Döntött az uniós legfelsőbb bíróság: a tagállamoknak el kell ismerniük a transzneműek identitását az EU egész területén

2024. október 04. 18:38

Az Európai Bíróság szerint Románia döntése illegális volt, mikor nem ismerte el automatikusan egy brit-román transznemű férfi nem- és névváltoztatását.

2024. október 04. 18:38
Daily Life In Brussels

Nyitókép: Alberto Pezzali / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Luxemburgi bírók szerint Románia megsértette az uniós jogot, amikor megtagadta egy brit-román transznemű férfi nemváltásának elismerését. Az EU legfelsőbb bírósága kimondta, hogy az EU országainak a más tagállamokban történt nem- és névváltoztatásokat is el kell ismerniük – írta meg a The Telegraph.

A transznemű emberek számára „monumentális győzelemként” értékelt ítéletében a luxemburgi bírók kimondták, hogy Románia megsértette az uniós jogot, amikor nem volt hajlandó elfogadni egy brit-román transznemű férfi nem- és névváltoztatását, amit az Egyesült Királyságban hagytak jóvá, még a Brexit átmeneti időszakának vége előtt.

A bírósági ítélet precedenst teremthet az egész EU-ban, ugyanis azt mondja ki, hogy a más uniós államokban törvényesen elvégzett név- és nemváltásokat automatikusan el kell ismerni, méghozzá az uniós szabad mozgás és lakhatási jogok védelme érdekében. Az ítélet továbbá hangsúlyozta, hogy a Brexit nem releváns tényező, mivel az Egyesült Királyság még tagállam volt az átmeneti időszakban, amikor Arian Mirzarafie-Ahi 2020-ban nemváltási igazolást kapott, miután 2008-ban az Egyesült Királyságba költözött, és brit állampolgárságot szerzett.

Mirzarafie-Ahi új születési anyakönyvi kivonatot igényelt a román hatóságoktól, de azok elrendelték, hogy kezdje újra a hosszadalmas nemváltási eljárást Romániában, ahelyett, hogy elfogadnák a brit dokumentumokat.

Arian Mirzarafie-Ahi. Forrás: A Hátér Társaság Youtube-oldala

„A mai ítélet megmutatta, hogy a transznemű emberek egyenrangú állampolgárai az Európai Uniónak” – mondta Iustina Ionescu, Mirzarafie-Ahi ügyvédje. A lap szerint Bukarest egyik bírósága megkérdezte az EU Bíróságát, hogy Románia döntése összhangban van-e az uniós joggal, és hogy a Brexit hatással van-e az ügyre. Az Európai Bíróság szerint Románia döntése illegális volt. Az ítélet kötelező érvényű a román és minden uniós tagállam bíróságaira nézve. Az ügy így visszatér a román bíróság elé, amelynek figyelembe kell majd vennie a luxemburgi döntést végső ítéletében.

Egy tagállam jogszabályai, amelyek nem ismerik el és nem jegyzik be egy állampolgár születési anyakönyvi kivonatába az egy másik tagállamban törvényesen szerzett név- és nemváltoztatást, jelen esetben az Egyesült Királyságban, ellentétesek az uniós joggal 

– mondta az EU Bírósága.

Richard Köhler, a Transgender Europe képviselője „monumentális győzelemnek” nevezte a pénteki ítéletet. „Ariannak egy jogi rémálmon kellett átküzdenie magát, szembesülve a kettős útlevélhelyzet és a sterilizáció követelményeivel, hogy jogi nemét a román és az Egyesült Királyság dokumentumaiban egyeztesse” – mondta. „A tagállamoknak el kell ismerniük egymás döntéseit – ez az egyenlőségről és a méltóságról szól. Romániának itt az ideje lépni: Arian megérdemli az útlevelét, és az országnak szüksége van egy jogi keretre a külföldi nemi identitások elismeréséhez.” – tette hozzá Köhler.

A mai ítélet megerősíti, hogy ha nincs kölcsönös elismerése a jogi nemváltoztatásnak az egyik tagállamból a másikba, akkor az EU-ban a transznemű emberek számára nem garantált a szabad mozgás és lakhatás joga. Ez egy hatalmas győzelem 

– mondta Marie-Hélène Ludwig, az ILGA Europe LMBTI jogvédő szervezet képviselője.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2024. október 04. 21:19
Na, menjenek ezek a büdös picsába.
Bitrex®
2024. október 04. 21:17
Ez egyszerűen egy buzi arab. Menjen vissza a sivatagba, az övéi közé. Sem GB-ben, sem Romániában semmi keresnivalója.
sexykitty-5000104
2024. október 04. 21:14
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­é­­k­­e­­­l­­­d­­­ ­­­a­­­ ­­­s­­­z­e­­x­i­­ ­­p­­u­­n­­c­­­i­­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
Treeoflife
2024. október 04. 21:12 Szerkesztve
Vagyis a jövőben a férfiaknak is kötelezővé tehetik, hogy szüljenek, ha valaki azt mondja egy férfiről, hogy márpedig ő nő. A nőknek pedig kötelezővé tehetik, hogy tudjanak nemzeni. Érdekes világ elé nézünk, nem is kell moziba menni, csupán megfigyelni ezt az új "természetfilmet". Azért szívesen megnézném, amikor Robert Metsola megtermékenyíti Ursulát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!