A lengyelek elhatárolódtak Magyarországtól – és ezzel fél Európától is

2024. október 17. 11:44

A varsói irodavezető szerint bár Donald Tusk felfüggeszti a menedékjogot Lengyelországban, nem osztja Orbán Viktor hozzáállását a migrációs politikában – csakhogy ezzel lassan kisebbsége kerül az Európai Unióban.

2024. október 17. 11:44
TUSK, Donald

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

Magyarország esete más, mint Lengyelországé, mert már teljes mértékben felfüggesztette a menekültpolitikát, azaz a genfi egyezmény nem érvényes, egyetlen menedékkérelmet sem fogad el – írja a Die Zeit.

Ez az emberi jogi normák alapvető elutasítása, ami nagyon radikális, bevándorlásellenes retorikával párosul. Amit Orbán Viktor tesz, az az AfD, az FPÖ és a PiS álláspontjához hasonlítható

– mondta Piotr Buras, az Európai Külkapcsolati Tanács varsói irodavezetője annak kapcsán, hogy Donald Tusk ideiglenesen felfüggeszti a menedékjogot Lengyelországban.

Az irodavezető hozzátette: minden jogos kritika ellenére hangsúlyozni kell, hogy a lengyel kormányfő nem osztja Orbán Viktor hozzáállását.

A német lap egyébként azt írta, már egy sor EU-ország közölte, hogy ki akarja vonni magát a közös menekültpolitika hatálya alól, azaz látszik, hogy közösen immár nem megy, és az EU egyre megosztottabb a kérdésben.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
xantua
2024. október 17. 14:17
A probléma megoldása az lesz, mint az olaszoknál - minden ország létre fogja hozni a saját internáló táborát. Ki egy másik országban, ki a sajátjában. Vélhetően az Orbáni módszert nem tudják, fogják alkalmazni, hogy a határon visszafordítják a menekültet, hogy a magyar konzulátuson ad be igényedet. Így vagy vívjuk saját harcunkat még pár évig EU pénz nélkül, vagy beadjuk derekunkat és csinálunk egy internáló tábort... Bár mintha Orbánék elkezdték volna a tábor építését...
zakar zoltán béla
2024. október 17. 13:32
A pokol kórusfesztiválján HÁRSfán játszik egy angyal?
nyugalom
2024. október 17. 13:30
Neki, minr komcsinak mindrnnel fontosabb ursula! Szégyen!
Zjzj
2024. október 17. 13:25
9,6+5,6 osztva 450 = kb3.4%., tortekbe atszamolva kb1/29-e MO es Szlovakia aranya az unio osszlakossagahoz kepest…nem fele….
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!