A magyar kultúra iránt rajonganak az ausztrálok Sydneyben

2024. október 09. 08:23

Soha nem látott érdeklődés.

2024. október 09. 08:23
null

Soha nem látott érdeklődés közepette nyílt meg 

Sydney első magyar grafikai kiállítása,

 amely a kikötőváros belvárosában várja a magyar művészet iránt rajongó ausztrál és nemzetközi közönséget.

Gyulai Líviusz Kossuth-díjas, Munkácsy-díjas grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia nemrég elhunyt tagja tiszteletére megnyíló kiállítás azért is egyedülálló, mert ilyen nagyszabású magyar művészeti kiállításra még Sydney-ben nem került sor. B. Nagy Péter a Sydney-i Konzuli Iroda vezetője a megnyitón méltatta Ausztrália és Magyarország között fennálló több évtizedes barátságot, valamint a kultúra, mint összekötő híd szerepét hangsúlyozta.

„Távoli kultúrák találkozása ez, egy olyan művészeti ágban, ahol nincsenek, mert nem is lehetnek nyelvi nehézségeink. Az irodalom és a képzőművészet összekapcsolódása, külföldön azért számít rendhagyó találkozásnak mert a nyelvek sajátosságai miatt az viszonylag nehezen adaptálható.

 Gyulai Líviusz azonban művészetével megtanulta összekötni a népeket. Erre különösen nagy szükség van a mai háborgó világunkban. 

Ausztrália és Magyarország noha távol esnek egymástól – azonos értékközösséget képviselnek. Magyarország büszke művészeire és világhírű alkotóira, akik meghatározó szerepet vállaltak a XIX. és XX. század művészeti arculatának formálásában. Bízunk benne, hogy országaink közötti együttműködés és a fennálló ausztrál-magyar barátság folytatódik, hiszen a két nemzet méltán képvisel elismerő helyet az egyetemes kultúra világában” – mondta el a konzuli iroda vezetője.

A mintegy 5 millió lakosú Sydney New South Wales állam fővárosa, egyben pénzügyi és kulturális központja. A Konzulátus által szervezett kiállítás megnyitóján a város és New South Wales állam képviselőin túl, helyi politikusok, a helyi diplomáciai testület magasrangú képviselői a diaszpóra magyarság helyi képviselői, az egyházak és felekezetek képviselő is képviseltették magukat. A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvalósuló egyedülálló kiállítást, és

 a művész különleges grafikai alkotásait október közepéig tekinthetik meg Sydney-ben 

a magyar kultúra iránt érdeklődők.

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2024. október 09. 09:31
Ausztráliában csúcsban 55 ezer magyar élt. Akkor még megvolt 1949-es, 56-os és a 60-as - 70-es évek délvidéki hulláma.
Héja
2024. október 09. 08:58
Örömhír.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!