Ukrajna újabb esélyt kapott arra, hogy orosz atomreaktorokat vásárolhasson

2024. szeptember 12. 17:31

Bulgária időt adott.

2024. szeptember 12. 17:31

Nyitókép: Jean-Marc Barrere / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

A bolgár parlament úgy döntött, hogy hat hónappal meghosszabbítja a kormánynak a két orosz atomreaktor és a kapcsolódó berendezések Ukrajnának történő eladásáról szóló tárgyalásokra adott határidőt. A szófiai hatóságok több mint hat évvel ezelőtt kapták meg a reaktorokat az orosz Atomsztrojexporttól, de azok már használhatatlanok voltak, mert az ország lemondott a belenei atomerőmű építéséről – olvasható az Euractiv hasábjain.

A reaktorokat jelenleg Belene közelében tárolják, és arra várnak, hogy eladják őket. Bulgária csaknem két éve tárgyal a berendezések eladásáról Ukrajnával, a parlament kötelezte a kormányt, hogy legalább 600 millió eurós áron kösse meg az üzletet, ami megegyezik azzal az árral, amelyet a Bolgár Nemzeti Villamos Művek fizetett az orosz Atomsztrojexportnak.

Az ukrán atomerőművet üzemeltető Energoatom szakértői Bulgáriába érkeztek, hogy megvizsgálják a belenei atomerőmű berendezéseit. A reaktorok eladásáról szóló döntésben azonban szerepet játszott az ukrajnai háború. Az év elején az Európai Bizottság elismerte, hogy a reaktorokra vonatkozó esetleges üzletet az Ukrajnának nyújtott uniós támogatásból lehetne finanszírozni.

A Bulgária és Ukrajna közötti üzlet azért egyedülálló, mert csak Bulgária rendelkezik a két orosz reaktorral, amelyre nincs szüksége, és Ukrajna az egyetlen ország, amely hasznot húzhat belőlük.

 

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
europész
2024. szeptember 13. 04:57
A bolgarok sem az esszeru gazdalkodasukrol hiresek foleg ha globalista vezetes alatt all. A reaktorok tarolasa sem patika korulmenyek kozt tortenik. Ukrajna kodolja ezzel a vasarlassal Csernobil megismetlodeset.
Akitlosz
2024. szeptember 12. 21:38
Az atomreaktorok nem voltak használhatatlanok és ma sem azok. A cikkíró héber diákmunkás nem tud fogalmazni, illetve nem érdekelte, hogy mit ír a google translate.
Stingary76
2024. szeptember 12. 21:31
Biztosan kurva jó állapotban lehetnek azok a 6 éve letárolt atomreaktorok a bolgárnál. Az összes szart oda hordja mind a Nyugat, mind ezen európai országok az ukrán rezsimnek, lőszert, mindenféle levetett megsemmisítésre ítélt hadi technikát, mindent.. Elképesztő.
billysparks
2024. szeptember 12. 20:19
Azt hittem, az oroszok elfoglalják Ukrajnát és építenek nekik enerdzsit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!