Gázai konfliktus: megnéztük, mi jöhet még a Hamász-vezér likvidálása után

2024. október 26. 09:07

Izrael egyik legnagyobb katonai győzelme alapjaiban rengette meg a Hamász szervezetét.

2024. október 26. 09:07
Sinwar's photos hung on the streets of Tehran
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: Fatemeh Bahrami / AFP

 

Yahya Sinwar likvidálása újabb fordulópontot hozott a gázai konfliktusban, különösen Izrael és a Hamász között. Sinwar, akit a 2023. október 7-i támadások fő szervezőjeként tartottak számon, az izraeli hadsereg célpontja volt az elmúlt évben. 

Halála felkavarta a Hamász belső struktúráját, és új lehetőséget teremtett Izrael számára a konfliktus lezárására, ha megfelelően kihasználják a helyzetet. Az izraeli katonai támadások már jelentősen meggyengítették a Hamászt, 

de Sinwar halála különösen nagy hatalmi vákuumot hozott létre a szervezeten belül.

A Hamász nem először szembesül azzal, hogy elveszíti egyik kulcsfontosságú vezetőjét. 1987-es megalakulása óta a szervezet számos vezetőt vesztett el az izraeli hadműveletek során, de mindeddig képes volt alkalmazkodni. 

A szervezet struktúrája két fő ágra oszlik: politikai és katonai szárnyra,

és bár ezek időnként eltérő célokat követnek, központi szerepet játszanak a Hamász fennmaradásában. A politikai szárny fontos szerepet játszik a gázai lakosság szociális szolgáltatásainak biztosításában, míg a katonai szárny a fegyveres ellenállásban vesz részt.

Ezt is ajánljuk a témában

A most likvidált vezér vezetése alatt a Hamász egyre központosítottabbá vált. Korábban decentralizált struktúra jellemezte a szervezetet, de Sinwar egyedüli döntéshozóvá vált a gázai háború idején. 

Halála nemcsak katonai, hanem politikai szempontból is jelentős csapás a Hamász számára. 

Több lehetséges utód neve is felmerült, köztük Khalil al-Hayya és Sinwar testvére, Mohammed.

Azonban egyikük sem rendelkezik Sinwar politikai tapasztalatával és hírnevével, amely kulcsfontosságú volt a szervezet vezetésében.

A Hamász fennmaradását jelentős külső támogatás segíti. Irán évtizedek óta fontos szerepet játszik a szervezet finanszírozásában, és ez a támogatás lehetővé tette, hogy a Hamász újraépítse infrastruktúráját és fenntartsa katonai kapacitásait. 

A gázai lakosság körében tapasztalható elégedetlenség és az izraeli katonai műveletek következtében kialakult humanitárius válság tovább erősítette a Hamász toborzási bázisát. Az ellenállás kultúrája mélyen beágyazódott a palesztin társadalomba, és ez a Hamász egyik legfontosabb ideológiai bázisa.

Ezt is ajánljuk a témában

Sinwar halála komoly hatalmi vákuumot teremtett a Hamászon belül, amelyet Izrael igyekszik kihasználni. 

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök számára ez az esemény politikai fordulópont lehet, amely lehetőséget kínál arra, hogy a háborút lezárja és új irányt adjon az izraeli-palesztin viszonynak.

Netanjahu azonban nem egyértelmű, hogy kihasználja-e ezt a helyzetet, vagy inkább a háború folytatása mellett dönt. A Hamász tűzszüneti tárgyalások iránti ellenállása eddig akadályozta a béketárgyalásokat, de Sinwar halálával ezek az akadályok eltűnhetnek.

A történelmi példák azt mutatják, hogy egy vezető meggyilkolása ritkán vezet egy szervezet teljes összeomlásához. A Hamász már többször is bizonyította, hogy képes túlélni vezetőinek elvesztését, és új vezetőket találni, akik folytatják az ellenállást. 

Az al-Kaida és az Iszlám Állam példája is azt mutatja, hogy az ilyen szervezetek képesek újjászerveződni, és új vezetők kerülhetnek előtérbe, akik alacsonyabb profilúak, de hasonlóan radikális politikát folytatnak.

Ezt is ajánljuk a témában

A Hamász új vezetőjének kiválasztása időbe telhet, és ez belső feszültségeket is okozhat a szervezeten belül. 

Az új vezetőnek szembe kell néznie a gázai lakosság növekvő elégedetlenségével, valamint a nemzetközi közösség nyomásával, amely egyre hangosabban követeli a háború lezárását és a humanitárius segítségnyújtást. 

Az új vezetés egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy hogyan képesek helyreállítani a Hamász legitimitását és befolyását a palesztin társadalomban.

A nemzetközi közösség figyelme most Izraelre és Netanjahura irányul, aki dönthet úgy, hogy Sinwar halálát politikai győzelemként könyveli el, és a háború lezárása mellett dönt. 

Ugyanakkor a belpolitikai nyomás, a nemzetközi kritikák és a Hamász továbbra is fennálló harci kapacitásai mind befolyásolják majd Izrael jövőbeli döntéseit. A gázai háború hosszú távú következményei még mindig bizonytalanok, és a helyzet továbbra is feszült marad a régióban – amit a szombat reggeli, Irán elleni izraeli légi támadások még tovább fokoztak.

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
counter-revolution
2024. október 26. 09:13
"Izrael egyik legnagyobb katonai győzelme" Az, hatalmas győzelem egy szimmetrikus háborúban.
sexykitty-5000126
2024. október 26. 09:10
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­é­­k­e­­­l­­­d­­­ ­­a­­ ­s­­z­­e­x­i­­­ ­­p­­­u­­­n­­­c­­i­­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!