Hiába a háború: a Hamász újraszerveződik (VIDEÓ)

2024. október 08. 15:01

Új emberekkel, új hálózatot épít ki a terrorszervezet.

2024. október 08. 15:01
Rally To Mark Al-Quds Day In Gaza

Nyitókép: MAJDI FATHI / AFP

 

A palesztin Hamász mozgalom, amely 2023. október 7-én indított támadást Izrael ellen, továbbra is újjászerveződik a Gázai övezetben, és folytatja a fegyveres harcot – számol be az Euronews

Annak ellenére, hogy az izraeli hadsereg a szervezet katonai szárnyának legyőzéséről beszél, 

a Hamász új harcosokat toboroz, és újraépíti infrastruktúráját.

Szakértők szerint a szervezet képes regenerálódni, és nem csupán a harcosok, de a földalatti alagutak és más katonai eszközök újjáépítése is folyamatban van.

A Hamász veszteségei ellenére folytatódik a toborzás, és a tartalékos erők mozgósítása. Hugh Lovatt, az Európai Külkapcsolatok Tanácsának politikai elemzője szerint

körülbelül 6000 új tagot sikerült mozgósítani a tartalékosok közül. 

Ezt is ajánljuk a témában

Bár ezek az újoncok nem részesülnek olyan alapos kiképzésben, mint az eredeti harcosok, továbbra is képesek fegyverekkel harcolni, rakétákat kilőni és fenntartani a konfliktust Izraellel. 

A Hamász számára a harcosok toborzása viszonylag könnyű, mivel a korábbi izraeli támadások árvái és sérültjei gyakran jelentkeznek a szervezet soraiba, hogy bosszút álljanak a veszteségeikért.

Az új Hamász-vezetés radikálisabb irányvonalat képvisel, mint korábban. Yahya Sinwar, aki a 2023-as októberi támadások egyik fő stratégája volt, nem látja szükségesnek a diplomáciai tárgyalásokat, és kizárólag a fegyveres harcot tartja megfelelő eszköznek a palesztin állam megteremtésére. 

Ezt is ajánljuk a témában

Sinwar keményvonalas hozzáállása miatt a Hamász nem mutat megbánást az elmúlt évek támadásai miatt, és továbbra is az erőszakos ellenállást részesíti előnyben.

Bár a Hamászt az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorszervezetként tartja számon, egyes országok, például Norvégia és Svájc, nyitottak maradtak arra, hogy közvetlen kapcsolatban álljanak a Hamász vezetésével. 

Ezt is ajánljuk a témában

Elemzők szerint ezek az országok potenciális közvetítő szerepet játszhatnak egy esetleges tűzszünet elérésében. 

Ugyanakkor a konfliktus egyelőre nem mutat jeleket a békés rendezés felé. 

A Gázai övezetben dúló háború eddig több mint 41 ezer palesztin halálát okozta, és közel kétmillió embert tett földönfutóvá. A helyzet továbbra is bizonytalan, miközben a Hamász új harcosokkal és a régióban erős támogatókkal folytatja a harcot.

A témáról szóló angol nyelvű összefoglalót itt nézhet meg:

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000106
2024. október 08. 18:08
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­é­k­­e­l­­­d­ ­­a­­ ­­­s­­­z­­­e­x­­­i­­ ­­p­­­u­­­n­­c­­­i­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
chief Bromden
2024. október 08. 17:56
Na! Tartalékos terroristák, mégis van új a nap alatt.
SzkeptiKUSS
2024. október 08. 17:47
A Hamasznak a katonai szárnyát semmisítették meg, de a Hamasz a gyűlölet okán maga a néplélek. Könnyű újraszervezni, csak időigényes. Izrael időt nyer és nem békét. Soha nem lesz béke az olajfák alatt, mert mindegyik fél a másik nélkül képzeli el a jövőt. Ezen nem változtat az európai beáramlás sem, csak az erőviszonyokon.
counter-revolution
2024. október 08. 17:00
„Aki meg akarja akadályozni egy palesztin állam létrehozását, támogatnia kell a Hamász megerősítését és a Hamásznak való pénz átutalását… Ez a stratégiánk része, hogy elszigeteljük a gázai palesztinokat a ciszjordániai palesztinoktól.” - Netanjahu, 2019. március
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!