Így néz ki az elnökválasztási este menetrendje Amerikában, mutatjuk, mikor érdemes figyelni!

2024. október 24. 05:39

Nehéz megmondani, mikor lesz eredményhirdetés az amerikai elnökválasztás után, de összeszedtük, amivel kalkulálni lehet!

2024. október 24. 05:39
Kamala Harris és Donald Trump
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Fotó: Brendan Smialowski és Andrew Caballero-Reynolds / AFP

A magyar választó ahhoz szokott hozzá, hogy miután este hétkor bezárnak a szavazóhelyiségek, este 11 után már megvan az eredmény.

Az a helyzet, hogy Amerika nem így működik.

Európai érdeklődőkként az első problémánk az időeltolódás: Amerikában 6-12 órával hamarabbat jegyeznek, mint Budapesten. Este hétkor New Yorkban még délután egy, Los Angelesben azonban reggel hét óra van. Alaszkában például eleve magyar idő szerint másnap reggel hétkor zárják az urnákat, és akkor még neki sem kezdtek a szavazatszámlálásnak.

Ráadásul a szavazatszámlálás is szignifikánsan tovább tart, nem végeznek vele három-négy óra alatt. Ennek oka részben a levélszavazatok nagy száma: a levélszavazatokat ugyanis államonként egy helyre szokás gyűjteni, nem pedig a szavazókörökbe, ahová a szavazó tartozik, azaz hatalmas mennyiségű levélszavazatot kell feldolgozni.

Mindenesetre ottani helyi idő szerint minden tagállamban este 7-kor vagy fél 8-kor zárják az urnákat. Este 9-ig megjelennek a levélszavazatok, fél 10-ig pedig a korábban leadott szavazatok a választási honlapon. Ekkor a helyi illetékesek benyújtják a szavazatokat a helyi számlálóknak, majd ettől kezdve helyi idő szerint éjfél körülig megjelennek az eredmények a választási honlapon, 5-10 percnyi frissítésekkel.

A különböző tévécsatornák saját metódusuk szerint, amikor eldőltnek látják egy-egy államban a választást, eredményt hirdetnek arra az államra vonatkozóan – ezt hívják callingnak. Erről persze szoktak viták zajlani, főleg amikor egy tagállamot hamar eldöntöttnek nyilvánítanak.

A billegő államok közül Georgiában és Dél-Karolinában magyar idő szerint éjjel egykor, Pennslvaniában éjjel kettőkor, Michiganben Wisconsinban és Arizonában éjjel háromkor, Nevadában hajnali négykor zárnak a szavazóhelyiségek, majd ezután indul a szavazatszámlálás.

A korábbi elnökválasztásokon voltak azért döntőnek bizonyult pillanatok. 2012-ben ez 23:20-kor érkezett el (nálunk hajnali 5:20-kor), amikor a demokrata jelölt Barack Obama a repubikánus Mitt Romney-val szemben megnyerte Ohiót.

2016-ban körülbelül washingtoni idő szerint éjjel 2:30-kor vált világossá (nálunk reggel 8:30), hogy Trump győzni fog, miután Pennsylvania és Wisconsin is az ő oldalára állt.  

Joe Biden a választások másnapján, 2020. november 7-én délelőtt, ottani idő szerint 11:25 körül (nálunk délután 17:25-kor) vált valószínű győztessé, amikor bejelentették, hogy Pennsylvaniában is vezet.

Látható, hogy valójában az amerikai választás eredménye magyar idő szerint nem a választások estéjén, még csak nem is az éjszakáján, hanem valamikor másnap dől el, akár hajnalban, akár nap közben, akár este felé.

A számlálás általában a nagyvárosok miatt húzódik el, azaz egy-két megyére kell koncentrálnunk – ezek azonban általában azok a külvárosi megyék, amelyek el is dönthetik az elnökválasztást. Ráadásul míg a vidék sokfelé repubikánus, a nagyvárosok a republikánus tagállamokban is a demokratákhoz húznak, s mivel lakosságuk létszámban kiegyensúlyozza a nagy területet gyéren lakó vidékieket, ezért át is billenthetnek egy-egy tagállamot.

2020-ban a 2016-os tapasztalatok alapján a következő megyékre figyeltek kiemelten az elemezők. Floridában a Tampa városát magában foglaló Hillsborough megye, illetve az ettől északra fekvő Hernando megye izgalmas. Georgiában a főváros Atlanta külvárosának számító Cobb és Gwinnett megyéket érdemes külön figyelni. Észak-Karolinában a Raleigh városát magába foglaló Wake megye és a Charlotte városát magába foglaló Mecklenburg megye izgalmas. Michiganben a Grand Rapids városát magába foglaló Kent megye emelkedik ki. Pennsylvaniában, amit talán a legfontosabb billegő állam, a vidéki Beaver megyét figyelték 2020-ban. Arizonában a Phoenix városát is „tartalmazó” Maricopa megye az izgalmas, Wisconsinban Milwaukee megye, benne az azonos nevű várossal.

Az államok urnazárási sorrendje 2024-ben magyar idő szerint:

ÉJFÉL NÁLUNK

Részbeni urnazárás: Indiana, Kentucky

HAJNALI 1:00 NÁLUNK

Alabama (részben), Florida (részben), Georgia, Indiana, Kentucky, New Hampshire (részben), Dél-Karolina, Vermont, Virginia

HAJNALI 1:30 NÁLUNK

New Hampshire, Észak-Karolina, Ohio, Nyugat-Virginia

HAJNALI 2:00 NÁLUNK

Alabama, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Kansas (részben), Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan (részben), Mississippi, Missouri, New Hampshire, New Jersey, Észak-Dakota (részben), Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Dél-Dakota (részben), Tennessee, Texas (részben), Washington, D.C.

HAJNALI 2:30 NÁLUNK

Arkansas

HAJNALI 3:00 NÁLUNK

Arizona, Colorado, Iowa, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, Új-Mexico, New York, Észak-Dakota, Dél-Dakota, Texas, Wisconsin, Wyoming

HAJNALI 4:00 NÁLUNK

Idaho (részben), Montana, Nevada, Oregon (részben), Utah

HAJNALI 5:00 NÁLUNK

Kalifornia, Idaho, Oregon, Washington, Alaszka (részben), Hawaii

HAJNALI 7:00 NÁLUNK

Alaszka  

(forrás: Politico)

 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. október 24. 07:16
Így néz ki az elnökválasztási este menetrendje Amerikában, mutatjuk, mikor érdemes figyelni!" A temetőkre...
szeekely
2024. október 24. 06:49 Szerkesztve
"A billegő államok közül Georgiában és Dél-Karolinában magyar idő szerint éjjel egykor (...) zárnak a szavazóhelyiségek." Del-Karolina miota billegő allam? Ez valami roppant beteges föltetelezes! Az allam legutobb 1976-ban szavazott demokrata elnökjelöltre, Jimmy Carterre. 2000 ota pedig egyetlen demokrata szenatort sem küldött a törvenyhozasba. www.270towin.com/states/South_Carolina Mandi szokas szerint hozza a toprongy szinvonalat! Lol
Hasadt Tölgy
2024. október 24. 06:43
Talán lemaradt, hogy mindez 2024. november 5-én, illetve első eredmények 6-án.
sexykitty-5000124
2024. október 24. 05:41
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­­é­­­k­­e­­­l­­­d­­ ­a­­ ­s­­­z­­­e­­x­i­ ­­p­­u­­­n­c­­­i­­­m­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!