Hogyan védett ki Izrael több mint 300 iráni rakétát és drónt?

2024. április 15. 11:21

Irán brutális támadásának nagy része elakadt Izrael és szövetségeseinek légelhárító rendszerein.

2024. április 15. 11:21
null

nyitóképen: izraeli vadászgép az április 14-ei támadás éjszakáján (ISRAELI ARMY / AFP)

Mint ismert, a hétvégén Irán és szövetségesei több mint 300 rakétával vagy drónnal támadtak Izraelre. Nyugati részről már az azt megelőző napokban publikus hír volt, hogy értesülések szerint hamarosan támadás indulhat Izrael ellen – és ez be is következett.

A nagyszabású támadás azonban elakadt a megtámadott zsidó állam és szövetségeseinek védekezésén.

De hogyan történt mindez? A CNN cikkben járt utána a kérdésnek.

A lap szerint a kilőtt rakéták és drónok nagy részét Irán területéről indították az öt órán át tartó támadás során, de Irak és a távoli Jemen is kiindulópontja volt a támadásnak.

Az bizonyos, hogy nagy részüket megsemmisítették a becsapódásuk előtt: Izrael hadserege szerint a 99 százalékukkal végeztek, mielőtt becsapódtak volna, s csak egy töredékük érte el a zsidó államot. Hírek szerint semmilyen komoly célpontot nem értek el az irániak, a történtek pedig Izrael számára jelentenek győzelmet.

Amerikai illetékesek szerint több mint 70 iráni drónt amerikai hadihajókról vagy repülőgépekről semmisítettek meg. A pontos eszközöket nem nevezték meg.

„Hogy segítsük Izrael védelmét, az amerikai hadsereg légierőt és légvédelmi rendszert vitt a régióba az elmúlt héten”

– jelentette ki Joe Biden amerikai elnök. „Ennek és a katonák rendkívüli ügyességének köszönhetően segítettük Izraelt, hogy szinte mindegyik drónt és más eszközt megsemmisítsen” – tette hozzá.

Nagy-Britannia és Franciaország is Izrael segítői között volt. Az izraeli hadsereg szóvivője arról beszélt: „Szorosan együttműködünk az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Franciaországban, akik cselekedtek ezen az éjjelen is. Ez a partnerség mindig szoros volt, és most egy szokatlan helyzetben valósult meg.”

Izrael közben bevetette a Vaskupola rakétavédelmi elhárító rendszerét. 

Ebben a rendszerben a radarok felismerik a beérkező, veszélyt jelentő rakétákat, a rendszer kiszámolja potenciális útvonalukat, és a leginkább veszélyt jelentő rakéták felé megindítják az ellencsapást, hogy még a levegőben megsemmisítsék a rakétát.

Ezen túlmenően a David's Sling (Dávid Parittyája nevú, nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert is bevetették, amelyet az izraeli Rafael és az amerikai Raytheon közösen fejlesztett ki az Izraeli Védelmi Erők (IDF) számára.

Izrael emellett az Arrow 2 és az Arrow 3 nevű, interkontinentális ballisztikus rakéták lelövésére kifejlesztett rakétarendszert is használta, utóbbit a légkörön kívül, az űrben is be lehet vetni az ellenséges ballisztikus rakéták ellen.

A legújabb, F-35l lopakodó vadászgépeket is bevetette a zsidó állam 

a hétvégi konfliktus során, e gépeket már eddigi is használták drónok és cirkálórakéták lelövésére.

Az Izrael földjét elérő kevés iráni rakéta végül a Netavim légibázis területén csapódott be, de csak könnyű szerkezeti károkat okoztak. A bázis azóta is folyamatosan működik.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kastellorizo
2024. április 16. 06:49
Kamutámadás volt, amit a nyugati cionáci propaganda - melynek a mandiner is részese - utólag "nagy győzelemként" próbál eladni. Ennek jele, hogy most már tagadják, hogy előre szóltak nekik - holott erre világos jelek vannak.
Hoked_ly
2024. április 16. 05:15
Nagy a gyanú, hogy Irán ezzel a támadással csak tesztelte a zsidók védelmi rendszerét, egy komolyabb támadáshoz!
Vladiszláb
2024. április 16. 03:41
99% hmm. 300 drón/rakéta indult útnak a perzsák földjéről. 1% viszont megérkezett...
B_kanya
2024. április 15. 21:14
NoFace 2024. április 15. 14:24 • Szerkesztve "Nem vagyok szakértő de néhány kérdés azért felmerül bennem. Milyen mennyiségű robbanószert képesek elvinni a bevetett drónok ekkora távolságra és ha lelövik a levegőben akkor nem robbannak fel?" 40-50 kiló a robbanófej, ennek fele a fém köpeny, ami ugyan a repeszképződést is segíti, de valamennyire védi is a robbanóanyagot. Eleve valami stabil robbanóanyag kell, hogy a drónt kilövés nélkül akár napokig süthesse sivatagi nap és hegyes részeken az éjjeli fagy se ártson. Ahogy láttam, a lelövések nagy részében a motor áll le vagy a sárkány esik szét - a begyulladt üzemanyag miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!