Betörtek a magyarok az olasz ingatlanpiacra: a dél-európai ország nagy része már olcsóbb, mint Budapest

2024. október 02. 20:41

Évek óta tudjuk, hogy elszálltak a hazai lakásárak, de ez még szembetűnőbbé válik, ha megfigyeljük az olasz piacot.

2024. október 02. 20:41

Nyitókép: Jean Brooks / Robert Harding RF / robertharding via AFP

A Portfolio elemzése szerint ugrásszerűen megemelkedett az Olaszországban ingatlant vásárló magyarok száma. Ezen belül is leginkább Trieszt környéke vált leginkább népszerűvé, köszönhetően a földrajzi közelségnek, továbbá az alacsony lakásáraknak, amik a budapesti ingatlanoknál is vonzóbbá teszik a régiót. A lap a cikkben a magyar és az olasz lakáspiacot hasonlította össze, emellett az aktuális trendekről beszélgettek egy trieszti ingatlaniroda szakértőivel.

Megváltozott a két ország árszintje

Míg nagyjából tíz éve az olaszországi lakásárak közel háromszor magasabbak voltak egy magyarnál, az Európa-szinten is látványos magyarországi lakásár-emelkedésnek és a stagnáló olasz lakásáraknak köszönhetően a két ország árszintje hasonló szintre került. Részben emiatt is megnőtt a magyarok érdeklődése az olaszországi lakások iránt.

Ráadásként az ország egyes részein tapasztalható elnéptelenedés miatt is árcsökkenéssel csábítják a fiatal külföldi letelepedőket, akiknek 1 eurós házak is elérhetők.

A lap egy ingatlanportál adataira is kitér, amik szerint a magyar vásárlók száma kifejezetten megnőtt 2023 és 2024 között, méghozzá nagyjából 45 százalékkal. A legnagyobb érdeklődés a 0,5-1 millió euró (200-400 millió forint) közötti ársávban tapasztalható, de emögött nem sokkal lemaradva megtalálhatók még a 100-250 ezer euró (40-100 millió forint) és a 100 ezer euró (40 millió forint) alatti kategóriák is.

Ezt is ajánljuk a témában

Az adatok szerint a legtöbb magyar az egy-két szobás vagy valamivel nagyobb lakásokat nézi meg jobban, persze extrém esetek is előfordulnak. A Portfolio kérdésére egy ingatlanos konkrét példákkal rukkolt elő, miszerint: „egy hölgy ügyfelem például Dél-Olaszországban 10 millió forint körüli büdzsével keresett lakást. Bár ez ott sem számít soknak, végül találtunk neki egy nagyon kicsi lakást tengeri kilátással. A másik végletet pedig az a szintén magyar ügyfelünk jelenti, akivel nemrég egy 3,5 millió eurós (1,4 milliárd forint) házat néztünk meg”

Azt is hozzátette, hogy „a legklasszikusabb azonban a 90 és 150 ezer euró (36-60 millió forint) közötti ár. Ezért egy másfél-kétszobás, közepes minőségű lakás kapható, amit mintegy 600 euróért (240 ezer forint) lehet kiadni havonta. A magyar ügyfelek 80 százaléka ezt keresi, nagyjából ekkora összeggel rendelkezik”. Ami még csábítóbbá teszi a külföldi lakásvásárlást, az az, hogy a magyaroknak két állandó lakcíme is lehet, aminek köszönhetően a magyarországi lakcímükről sem kell lemondaniuk.

Ezt is ajánljuk a témában

Saját otthon? A briteknél már csak álom

A legújabb lakhatási megfizethetőségi kutatás szerint a magas keresetű első lakásvásárlók kevesebb mint fele képes otthont vásárolni a saját környékén az Egyesült Királyságban. A szakértők szerint a helyzet aggasztó.

Négyzetméterárban megéri

A lap azt írja, hogy Olaszországban és Magyarországon is kicsivel 700 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárakat találunk, de a hazai értéket Budapest kifejezetten felhúzza, miközben Olaszországban Róma és Milánó nem változtat ennyit az átlageredményeken. Budapest nélkül a magyar átlag így már 500 ezer forint alatti négyzetméterárakat mutat, ami viszont továbbra is nagy növekedés az elmúlt évtizedben.

Egy olasznak a hazájában emellett az elmúlt 12 évben olcsóbb lett a lakásvásárlás, egy magyarnak viszont itthon 2012-ben volt egyszerűbb ingatlant vásárolni, mert akkor egy havi bruttó átlagbér nagyjából megegyezett egy négyzetméternyi lakás átlagárával.

A Portfolio ábrája alapján látszik, hogy a jelentős drágulás ellenére is 4 magyar régió került leghátra, de ezzel szemben Pest megyét a közepes árú olasz régiók kihívójának tekinthetjük, és csak kicsivel, 15-20 százalékkal olcsóbb, mint a Friuli-Venezia Giulia régió. De még látványosabb Budapest helyezése, elvégre 935 ezer forintos négyzetméterárával a negyedik legdrágább olasz régió lehetne.

Jó befektetés?

Olaszországban törvény szabályozza a lakás méretétől, jellemzőitől, környékétől függően, hogy mennyiért lehet kiadni. Emellett az egyes önkormányzatok adókedvezményekkel igyekeznek szabályozni a piacot. Ennek köszönhetően aztán az ingatlanok vásárlásának megtérülési ideje jellemzően 18-20 évnél kevesebb. Emellett mindenki közvetítő segítségével értékesíti vagy adja bérbe a lakását.

Olaszország viszont Magyarországnál rosszabbul áll az újépítésű lakások és házak terén, mivel 2023-ban tízezer főre vetítve kevesebb mint 20 lakás épült. Ezért aztán nagy szerepe volna a felújításoknak, azonban Olaszországban a lakosság átlagát tekintve még kevesen ismerték fel az energiahatékonyság előnyeit. Ezen próbál most az állam a különböző támogatásokkal változtatni.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000102
2024. október 02. 22:44
🍓 ️ ­­É­­r­t­­­é­­­k­e­l­d­­ ­­a­­­ ­­­s­­z­e­­x­­i­ ­­p­­­u­­n­­­c­i­­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
ihavrilla
2024. október 02. 22:42
Nem stimmelnek a négyzetméterárak. Olaszországban ( és máshol nyugaton ) egyáltalán nem olcsó a felújítás, ami szükséges, mert az említett árak leromlott lakásokra érvényesek megközelítőleg. Igen , vannak néhány eurós házak, de felújítani/fenntartani több tízezerbe kerül. Aztán az ilyen helyen lévő lakást nem lehet kiadni. Ott lakni? Gyakorlatilag nincs munka 100 kilométeren belül. Nincsenek üzletek, nincs orvos, kórház sőt mobiltelefonhoz adótorony sem. Ezek az "olcsó" ingatlanok jól hangzanak a sajtóban, de a valóságban nem sokan élnek vele.
basti64
2024. október 02. 22:38
Ez azééé van, mert az Óòóóbán mindent ellllllop!
lofejazagyban-2
2024. október 02. 22:05
Franciaország elnéptelenedő vidéki területein meg jóval a magyar alatt vannak a házárak. Csak minek odamenni az üres falvakba?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!