Iránt sejti az izraeli nagykövetségek megtámadása mögött Svédország

2024. október 04. 13:35

„Objektív elmélet” a svédek szerint Irán szervezkedése.

2024. október 04. 13:35
null

Nyitókép: Mickan Mörk / AFP 

A svéd és a dán hatóságok szerint Iránnak köze lehet a közelmúltban Stockholmban és Koppenhágában történt izraeli nagykövetségek elleni támadásokhoz – számol be az Euractiv

Bár hivatalosan még nem állapították meg, hogy a két incidens összefügg,

a célpontok és a támadások módszerei arra utalnak, hogy Teheránnak lehet köze az esetekhez.

Ezt is ajánljuk a témában

Fredrik Hallström, a Svéd Biztonsági Szolgálat műveleti vezetője szerint 

a stockholmi izraeli nagykövetség elleni lőfegyveres támadás és a koppenhágai nagykövetség közelében történt kézigránátos robbantás mögött Irán állhat.

A lövöldözés október 1-jén, kedd éjjel történt Stockholmban, míg a dán fővárosban két nappal később, október 3-án, szerda reggel robbantottak.

Hallström szerint a támadások hasonlítanak a korábbi esetekhez, melyek során izraeli célpontokat támadtak meg, és az akciók lebonyolításához helyi bűnözői csoportokat használtak. „Ezek jelenleg feltételezések, nem konkrét bizonyítékok” – hangsúlyozta.

A svéd és dán rendőrség szerint a stockholmi és koppenhágai támadások mögött a Foxtrot nevű svéd bűnbanda állhat, amelyet az iráni születésű Rawa Majid vezet. 

A svéd sajtó értesülései szerint ez a bűnszervezet az iráni érdekeket szolgálhatja, beleértve zsidó és izraeli célpontok elleni támadásokat is.

Az incidensek a Közel-Keleten növekvő geopolitikai feszültségek közepette történtek, amikor Irán több száz rakétát lőtt ki Izraelre válaszul az izraeli hadsereg libanoni hadműveleteire. 

Hallström hozzátette, hogy „a világban tapasztalható nyugtalanság és a Közel-Keleten fokozódó helyzet ismét hatással van Svédország biztonságára is”.

Ezt is ajánljuk a témában

A stockholmi lövöldözéssel kapcsolatban egyelőre senkit sem tartóztattak le, de 

Dániában két svéd állampolgárt, egy 16 és egy 19 éves fiatalembert vettek őrizetbe,

akiket bűnbandákkal hoznak kapcsolatba. A svéd rendőrség gyanúja szerint az egyik elkövető előbb Stockholmban nyitott tüzet a nagykövetségre, majd vonatra szállt, hogy Koppenhágában is támadást hajtson végre.

Johan Olsson, a svéd rendőrség nemzeti műveleti osztályának vezetője közölte: az ügy kivizsgálása még folyamatban van, és csak akkor közölnek további részleteket, ha az nem hátráltatja a nyomozást. 

A stockholmi esetet súlyos fegyveres bűncselekményként, mások életét veszélyeztető cselekményként, súlyos fenyegetésként és rongálásként kezelik.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2024. október 04. 15:19
Mi meg már azt hittük Mongóliát.
Beszélgető
2024. október 04. 15:11
"Dániában két svéd állampolgárt, egy 16 és egy 19 éves fiatalembert vettek őrizetbe," Mi sem bizonyítja ékesebben, Irán érintettségét, mit az előbbi félmondat a cikkből... Jól látható, hogy az évszázados múltra visszatekintő svéd-dán gyűlölködés lobbant újra lángra egy olyan proxi konfliktus kirobbantásának kísérletével, hogy az izraeli nagykövetségen keresztül bevonják a konfliktusba a világ zsidóságát.
Burdisgarage
2024. október 04. 15:00
Újabb frontot nyitnak? Megosszák az erőiket? Ravasz!
Namond
2024. október 04. 14:29
Műholdfelvételen a titkos izraeli légibázist ért súlyos rakétacsapás Morvay Péter ://www.atv.hu/kulfold/20241003/muholdfelvetelen-a-titkos-izraeli-legibazist-ert-sulyos-raketacsapas Két nappal az iráni támadás után kiderült, mégis volt közvetlen találat az egyik legvédettebb katonai létesítményben Az izraeli hadsereg által közzétett felvételen az látszik, hogy az ország déli részén található Netvaim légibázison jelentős károkat okozott a rakétacsapás. Ezen az elszigetelt, sivatagi bázison állomásoznak az izraeli légierő legkorszerűbb, amerikai gyártmányú F-35 Lightning II lopakodó vadászrepülőgépei is. Ez utóbbiak darabja 109 millió dollár (mintegy 40 milliárd forint) a gyártó Lochheed Martin adatai alapján. A műholdfelvételeken az látszik, hogy egy becsapódó iráni ballisztikus rakéta eltalálta és átszakította az egyik repülőgép-hangár tetejét. A kifutópálya mellett pedig nagy törmelékdarabok láthatók az épület körül szétszóródva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!