„Igen, Trump fasiszta” – hatalmas demokrata vitakultúrát villantott Kamala Harris

2024. október 24. 09:54

Trump sem maradt adósa.

2024. október 24. 09:54
Kamala Harris és Donald Trump

Nyitókép: Brendan Smialowski és Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Véghajrájába ér az amerikai elnökválasztási kampány, s a szűk egy hónapja tendenciaszerűen romló számokkal szembesülő demokrata elnökjelölt és alelnök, Kamala Harris tovább eszkalálta retorikáját. A CNN town hall formátumú műsorában (ez arról szól, hogy a jelöltek a stúdióban élőben jelenlévő, reprezentatívan kiválogatott szavazók kérdéseire válaszolnak)

arra a kérdésre, hogy szerinte Trump fasiszta-e, igennel válaszolt.

Szerinte a választóknak ezügyben nem neki kell hinniük, hanem azokra a magas rangú katonákra, akik Trump alatt dolgozva ugyanerre a következtetésre jutottak. „Bízni kell azokban az emberekben, akik ezügyben a legjobban ismerik” – mondta Harris.

Az elmúlt hónapokban két korábban Trump-közeli tábornok is lefasisztázta a volt elnököt. John Kelly nyugalmazott tengerészgyalogsági tábornok, Trump korábbi kabinetfőnöke a New York Timesnak adott interjúban mondta azt volt főnökéről, hogy

„megfelel a fasiszta általános definíciójának”, és „több ízben is azt mondta, hogy Hitler csinált jó dolgokat is”.

Mark Milley tábornok, aki Trump alatt az USA vezérkari főnöke volt, az exelnököt „velejéig fasisztának” nevezte. Azt is elmondta, hogy „nem egy királyra, királynőre, zsarnokra, diktátorra vagy reménybeli diktátorra esküszünk fel”, és hogy „erre az országra soha senki sem volt még annyira veszélyes, mint Donald Trump”.

Harris számainak romlásával párhuzamosan egyre kevésbé próbál szakpolitikai alapon vitába szállni ellenfelével, s abban bízik, hogy meggyőzheti a mérsékelt republikánus és elkötelezetlen szavazók egy részét azzal, ha Trumpot a demokráciára leselkedő veszélyként mutatja be. A demokrata elnökjelölt hangsúlyozza, hogy több mint négyszáz korábbi republikánus kormányzati tisztviselő biztosította már a kampány során támogatásáról, s Dick Cheney korábbi republikánus alelnök, illetve lánya, Liz Cheney volt wyomingi képviselő is nyilvánosan kiállt mellette. Ennek oka szerinte az a „jogos félelem, amelyet Donald Trump szavai és tettei alapoznak meg, hogy nem fogja betartani az Egyesült Államok alkotmányának megtartására és védelmére vonatkozó esküjét”.

Trump exelnök saját közösségi médiumában, a Truth Socialen a vádakra így válaszolt: Harris

egyre inkább emeli a tétet a retorikájában, arra vetemedik, hogy Adolf Hitlernek hívjon, meg bármi másnak, ami az eltorzult agyában felmerül”.

Emellett „Kamala Harris elvtársnak” szólította a demokrata elnökjelöltet, és a demokráciára leselkedő veszélyként írta le.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000124
2024. október 24. 12:19
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­é­k­­­e­­­l­d­ ­a­­­ ­­s­z­­e­x­­­i­ ­­p­­u­­­n­­­c­­i­­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
fogas paduc
2024. október 24. 12:19
Kik döntötték meg ÍAllende elnök hatalmát, s ültettek helyére egy fasiszta diktátort?
fogas paduc
2024. október 24. 12:16
A " szabad világ" gyarmatai mikor váltak függetlenné?
fogas paduc
2024. október 24. 12:15
Vajon hogyan kaphatott Einstein vízumot az usa-ba?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!