Kínos: Kamala Harris a Wikipédiát plagizálta a könyvében

2024. október 15. 10:33

Amerikában Chris Rufo floridai aktivista számolt be elsőként a plágiumról, de azóta több nagy médium megerősítette: a demokraták jelöltje plágiumot követett el a könyvében.

2024. október 15. 10:33
null

Nyitókép: Kamala Harris (Saul Loeb / AFP)

Már csak néhány hét van hátra az amerikai elnökválasztásig, és a felmérések még mindig egy szoros eredményt jósolnak. Nem segíti a demokraták kampányát, hogy a héten kiderült: Kamala Harris könyvének több részében plágiumot követett el. 

Dr. Stefan Weber osztrák „plágiumvadász” jelentése szerint Harris és társszerzője, Joan O'C Hamilton 2009-ben megjelent könyvében 27 „plágiumtöredék” található. A Smart on Crime: A Career Prosecutor's Plan to Make Us Safer (magyarul: Okos bűnüldözés: Egy ügyész terve arra, hogyan legyünk nagyobb biztonságban) című könyv akkor jelent meg, mikor Harris a kaliforniai államügyészi székért kampányolt – számolt be a Newsweek. 

A 49 oldalas jelentésben Weber és csapata azt is állítja, hogy

 a demokrata elnökjelölt és társszerzője a Wikipedia egyik cikkéből másoltak és illesztettek be egy részt a könyvükbe. 

„Kamala Harris hamisított egy forráshivatkozást, kitalált egy nem létező oldalszámot. A Goodwill Industries önreklámozó tartalmát szó szerint lemásolta a forrás megjelölése nélkül” – írta Weber az elemzésben.

Stefan Weber szerint több esetben ugyan fel lett tüntetve az idézet, de átírták a tartalmat. Másol szimplán elhagyták az idézőjeleket. A Newsweek azzal próbálja mentegetni Harrist, hogy lehetséges, hogy a könyvet „szellemíró” írta. 

Egy elcsent anekdota 

Az osztrák „plágiumvadász” arról is ír, hogy Harris említ egy gyerekkori történetet a könyvben, amely szinte egy az egyben megegyezik Martin Luther King egy híres történetével.

Harris azt állítja a könyvében, hogy mikor kislány volt egy polgárjogi felvonuláson elszakadt a szüleitől. Mikor arról a pillanatról ír, mikor a szülei rátaláltak, 

a történet kezd nagyon hasonlítani a híres polgárjogi vezető által megosztott történetre. 

Harris verziója a 2009-es könyvből: „Édesanyám elmesélte a történetet arról, ahogyan nyűgösködtem, és ő azt mondta nekem: »Bébi, mit akarsz? Mire van szükséged?« Én meg csak néztem rá, és azt mondtam: »Szjabadságot'« – áll a könyvben. 

Egy 1965-ös Playboy interjúban Martin Luther King a következőt mesélte: „Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot Birminghamben, amikor egy fehér rendőr megszólított egy hét-nyolc éves néger kislányt, aki egy tüntetésen sétált az édesanyjával. »Mit akarsz?« – kérdezte a rendőr durván, mire a kislány egyenesen a szemébe nézett, és azt válaszolta: »Szjabadságot.« Még csak ki sem tudta ejteni, de tudta. Gyönyörű volt! Sokszor, amikor nehéz helyzetekbe kerültem, annak a kicsinek az emléke jutott eszembe, és felvidított.”

Harris a New York Post 2021-es tudósítása szerint ugyanezt a történetet egy 2021-es Elle magazininterjúban és a 2019-es életrajzi könyvében is megismételte. 

A leleplezés 

Weber jelentéséről elsőként Chris Rufo floridai aktivista számolt be, aki korábban sikeresen megbuktatta Claudia Gayt a Harvard igazgatóját, miután leleplezte, hogy akadémiai munkája során plágiumot követett el. 

Rufo az X-en megosztotta, hogy a CNN is alátámasztotta, hogy Harris plagizált a könyvében. Megjegyezte: előbb utóbb a főáramú sajtó is kénytelen elismerni, hogy mi történt. 

Az esetet Donald Trump alelnökjelöltje JD Vance sem hagyta szó nélkül. A szenátor korábban azzal tört be az amerikai köztudatba, hogy népszerű életrajzi könyvet adott ki, amelyből még hollywoodi adaptáció is készült. 

Vance az X-en megosztotta Rufo beszámolóját Harris könyvéről és a következőt írta:

 „Hi, JD Vance vagyok. Én saját magam írtam meg a könyvem, nem úgy, mint Kamala Harris, aki a Wikipediáról másolta.”

A Newsweek felkereste a Harris kampányt, akik egyelőre nem reagáltak a vádakra. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Amerikai elnökválasztás 2024 aktában.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sándor Hangonyi
2024. október 15. 13:01
"A Newsweek felkereste a Harris kampányt, akik egyelőre nem reagáltak a vádakra. " ...hogy reagáltak volna? Hisz a könyvről sem tudnak...!...ha esetleg valamelyik közülük mégis az meg nem is olvasta...amúgy is baj van arrafelé a szövegértéssel...majd esetleg megoldják az okoslaposon valamilyen applikációval...talán...?...amúgy meg hazudnak majd valami vastagot, mint a "vimes" doboz...(ha tudja bárki is manapság, hogy mi az)...így maradhat a bölény nyak...az is jó vastag...
v4nmeeg1p3psid
2024. október 15. 12:26
„lehetséges, hogy a könyvet „szellemíró” írta.” Magyarul: néger. :)
survivor
2024. október 15. 11:47
Kanals Maris nyer.....
FreeEurope
2024. október 15. 11:44
Minden üres fejű könyvet akar írni. Ez amolyan kényszer náluk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!