Így „fejlődik” Csíkszereda: nincs magyar nyelvű hangosbemondás a vasútállomáson

2024. október 02. 21:32

Már megint megszüntették, Brassóban lehet kilincselni a visszaállításáért.

2024. október 02. 21:32

Nyitókép: Getty Images / vladispas

 

Egy ideje újra kizárólag románul hangzik el az utastájékoztatás a csíkszeredai vasútállomáson – számolt be róla a szekelyhon.ro.

A portál emlékeztetett arra, hogy nem előzmény nélküli az egynyelvűsítés. Először 2015-ben történt meg, hogy a hangosbemondók szövegét immár gépi hangok mondták be a forgalomirányítók helyett.

Az új számítógépes rendszer viszont csak románul szólt.

A vasútállomás vezetőinek a brassói területi vasúti igazgatósághoz kellett fordulniuk, kérve a szoftver magyar nyelvre történő fordítását. Végül 2016 tavaszától kezdve magyarul is elhangzottak az információk, igaz rossz mondatszerkezettel és szórenddel. 

Jelenleg azonban ez sem hallható. A portál megkeresésére Cornel Roșu, a csíkszeredai vasútállomás infrastruktúráért felelős vezetője elmondta, ezúttal is egy műszaki jellegű változtatás vezetett ide, a hangos utastájékoztatáshoz szükséges számítógépes programot ugyanis kicserélték.

Az illetékes megígérte, a brassói területi vasúti igazgatósághoz fordulnak annak érdekében, hogy a program magyar nyelvű változata is készüljön el, mert a probléma nem csak Csíkszeredát érinti, hanem Sepsiszentgyörgyöt és több más vasútállomást is.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kekszalagosautistamarki
2024. október 02. 22:41
lassan feloszlathatnák már ezt a jugoszláviát is
sexykitty-5000102
2024. október 02. 22:38
🍓 ️ ­É­­r­­t­­­é­k­e­l­­­d­­ ­­a­­­ ­­­s­­­z­e­­­x­i­­ ­­p­u­­n­­­c­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
JohnnyBeGood
2024. október 02. 22:37
Gyáva - magát ravasznak tartó - népnek nincs hazája....
jadafi
2024. október 02. 22:34
És ez volt az utolsó figyelmeztetés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!