rozsdaövezet” két fontos billegő államában, Wisconsinban és Michiganben is több felmérés szerint Trump vezet a Forbes szerint. Harris a legtöbbet Pennsylvania államban kampányol, és ott a legtöbb felmérésben vezet is, bár nagyon kevéssel. 

Az elmúlt hetek legtöbb közvélemény-kutatása szerint országosan Harris áll az élen néhány százalékkal, ez azonban tévedési határértéken belül van, és könnyen lehet, hogy a demokraták hiába kapnak több szavazatot novemberben, mégis elvesztik a választást (ez történt 2016-ban is.) 

Másrészt az NBC News legújabb országos felmérései szerint Trump és Harris annyira közel vannak egymáshoz, hogy lehetetlen megmondani, ki vezet. 

Az NBC felmérései azt mutatják: míg Harris támogatóinak aránya nem változott, a bizonytalanul nyilatkozók száma csökken, és úgy tűnik, Trump oldalára álltak át. Egyre inkább az a hangulat uralkodik Washingtonban és az amerikai elemzők között, hogy Donald Trump vezeti a versenyt. 

A Harris-kampány ennek következtében támadó módba kapcsolt és próbálják belehúzni Trumpot egy újabb vitába, valamint az alelnök elkezdett Trump egészségügyi állapotáról beszélni. Ami némileg meglepő lépés tekintettel arra, hogy Harris is része volt annak a szűk körnek Biden elnök körül, aki falazott az állapotával kapcsolatban. 

Már csak három hét van hátra a szavazás nagy napjáig, de az valójában már zajlik, hiszen több államban már elindult a korai szavazás. A trendek jelenleg Trumpnak kedveznek, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy mégis lesz egy „októberi meglepetés.” Az biztos, hogy a republikánusok Kamala Harris színre lépése óta még soha nem voltak olyan magabiztosak, mint most. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kamala Harris a választás fontosságáról: 

 

Kapcsolódó cikkek a Amerikai elnökválasztás 2024 aktában.

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
titi77
2024. október 18. 18:16
ha nagyon szorul a hurok a demokraták nyakán,akkor most nem a hullákra bízzák a dolgot,hanem nyomtatnak pár tízezer vezetői engedélyt a migránsoknak (mert néhány államban azzal is lehet voksolni). ha már egyszer sehogy sem sikerül lelőni a trumpot! bár még kisérletezhetnek.
soilgyuri
2024. október 18. 17:48
Egyébként engem Harris összeomlása helyett az érdekelne, hogy miért van Magyarországon ilyen kevés gyerek?
tizennyolcfok
2024. október 18. 17:47
"Trump és Harris annyira közel vannak egymáshoz, hogy lehetetlen megmondani, ki vezet" ehhez képest a mandiner a sokadik propagandacikket gyártja, hogy mekkora pánikban vannak a demokraták. aztán majd simán nyer harris és kezdődik a daily wire meg a többi ruppótlan trumpista blog mandineres terjesztése, hogy csalás vót. jól ismerjük a mandiner aljas módszereit.
sexykitty-5000117
2024. október 18. 17:35
🍓 ️ ­É­­r­­­t­é­k­­e­­l­­­d­­ ­a­ ­­­s­­­z­­e­x­­i­­­ ­p­­u­­­n­­­c­­­i­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!