Saját otthon? A briteknél már csak álom

2024. július 23. 15:39

A legújabb lakhatási megfizethetőségi kutatás szerint a magas keresetű első lakásvásárlók kevesebb mint fele képes otthont vásárolni a saját környékén az Egyesült Királyságban. A szakértők szerint a helyzet aggasztó.

2024. július 23. 15:39
Whitby

Nyitókép: Edwin Remsberg/Getty Images

Csak kevesebb, mint a magas keresetű lakásvásárlók fele engedheti meg magának, hogy otthont vásároljon a saját környékén, a legújabb brit statisztikai adatok szerint, írta meg a Telegraph.

Egy új lakhatási megfizethetőségi index szerint mindössze azon dolgozók 44%-a, akik több mint £71,250-t keresnek (kb. 33 millió forintot) – ami körülbelül kétszerese a nemzeti átlagbérnek – engedheti meg magának, hogy ott vásároljon házat, ahol jelenleg él az Egyesült Királyságban. 

A közgazdászok szerint ez egy „sötét képet” fest, és kormányzati beavatkozást sürgetnek.

Ez annak ellenére van így, hogy az ingatlanárak a rekordmagasságok elérése, 2022 óta, folyamatosan csökkentek a bérekhez viszonyítva. A Skipton Group és az Oxford Economics által kiadott kutatási index az Egyesült Királyságban elemezte a házvásárlás és fenntartás megfizethetőségét.

Forrás: Skipton Group

A Skipton Group saját adatait használta fel, valamint a Nemzeti Statisztikai Hivatal, a Bank of England és más harmadik fél források adatait.

A nemzeti átlagbér £35,828 (kb. 17 millió forint), és az index azt mutatta, hogy még azok a dolgozók is, akik ennek több mint kétszeresét keresik, nehezen tudnák megtenni az első lépésüket a lakáspiacon. 

Az adatok azt is mutatják, hogy csupán minden nyolcadik potenciális első lakásvásárló engedheti meg magának, hogy helyben vásároljon otthont, és majdnem 80%-nak nincs elég megtakarítása az előleghez sem. Az kutatás azt is megmutatta, hogy azok között a dolgozók között, akik £22,850 (kb. 10 millió forint) vagy kevesebbet keresnek, kevesebb mint egy százalék engedheti meg magának, hogy lakást vásároljon.

A West-Midlands, London és Wales tartoznak a legkevésbé megfizethető területek közé, míg Skócia és Kelet-Anglia a legmegfizethetőbbek.

A Skipton Group egyik elemzője elmondta, 

Az eredményeink sötét képet festenek, különösen az első lakásvásárlók esetében. A magas lakhatási költségek, a megtakarítások hiánya és a jelentős regionális különbségek kombinációja azt jelzi, hogy mihamarabb be kell avatkoznia az államnak.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

A Telegraph a cikk végén hozzátette, hogy a Skipton kutatásainak eredménye ellentétben áll más adatokkal, amelyek szerint az ingatanok megfizethetőbbé váltak, például a Nationwide házár kutatásával, amely az árakat a jövedelmekhez viszonyítja.

Ezek a csúcsot a nemzeti átlagbér 6,9-szeresénél érték el 2022 közepén, de folyamatosan csökkentek 6,1-re az idei év második negyedévében – ami azonban továbbra is nagyon magas.

 

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­­­k­­­e­­l­­d­­­ ­­a­­ ­­­s­­­z­e­x­i­­ ­­­p­­u­­n­­c­­­i­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
2024. július 23. 19:28 Szerkesztve
Persze most a globalisták azon dolgoznak, hogy hazánkban is megnőjenek az energetikai költségek, mert sokkal nagyobb támogatást már nem bír el a költségvetés és akkor azzal ösztökélhetik az elégedetlenséget és hogy ide is be tudják ültetni az embereiket. A globalistáknak a függő - kiszolgáltatott - emberek megfelelőek, nem szeretik, ha az átlag embereknek saját tulajdonból sok van, béreljen, fizessen hitelt, kamatot inkább élete végéig.
2024. július 23. 19:24 Szerkesztve
Amit még sokan elfelejtenek az ingatlanok kapcsán a lakhatási költségek viszonyításában, hogy nálunk átlagban kb. havi 1.000,-Ft/négyzetméter áron fizetünk alap rezsit (azaz fűtést, áramot, víz/csatorna díjat, "közösköltséget"). A jövedelmeket is annak viszonylatában kell nézni, hogy abból mire, mennyit kell költeni, mekkora esély, támogatás, adókedvezmény van bizonyos célokra, mert az is befolyásolja az összehasonlítást.
rockercicc
2024. július 23. 18:53
Magyarországon nem az??? Ha nem örökölsz, nem sok esély van rá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!