Megölték a Hamász vezetőjét is – ezek lehetnek a következmények (VIDEÓ)

2024. október 18. 13:12

A Hezbollah után a Hamászt is lefejezte Izrael.

2024. október 18. 13:12
null

Nyitókép: MOHAMMED ABED / AFP

Izrael számára jelentős győzelemnek számít Yahya Sinwar, a Hamász vezetőjének megölése, akit a legsúlyosabb terrortámadás kitervelőjeként tartottak számon tájékoztat a CNN.

Sinwar halála véget vethet a Gázában zajló háborúnak, ha Izrael és szövetségesei kihasználják a helyzetet.

Harel Chorev, a Tel-Avivi Egyetem kutatója szerint Sinwar központosította a Hamász hatalmát, és az ő halálával hatalmi vákuum keletkezik, amelyet Izrael megpróbálhat kihasználni.

Ezt is ajánljuk a témában

A Hamász meggyengült, de még mindig képes rakétákat indítani Izrael felé. Netanjahu miniszterelnök számára Sinwar halála lehetőséget ad arra, hogy győzelemként tálalja a háborút, és egy új korszak felé mozduljon el.

Ugyanakkor politikai szempontok is közrejátszhatnak, és a miniszterelnök akár a konfliktus fokozását is választhatja, hogy megerősítse saját hatalmát.

Ezt is ajánljuk a témában

Sinwar halála megnyithatja az utat egy túszszabadítási és tűzszüneti megállapodás előtt,

mivel őt tartották a tárgyalások legnagyobb akadályának. Több túszcsalád is arra szólította fel Netanjahut, hogy használja ki a pillanatot egy egyezség megkötésére, mielőtt a háború igazán elhúzódóvá válna.

Netanjahu politikai helyzetét a háború következményei is befolyásolják. Miközben a Hamász gyengül, a háború hatalmas pusztítást okozott Gázában, ami újabb generációkat radikalizálhat. A kérdés az, hogy Izrael képes lesz-e jobb jövőt biztosítani Gáza civil lakosságának, vagy újabb erőszakot kockáztat.

Ezt is ajánljuk a témában

Sinwar halála lehetőséget kínál a térség átrendezésére, és egyes szakértők szerint együtt kellene működni más arab országokkal és mérsékelt palesztin szereplőkkel a jövő felépítésében, hogy egy hosszú távú békét teremthessenek.

Sinwar életének utolsó pillanatairól készült drótfelvételt az alábbiakban nézheti meg:

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandiner444hu
2024. október 18. 15:17
Fülnek tehát vége
MaBaker
2024. október 18. 14:42
Libsi tempó ujjongani valakinek a megölésén
herden100
2024. október 18. 14:08
💋 youtu.be/JmiKWTRoiMk?si=rJPzRWe0pqLRG6Ib
oberennsinnen49
2024. október 18. 14:01
Ott már mindent és mindenkit lefejezett Izrael, de leginkább önmagát. Csak ez késleltetetten jelenik meg, amikor férfivá lesznek a mai 5-10-15 éves palesztinok. Nem kívánható, hogy így legyen, de így lesz. Törvényszerűen. Ahol gyűlölet van, ott gyűlölet van. Azt ki lehet irtani, de NEM FEGYVERREL. Trump öszehozott ott egy békekeretet. Az lehetett volna a megmentő, mindkét fél számára. De nem ez történt. Ami történt: Mert ma én, holnap te.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!