„Meglepetés”: Soros által pénzelt portál áll az egyre népszerűbbé váló AfD lejáratása mögött

2024. január 25. 14:54

A Correctiv magát közérdekű médiavállalkozásként tünteti fel, amelynek célja a demokrácia erősítése az oknyomozó, illetve tényfeltáró újságírás eszközeivel.

2024. január 25. 14:54
null

Tízezrek tüntettek hétvégén az egyre népszerűbb (egyes felmérések szerint 2024-ben biztosan tartományi választást nyerő) Alternatíva Németországért (AfD) párt ellen, miután kiderült: a párthoz kötődő személyek részt vettek egy novemberi,  Potsdamban tartott találkozón, ahol felmerült a Németországba beérkezett migránsok visszatoloncolása.

A pártvezetés elhatárolódott a munkatárstól, sőt ki is rúgták a hír hallatán. Közben az Alice Weidel vezette párt egyre-másra dönti a népszerűségi rekordokat: egy év eleji felmérés szerint már minden negyedik német rájuk szavazna, (eddig egyetlen választáson sem mentek 15 százalék fölé - a szerk.) és népszerűbbek, mint a három kormányzópárt egyenként – csak az éppen ellenzékbe szorult CDU előzi meg őket.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezért sem jött jól a visszatoloncolási botrány az AfD-nek. Az események mögött azonban megintcsak felsejlik a pártot szabályosan üldöző mainstream média, és a Soros-hálózat is.

Az Infostart cikke szerint a potsdami találkozóról beszámoló Correctiv nevű portál tízéves történetét ugyanis végigkísérték a heves viták és az indulatok. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az induláskor a fő támogatója a Brost Alapítvány volt, amely hárommillió eurós induló finanszírozást is biztosított számára az első három évre. Az alapítványt 2011-ben alapította végakaratával Anneliese Brost, aki egyebek között a Westdeutsche Allgemeine Zeitung alapítója is volt. 

A non-profit szervezet elsősorban Ruhr-vidéki projekteket támogat.

Ezt is ajánljuk a témában

A Correctiv másik nagy támogatója a baloldali Der Spiegelt megalapító Rudolf Augsteinről elnevezett alapítvány volt, de a rendszeres támogatói között ott van a Deutsche Telekom, a Google németországi leányvállalata vagy a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány. Az elérhető legutóbbi jelentése szerint 2021-ben a Correctiv legnagyobb bevétele az 1000 euró alatti egyéni befizetésekből, az itthon már elhíresült „mikroadományokból” származott, ez elérte az 1,3 millió eurót, a legnagyobb ismert támogatója az eBay-alapító Pierre Omidyar által létrehozott Luminate – Omidyar Network Alapítvány több mint 400 ezer euróval, majd utána a Schöpflin Alapítvány, az Adessium Alapítvány, a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány és a Rudolf Augstein Alapítvány. 

A portál magát közérdekű médiavállalkozásként tünteti fel, amelynek célja a demokrácia erősítése az oknyomozó, illetve tényfeltáró újságírás eszközeivel. Ars poeticája, hogy az újságírásnak a társadalomban alapvető kritikus és ellenőrző funkciója van. 

Ennek jegyében pedig hosszú távú kutatásokat végez.

Az Afd-t sem először találták meg: pár éve azt derítették ki a pártról, hogy szabálytalanul jutott támogatáshoz a 2017-es választás kampányában: több részletben 130 ezer euró érkezett egy svájci gyógyszeripari vállalkozástól a párt Bodensee járási szervezetének számlájára.

Bár az AfD visszafizette a pénzt, így is a 130 ezer euró többszörösére bírságolták meg a jogtalan cselekedet miatt. 

Nyitókép:  Abdulhamid Hosbas/Anadolu Agency/Getty Images

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. január 29. 04:07
Amíg igazat ír,leszarom,hogy ki pénzeli!
Salitis
2024. január 25. 21:58
Meglepő? soros mindenki mögött is ott áll. Bárki nyer, be akarja nyújtani a számlát.
Hajnóczi Kristóf
2024. január 25. 18:59
Nekem úgy tűnik, hogy még ha sikerül is áttörni a jelenlegi üvegplafont és legalább helyi meg tartományi szinten a hatalom közelébe kerülni, akkor is előbb-utóbb kipukkadnak, mint a lufi, mert gúzsba kötve kell táncolniuk. Ha még ők is csak fő- és jószágvesztés terhe mellett foglalhatnak állást a migránsok kitoloncolása mellett, akkor hogyan akarja bárki megoldani a germanisztáni migránsválságot?
atti64
2024. január 25. 16:26
HAJRÁ AFD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!