Vacsorán törleszkedett Trumphoz a brit baloldali kormány

2024. szeptember 27. 10:24

Korábban „nőgyűlölő, neonácikkal szimpatizáló szociopatáknak” nevezték a republikánusokat, most London és Washington „tartós barátságáról” beszéltek. Trump pedig két órán át fogadta őket.

2024. szeptember 27. 10:24

Nyitóképen Keir Starmer. Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

***

Kétórás vacsorát adott Donald Trump a New York-i Trump Towerben Keir Starmer brit munkáspárti miniszterelnöknek és stábjának hazai idő szerint péntek reggel, miután Starmer beszédet mondott az ENSZ Közgyűlésén – írta meg a Politico.

Ennek során méltatták „az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közötti régóta fennálló barátságot”, valamint a két ország közötti „erős és tartós partnerség továbbfejlesztésének fontosságáról” beszéltek, közölte a brit kormány. Trump részéről nem érkezett kommentár a kérdéshez a sajtó felé.

Jó kérdés, hogy kinek kellemetlen ez a helyzet a leginkább?

Trumpnak, hogy szóba állt a törleszkedő brit baloldaliakkal, akik a totális ellentétét művelik egyébként otthon annak, mint ami a republikánusok programja?

Ezt is ajánljuk a témában

A brit Munkáspártnak, amelynek külügyminisztere, aki szintén ott volt a vacsorán,  egyszer „nőgyűlölő, neonácikkal szimpatizáló szociopatának” nevezte a republikánusokat, határbiztonsági minisztere pedig éppen ezen a héten azt állította, hogy a republikánus bevándorlásellenes retorikája bátorította fel a „rasszista zavargókat” az Egyesült Királyságban?

Vagy Kamala Harrisnek, Trump baloldali ellenlábasának, akivel nem találkozott Starmer – és nem azért, mert nem akart volna, hanem mert nem sikerült vele időpontot egyeztetni sem?

Nem tudni, a Politico viszont úgy spekulál, hogy az, hogy annak ellenére találkozott Starmer Trumppal, hogy Harrisszel nem sikerült a művelet, azt jelzi, hogy az új brit kormány éppen mosolydiplomáciával próbálja engesztelni Trumpot, és egyáltalán nem bánnák, ha ő nyerné az elnökválasztást.

Egyébként korábban maga Starmer is többször kritizálta Trumpot – idézi fel a Politico; egyszer, amikor 2019-ben Trump a tory kormányfőjelölt, Boris Johnson mellé állt, a munkáspárti vezér azt írta Twitterre, hogy ez is egy érv Johnson ellen.

A Trump Towerben mindenesetre egészen más volt a hangnem, maga Trump is sikeresnek nevezte a Munkáspárt élén Starmert, noha nem pártolt el régi szövetségesétől, Nigel Farage-tól sem. Farage-t egyenesen fantasztikus embernek nevezte, aki az ellenszélben is több mandátumot szerzett a vártnál, noha a brit választási rendszer torzságai miatt ez alatta marad az arányosan neki járóknak.

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madre79
2024. szeptember 27. 13:19
Valami szövevényes választási rendszer folytán lett ez a pasas miniszterelnök. Az egész UK fellázadt már ellene, mert ugyan még kezdeti, de annál aljasabb regnálása alatt a született angolokat vágja sittre és a migránsok seggét nyalja! Egy internetes posztért már sitt jár!
Zolotarjov
2024. szeptember 27. 11:22
Na ugye..
Dominik
2024. szeptember 27. 10:53
Szegény Trump.. Starmer után Kanala Henrik is kellemesebb beszégetőpartner lehet igy visszanézve
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!