Becsődölt az osztrák bank: mutatjuk, mi lesz azokkal, akik ott tartották a pénzüket

2024. október 16. 18:29

A pénzmosás és a rossz hitelek okozták a bajt.

2024. október 16. 18:29

Nyitókép: Getty Images / Alan Schein

 

Az osztrák pénzpiaci hatóság (FMA) azonnali hatállyal, teljes mértékben megtiltotta a European American Investment Bank AG (Euram Bank) üzleti tevékenységének folytatását – olvasható a hatóság közleményében.

Az Einlagensicherung AUSTRIA Ges.m.b.H. hét munkanapon belül köteles a bank minden betétesének a fedezett betétek összegével megegyező összeget kifizetni.

A biztosító betétesenként 100 ezer euró vagy ennek megfelelő, külföldi pénznemben kifejezett összeg erejéig vállal kártalanítást. Ebbe a körbe tartoznak például a folyószámlák, fizetési számlák, diákszámlák és nyugdíjszámlák egyenlegei vagy takarékkönyvi és megtakarítási számlákon tartott betétek. 

Bizonyos feltételek mellett 500 ezer euróig terjedő összeg is visszafizethető. A betétbiztosítási rendszer már szorosan együttműködik az Euram Bankkal a szabályos kifizetés megszervezése érdekében. Ennek során a betétbiztosítási rendszernek figyelembe kell vennie a pénzmosás elleni ellenőrzéseket.

A hatóság közleménye szerint a pénzintézet súlyos pénzügyi helyzet két okra vezethető vissza: Először is, a pénzmosás megelőzésével kapcsolatos súlyos hiányosságok miatt az új üzleti tevékenységet be kellett tiltani, ami további intézkedésig kizárja a bank jövőbeli és új bevételeit. Másodszor, a bank hitelportfóliója hatalmas értékvesztést szenvedett el az utóbbi időben, amelynek oka a bank elmúlt évekbeli hitelnyújtási gyakorlata.

***

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szkepszis
2024. október 16. 20:34
Jééé!
sexykitty-5000115
2024. október 16. 19:49
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­é­k­e­­­l­­d­ ­a­ ­s­­­z­­­e­­x­­­i­ ­p­­­u­­n­­c­i­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
Takagi
2024. október 16. 19:19
Csak a szokásos. Totál EU konform.
hernadvolgyi-2
2024. október 16. 19:06
"Hasi-tasi nem kér kódot" És nem megy csődbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!