Ez igen: gigaadománnyal segítette Elon Musk Trump kampányát

2024. október 16. 09:47

Hatalmas summát biztosított a volt elnök újraválasztásához a milliárdos.

2024. október 16. 09:47

Nyitókép: Jim WATSON  / AFP

***

A SpaceX milliárdos vezérigazgatója, Elon Musk nem titkolta korábban sem, hogy az amerikai elnökválasztáson Donald Trump támogatója, ezt nyilvánosan is felvállalta

Ezt is ajánljuk a témában

Most azonban kiderült, nem csak jó szavakkal és egy kis pénzzel támogatta a republikánus elnökjelöltet, hanem jókora summával is. Az elmúlt negyedévben egy új kampányfinanszírozási jelentés szerint összesen mintegy 75 millió dollárral (27 milliárd forint) – írta meg a Politico.

Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy Musk egy bőröndben odavitte a pénzt Trump kampányigazgatójának – hanem egy úgynevezett PAC-et, vagyis political action committee-t, politikai akcióbizottságot – alapított, majd támogatott meg a pénzzel; az elnökjelölti kampányokhoz közvetlenül érkező támogatások mellett a PAC-ek gyűjtik az adományokat különféle célok mentén. Musk PAC-jét nemes egyszerűséggel „America PAC”-nek hívják, a nyáron alapította, és finanszírozta a szavazókkal való kapcsolattartást a kulcsállamokban és egy sor belső választáson.

A lap megjegyzi: 75 millió dollár elég sok pénz, bár aligha vágja földhöz a világ leggazdagabb emberét, és nem előzi meg a veterán republikánus megadonor, Miriam Adelson 100 milliós adományát a Trumpot erősítő szuper PAC-nak, a Preserve America-nak, míg a wyomingi banki örökös, Timothy Mellon 125 millió dollárt adott ebben a ciklusban egy harmadik szuper PAC-nak, a MAGA Inc-nek

Mindez létfontosságú mentőkötél lehetett Trumpnak, mert a lap szerint a volt elnök saját adománygyűjtése alábbhagyott, és az elmúlt két hónapban összegszerűen jelentősen elmaradt attól, amit 2020 azonos időszakában gyűjtött össze.

A PAC America jelentése szerint 65,8 millió dollárt költött független kiadások augusztus közepétől szeptember végéig, amelyből több mint 60 millió dollárt az elnökválasztásra fordítottak. Ellentétben a Preserve America-val és a MAGA Inc.-el, amelyek pénzük nagy részét televíziós reklámozásra költik, az America PAC úgymond  független kiadásai főként a szavazók fizikai elérésére és postai küldeményekre összpontosulnak.

A Politico megjegyzi: Musk azután állt igazán Trump mellé, hogy a volt elnök ellen júliusban merényletet hajtottak végre. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az America Pac segítette a republikánusokat a csatatérállamokban, és nemrég egy másik Trump-szövetséges PAC-el, a Turning Point Actionnel társult a kulcsállam Wisconsinban. Musk pedig személyes jelenlétével is szavazásra buzdított Trump mellett, ezenfelül közösségimédia-oldalán, az X-en nem tiltotta le a volt elnök narratíváját erősítő híreket, sőt, interjút is készített Trumppal.

Ezt is ajánljuk a témában

Az USA-ban a pénzügyi hatalmat politikai hatalommá átalakító eszközök közül a legfontosabb az úgynevezett PAC (Political Action Committee), ennek is a Citizens United döntés óta kialakult új, korábbi korlátoktól megszabadított formája, a Super PAC. Ezek az új kampányszervezetek ugyan nem járulhatnak közvetlenül hozzá a jelöltek választási kasszájához, tőlük névben függetlenül azonban támogathatnak politikai pozíciókat, rendezhetnek „független” kampányokat – írtuk tizenkét évvel korábbi cikkünkben, amikor mindez még újdonság volt.

 

Kapcsolódó cikkek a Amerikai elnökválasztás 2024 aktában.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2024. október 16. 11:12
Hajrá Trump! Az egész világnap jobb lenne, ha ő győz.
Nasi12
2024. október 16. 10:41
Hajrá. Bár mrgjegyzem szivesebben olvasnék a programok jóságáról mint a dollár mennyiségéről mindkét oldalon. Kiábrándító, hogy amerikában csak a pénz számít. Bírák kampányát is lehet pénzzel támogatni. Aztán eccer majd kérni fogunk magától valamit. Hadd hozzam le én a legénységet az űrből nehommá a Boeing.
anegy_
2024. október 16. 10:24
Na, végre, az ötödik sebességre kapcsoltak! Hajrá!!!
RedOctober
2024. október 16. 10:21
Micsoda féreg ez a Trump. Ilyen korrupt oligarchákkal veszi körül magát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!