Hirtelen a CDU kancellárjelöltjének is elege lett az európai Ukrajna-politikából

2024. október 14. 17:54

Hosszan sorolta a problémákat Friedrich Merz, aki Putyinnak is megmondaná: kész tárgyalni.

2024. október 14. 17:54
Budget deliberations in the Bundestag - general debate

Nyitókép: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Egyórás nagyinterjút adott a német köztelevízió egyes csatornájának Friedrich Merz CDU-elnök, Németország toronymagasan legnépszerűbb, 31 százalékon álló pártjának kancellárjelöltje.

Merz, aki a jelenlegi trendek folytatódása esetén jövő év végén átveszi Németország kormányzását, súlyos szavakkal illetve az európai Ukrajna-politikát.

Kritikájának apropóját az adja, hogy a múlt hétre tervezett németországi csúcstalálkozót, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismertette volna „győzelmi tervét”, lemondták – mivel a Milton hurrikán miatt otthon maradt Joe Biden jelenléte nélkül nem látták volna értelmét az európai vezetők. „Miért is kellene az Európai Unió húsz állam- és kormányfőjéből álló csoportnak lemondania egy konferenciát, ha az amerikai elnöknek a hurrikán miatt otthon kell maradnia?” – tette fel a kérdést Merz, hozzátéve, hogy 

„miért tettetik magukat az európaiak kisebbnek, mint amekkorák?”

Kifejtette: úgy látja, hogy „az egész, Ukrajnában dúló háború kapcsán erősebb európai szerepet kellett volna felvennünk”, s már most intézkedéseket javasol Donald Trump elnökválasztási győzelme esetére, hiszen Ukrajna támogatásának „a jövőben lehetséges, hogy Amerika nélkül kell történnie, és úgy is sikerülnie kell”.

Stratégiai tekintetben is súlyos kritikái vannak az európai Ukrajna-politikával szemben, sőt: Orbán Viktorhoz hasonlóan neki is úgy tűnik, mintha nem is lenne európai Ukrajna-stratégia. „Az egész vitában hiányzik nekem az, hogy a lehetőségeinkre stratégiailag tekintsünk. Akár a nyitott könyv, úgy hevernek az asztalon a viták témái, amelyeket az Ukrajna-téma kapcsán Európában, Németországban, vagy a szövetségi kormányban vívnak. Putyin ebből úgy olvashat, mint egy nyitott könyvből” – panaszolta fel Merz. Emellett hiányolja azt is, hogy sosem mondta a Nyugat Oroszországnak azt, hogy Ukrajnának abban az esetben engedélyezi az orosz területek támadását nyugati fegyverekkel, ha az oroszok tovább bombázzák a civil infrastruktúrát.

„Lényegében sosem történt stratégiai döntéssorozat a NATO-n vagy az Európai Unión belül” – így Merz.

A háború tárgyalásos rendezése kapcsán közölte:

„Megmondanám Putyinnak: Készek vagyunk tárgyalni”.

Szerinte egyébként „az, hogy a Nyugat kész a tárgyalásra, köztudott”.

Egyébiránt pedig kancellárként azzal próbálkozna, hogy „valamelyest függetlenedjek Amerikától”, hiszen „Amerika választási kampányban van, leköszön az amerikai elnök – ez már nem az az erős csendőrhatalom, amelyhez szoktunk.” Merz ehelyett az európai koordinációt erősítené Ukrajna támogatása kapcsán.

A CDU-nak az Ukrajna-politika kapcsán most más problémája is van: a három szeptemberi tartományi választás közül kettőben ők fognak megpróbálkozni a kormányalakítással (Türingiában második, Szászországban első helyezettként). Miután az Alternatíva Németországnak (AfD) párttal való együttműködésre nem hajlandók, többséget egyedül úgy szerezhetnek mindkét tartományban, ha a baloldali, de háború- és migrációellenes Sahra Wagenknecht Szövetséggel (BSW) állnak össze; a BSW ugyanakkor ahhoz köti a tartományi koalíciókat, hogy az egyes tartományok álljanak ki világosan egy Ukrajna-politikai irányváltás mellett. Ennek előszele volt az, hogy a három szeptemberben választást tartott tartomány reménybeli miniszterelnökei, a CDU-s szász Michael Kretschmer és a türingiai Mario Voigt, valamint a brandenburgi SPD-s Dietmar Woidke a Frankfurter Allgemeine Zeitungban közös véleménycikkben álltak ki a békepárti politika mellett. Merz szerint a miniszterelnökök állásfoglalása nem megy szembe a CDU irányvonalával, hiszen „köztudott, hogy mind azt gondoljuk, hogy több diplomáciára, béketárgyalásokra van szükség”. Mikor a műsorvezető visszakérdezett, hogy megengedné-e, hogy a leendő koalíciós szerződések preambulumában szerepeljen a béketárgyalásokra való felszólítás, azt válaszolta: „Ellenzi valaki a béketárgyalásokat?”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. október 14. 20:25
🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰
Lisa
2024. október 14. 20:03
Hazudik! Már szemet vetett az emberek bankban elhelyezett pénzének a 10%-ra. Na, majd abból támogatja az ukikat.
atti64
2024. október 14. 19:41
FELÉBREDTÉL BAZD MEG???????????????????????????????????????????????????,
titi77
2024. október 14. 19:33
szerda óta "valamiért" igen kinyílt a csipájuk azoknak politikus féléknek,akik eddig lapítottak,mint szar a fűben. mind az összes puhapöcsü ganéj. de a leghitványabb közöttük a Tusk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!