Az EU szankcionálni akarja Iránt – de nem Izrael vagy az atomprogram miatt

2024. október 12. 10:26

Uniós források szerint az EU hamarosan megbünteti Teheránt.

2024. október 12. 10:26
Iran publish photos of underground missile base built on the shore of the Persian Gulf

Nyitókép: Iráni rakéták/Sepahnews – Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Az Európai Unió hétfőn büntető szankciókat vethet ki az iszlám köztársaságra, elsősorban azért, mert rakétákat szállított Oroszországnak – tudta meg a Reuters brüsszeli forrásokból. 

A szankciók azokat a személyeket és szervezeteket érinthetik, akik/amelyek részt vettek a rakéták átadásában. Az EU külügyminiszterei előreláthatólag 14 személyre és vállalkotásra fognak szankciókat kivetni; a listán szerepelnek légitársaságok is. 

A múlt hónapban az Egyesült Államok hírszerzési információkra hivatkozva azt állította, hogy Oroszország ballisztikus rakétákat kapott Irántól az ukrajnai háborújához. 

Washington azonnal szankciókat vetett ki hajókra és vállalatokra, amelyek szerinte részt vettek a fegyverszállításokban.

Maszúd Peszkian iráni elnök kijelentette, hogy kormánya augusztusi hivatalba lépése óta nem adott át fegyvereket Oroszországnak.

Milyen rakétákról van szó?

Az amerikai hírszerzési információk szerint Irán Fath 360 ballisztikus rakétákat szállított Oroszországnak. A konkrét számról nincsenek adatok – írja a Soufan Center. 

A Fath 360 rakéták 120 kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek. 

Az amerikaiak szerint a fegyverek lehetővé teszik az oroszok számára, hogy a fejlettebb rakétáikat más célpontokra irányítsák. Kérdések merülnek fel az iráni fegyverek pontosságával kapcsolatban. 

A Soufan Center elemzése szerint az elmúlt évtizedekben erősödött a kapcsolat Teherán és Moszkva között, miután az oroszok megsegítették az Irán-barát Aszad rezsimet Szíriában. Irán ezt drónokkal hálálta meg. Vannak olyan nyugati gyanúk, melyek szerint a drónokért és rakétákért cserébe Moszkva nukleáris technológiákat adhat át Teheránnak, amely atomfegyver előállítására törekszik. 

Ezt is ajánljuk a témában


 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000109
2024. október 12. 11:52
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­­é­­­k­e­­l­­d­­­ ­a­­­ ­s­­z­e­­x­i­­­ ­­p­­u­n­­­c­­­i­m­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
madre79
2024. október 12. 11:48
Nem hinném, hogy ez a vén k...va normális!
rizseslecso07
2024. október 12. 11:26
Ez az egész egy valamilyen érdekek alapján összehozott csirkefogás. Kezdetben igen vonzó feltételekkel a tagoknak, mert hát kellett a csapat. Aztán a belépettek rájöttek, hogy jobb ha együtt vonyítanak vezetőkkel, ha nem akarják kihúzni a gyufát. A renitenseket meg igyekeznek megbüntetni, nehogy ragályos legyen a rebellió. És egyszer csak azt vette észre mindenki (csak kussol) hogy ez már nem az amitől úgy el voltak szédülve. Így egyszerre sokkal könnyebb irányítani, és tönkretenni Európát. Na mármost kiknek áll érdekükben ez az egész? Hát erről nem illik olyan nagyon beszélni. Hogy néz már ki, hogy egyszerre körbe csókolgatjuk őket, és a világ legbiztonságosabb országát csináljuk nekik, másrészt meg elküldjük őket az anyjukba. Szerintem.
titi77
2024. október 12. 11:12
és mi van akkor ha irán meg lezárja a Hormuzi-szorost cserébe? rögtön 20%-os olajár emelkedés. ezt megint "jól" kifundálták a barmok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!