Azonnal színt vallott a Die Presse: már most nyíltan Orbán szövetségese ellen hergel

2024. október 03. 10:42

A lap szerint a győztes Osztrák Szabadságpárt veszélyt jelent Ausztriában az emberek többségére.

2024. október 03. 10:42
Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L) attends a meeting with Chairman of the right-wing Freedom Party Austria (FPOe) Herbert Kickl for a joint statement, in Vienna, on June 30, 2024.

Nyitókép: TOBIAS STEINMAURER / APA / AFP

A Mandiner is beszámolt róla, hogy a Szabadságpárt győzelmével zárult a választás nyugati szomszédunkban. Az osztrák választási kampány során a fő téma a migráció, a gazdaság állapota és az ukrán-orosz háború volt.

A Die Presse online felülete véleménycikket közölt az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) választási győzelme és esetleges kormányra kerülése kapcsán. A szerző szerint az, hogy az FPÖ Orbán Viktort tekinti példaképnek, komoly veszélyt jelent Ausztriában az emberek többségére.

A meglátása azért is érdekes a választás végeredménye alapján a Szabadságpártra szavaztak a legtöbben, hiszen a párt a szavazatok 29,21 százalékát kapta meg és 58 képviselőt küldhet az osztrák parlamentbe.

Szorosan mögötte végzett az Osztrák Néppárt (ÖVP) amely 26,48 százalékot kapott, ami azt jelenti, hogy 52 képviselője lesz, ami jelentős visszaesés az előző választáshoz képest.

Az osztrák lap egyenesen odáig ment el, hogy a szerző szerint már a jogállamiság és a sajtószabadság is veszélyben van Ausztriában.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. október 03. 12:27
"Az osztrák lap egyenesen odáig ment el, hogy a szerző szerint már a jogállamiság és a sajtószabadság is veszélyben van Ausztriában." Szépen alakul ez, tehát a nácizás után a "jogállamiság és sajtószabadság" csak egy szélsőballib kártya, amivel lehet pampogni, valóságalap nélkül.
bagoly-29
2024. október 03. 12:14
Amig a médiamunkásokat a mostani egyetemi oktató gárda képezi ki, addig nem is lesz változás! Nálunk is a Havas-féle giccs kurzusokat, no meg az ELTE, stb. megfelelő tanszékét kellene szétverni, teljes tanerő változással.
nempolitizalok-0
2024. október 03. 12:13
Minél nagyobb szarban vannak a libsik, annál kevésbé ügyelnek a részletekre. Valamikor az angolok, németek és osztrákok büszkék voltak sajtójuk pártatlanságára, demokráciájukra. Kormányzó pártjaik inkább hátrányt szenvedtek, de nemhogy nem lépték át a demokrácia határait, de még arra is ügyeltek, hogy az ellenzékükkel korrektek legyenek, a demokrácia működésében, biztosításában részt vehessenek. A libsik által ma alkalmazott "tűzfal" elítélendő szovjet dolognak szánított, ahogy a pártatlannak hazudott primitív pártmédia is. Ma ezeket mi fényévekre előzzük. Belenézel egy német videóba, kb. Népszava szintű, ez a Sie Presse sem különb.
states-2
2024. október 03. 12:08
Ki nem szarja le a komcsi diepressét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!