Újabb lépés a totális háború felé: magas rangú parancsnokot ölt meg az izraeli hadsereg

2024. szeptember 24. 21:32

A Hezbollah libanoni síita milícia rakétaerőinek vezetője mellett öt másik ember is életét veszítette.

2024. szeptember 24. 21:32

Nyitókép: Kawnat HAJU / AFP

Izrael légicsapásban megölte kedden Bejrút egyik déli elővárosában a Hezbollah libanoni síita milícia rakétaerőinek egyik magas rangú parancsnokát – közölte két libanoni biztonsági forrás.

A tájékoztatás szerint Ibrahim Kubaiszi mellett öt másik ember is életét vesztette. Izrael ezzel újabb csapást mért az Irán támogatását élvező milíciára. A libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint a hat halott mellett 15 sebesültje is van a légicsapásnak. Az előző nap több mint 550 halálos áldozatot követelt az izraeli légierő bombázása Libanon déli részén,

tovább növelve a nemzetközi aggodalmat, hogy a helyzet totális háborúvá fajulhat Libanon és Izrael között.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a nap folyamán közölte, hogy két munkatársa is életét vesztette izraeli légicsapásban. A szervezet közleménye szerint felháborodással és mély szomorúsággal fogadták dolgozóik halálhírét. A tájékoztatás szerint egyik kollégájuk kelet-libanoni lakóházát érte rakétatalálat, amelynek során ő és egyik fia is meghalt. A másik kolléga Szúr (Türosz) kikötővárosban dolgozott az irodájában, amikor szintén izraeli bombázásban vesztette életét.

Ezt is ajánljuk a témában

Izrael az utóbbi hónapokban a Hezbollah számos magas rangú tagját likvidálta. Az Irán-barát síita milícia műveleti parancsnokával, Ibrahim Akillal szeptember 20-án végeztek Bejrút déli részén egy légicsapásban. Akil a milícia legfőbb katonai testületének, a Dzsihád Tanácsnak is tagja volt. Célzott légitámadás végzett július 30-án Fuád Sukrval, a milícia egyik katonai parancsnokával, aki Haszan Naszrallah Hezbollah-vezető jobbkezének számított. Mohammed Nasszer július 3-án vesztette életét szintén izraeli bombázásban. Ő volt a parancsnoka egy olyan alakulatnak, amely rakétákkal lőtte Izrael területét Libanon délnyugati részéről. Tálib Abdalláhhal június 12-én végeztek a Hezbollah egyik parancsnoki irányító központjára mért csapásban Libanon déli részén. Abdalláh volt a milícia izraeli-libanoni határtérség központi részéért felelős parancsnoka. A Hezbollah megtorlásul intenzív rakétatámadást indított akkor Izrael területe ellen.

(MTI) 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mibomir
2024. szeptember 24. 23:59
Ez veszélyes, hisz közbe meg is halhatnak. De ölni és halni ugyanaz.
mibomir
2024. szeptember 24. 23:57
Menjenek oda, és győzzék le az ellenséget, ne megöljék.
mibomir
2024. szeptember 24. 23:34
Én akkor mindig csak vesztesnek érzem magam. Mert ők már mindenen túl vannak, én meg itt vagyok és fizetek érte. Ölni nem győzelem.
2024. szeptember 24. 22:38 Szerkesztve
Egyelőre fel kéne függeszteniük a parancsnokok elleni támadásaikat. Vagy menjenek oda és öljék meg őket szemtől szembe. Ne ilyen alattomosan, ami nem méltó katonához. Ha egyszer szemtől szembe mérnek rájuk csapást, sokkal többre mennének vele. Mert egy parancsnok nem halottan a legjobb, akinek a helyébe áll egy még ádázabb, hanem akit legyőztek. Életben marad, de tudni fogja, hogy gyengébb, és ezért nem próbálkozik többet. Megölni az ellenséget barbarizmus. Az nem győzelem. A katona öl, de soha nem azáltal győz. Hanem azzal, ha minél kevesebb halállal tudja elérni a győzelmet. Legyőzni csak élőket lehet, halottakat nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!