Keresztbe feküdtek az olasz bíróságok az illegális bevándorlás elleni harcnak

2024. október 21. 17:35

Kiüresítenék az olasz-albán migrációs megállapodást.

2024. október 21. 17:35

Nyitókép: Jose Antonio SEMPERE / AFP

Pénteken került bíróság elé az olasz-albán migrációs megállapodás keretében Albániába utalt első migránsok ügye.

Emlékeztetőül: Olaszország és Albánia abban állapodtak meg, hogy az Olaszország által a Földközi-tengerből kimentett férfi migránsokat egy külön erre a célra létrehozott albániai táborba szállítják kérelmük elbírálására. Deportálásuk innen gyorsan megtörténik majd az EU területére való belépésük nélkül, amennyiben kiderül, hogy biztonságos országból származnak. A deal Olaszországnak 160 millió eurójába kerül és öt éven át tart.

 

Ezt is ajánljuk a témában

A római polgári bíróság bevándorlásügyi tanácsa pénteki ítéletében úgy döntött,

hogy az első migránsokat, akiket Olaszország Albániába küldött, Olaszországba kell szállítani, mert származási országaik „nem biztonságosak”

– számol be a European Conservative.

Az érintett 16 migráns Bangladesből és Egyiptomból származik, ez okozza a bonyodalmakat. Ezen országok ugyanis azon 22 ország közé tartoznak, amelyek nemrég kerültek rá Róma „biztonságos” – azaz: üldöztetés, kínzás, illetve önkényes erőszak által nem jellemzett – országokat tartalmazó listájára. Ugyanakkor ezen országok némelyike úgy került rá a listára, hogy bizonyos területeit az olasz kormány „nem biztonságosnak” nyilvánította.

Az Európai Unió Bírósága szerint egy országot csak egészben lehet biztonságossá vagy nem biztonságossá nyilvánítani, részenként nem; erre az ítéletre hivatkozott a római bíróság. A 16 migráns azóta már Olaszországban van.

Carlo Nordio olasz igazságügyi miniszter tiltakozott az ítélet ellen.

Az nem lehet, hogy a bíróság definiáljon egy államot biztonságosnak vagy kevésbé biztonságosnak – ez magas szintű politikai döntés”

– vélekedett a miniszter, aki szerint a bíróságok nem politizálhatnak, hiszen egy ilyen döntés diplomáciai incidenshez is vezethet, például ahhoz, hogy „egy baráti országot, Marokkót nem biztonságosnak nyilvánítsák”. Emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy ha a bíróság azon az alapon nyilvánít nem biztonságosnak egy országot, hogy ott még léteznek olyan gyakorlatok, melyek az olasz jogrendszerből már eltűntek – ilyen a testi fenyítés vagy a halálbüntetés –, akkor például az Egyesült Államokat is nem biztonságosnak kellene nyilvánítani.

Giorgia Meloni miniszterelnök szerint a bíróság „előítéletesen” döntött, azzal a céllal, hogy semmissé tegye az olasz-albán megállapodást, s az ítélet jelentős mértékben megnehezíti kormánya harcát az embercsempészekkel szemben.

Matteo Piantedosi belügyminiszter szerint a kormány fellebbez majd az ítélet ellen.

A legnagyobb kormánypárt, Meloni Olaszország Fivérei (FdI) pártja az X-en azt írta: „a bíróság átpolitizált szélsőségei azt gondolják, hogy az igazságügyön keresztül megkerülheti a népakaratot. Ez nem fog sikerülni, az olaszok a mi oldalunkon állnak.”

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000121
2024. október 21. 22:00
🍓 ️ ­­É­­r­­t­é­k­­e­l­­d­­­ ­­­a­ ­s­­­z­­­e­­x­­­i­­­ ­­p­u­­n­­c­­­i­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
salátás
2024. október 21. 22:00
aztán ezek után kérdezgetik hazaáruló patkánykáink kórusba hogy mééénemlépünkbeazeuróópaiügyészsééégbeeee
altona-2
2024. október 21. 21:46
Akkó most megoldom a problémát: TŰZPARANCS!
nagymester-b-2
2024. október 21. 21:41 Szerkesztve
Teljesen oké, hogy belekötnek egy olyan kijelentésbe hogy egy ország biztonságos, de van ahol nem annyira... Ez egy nonszensz baromság. Onnan bűzlik az egész hogy így feldobták a labdát a jogászoknak. Az olasz kormány akarja a migránsokat, különben biztonságosnak nyilvánítják, aztán csá, mehetnek isten hírével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!