Trump: Ukrajna nincs többé

2024. szeptember 26. 21:10

„ Soha nem lehet helyreállítani az elpusztított városokat, soha nem lehet visszahozni a meghalt embereket. Ha egy rossz egyezséget kötöttünk volna, az is jobb lett volna, mint ez. Ukrajna egy kicsit engedett volna, és ma mindenki élne” – fogalmazott az amerikai elnökjelölt.

2024. szeptember 26. 21:10

Nyitókép: Donald Trump az észak-karolinai Mint Hill-en kampányol 2024. szeptember 25-én  /  fotó: Logan Cyrus / AFP

 

Donald Trump szerdán az észak-karolinai kampányrendezvényen arról beszélt, hogy Ukrajnának engedményeket kellett volna tennie, hogy az orosz biztonsági igények kielégítésével megelőzze a háborús vérontást. A republikánus elnökjelölt szerint ennek ugyanis az elkerülhető lett volna – idézi őt a Politico.

Trump: Ukrajna nincs többé, ez már nem Ukrajna

„Újra és újra dollármilliárdokat adunk egy embernek, aki nem hajlandó alkut kötni, Zelenszkijnek” – fogalmazott Trump, aki szerint bármilyen egyezség, még egy „rossz” egyezség is jobb lett volna, mint ami mára kialakult, utalva Ukrajna óriási ember- és anyagveszteségeire. „Ukrajna nincs többé, ez már nem Ukrajna. Soha nem lehet helyreállítani az elpusztított városokat, és soha nem lehet visszahozni a meghalt embereket. 

Ha egy rossz egyezséget kötöttünk volna, az is jobb lett volna, mint ez. 

Ukrajna egy kicsit engedett volna, és ma mindenki élne” – hangsúlyozta az amerikai jobboldal elnökjelöltje.

Az uniós lap emlékeztet: Trump rendszeresen felemlegeti, hogy ha ő lett volna az elnök 2022-ben, Oroszország nem támadta volna meg Ukrajnát, illetve, ha 2024-ben újra elnökké választják, tárgyalásos úton rövid távon véget vet az ukrajnai konfliktusnak. A Politico megjegyzi azt is, hogy ez a fegyveres konfliktus 2014 óta tart, tehát Trump elnöksége idején is, mégsem oldotta meg az amerikai kormányzat fejeként ezt a problémát, illetve a Kamala Harris-szel folytatott tévés vitában nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy szeretné-e, hogy Ukrajna legyőzné Oroszországot. 

Szerdai beszédében az eddigi meghatározottabb utalásokat tette Trump arra, hogy megválasztása esetén felhagyna Kijev támogatásával: mint fogalmazott, 

abbahagyná a Kijev számára nyújtott amerikai segélyek küldését, és semmilyen esetben sem küldene amerikai csapatokat Ukrajnába „meghalni”.

A lap megjegyzi, hogy Volodimir Zelenszkij jelenleg New Yorkban tartózkodik, az ENSZ Közgyűlésén vesz részt, de várhatóan nem találkozik majd Trumppal a következő napokban.

Nem kedvezett a Trump-Zelenszkij viszonynak az sem, hogy az ukrán elnök a hét elején egy pennsylvaniai lőszergyárba látogatott, a vizitnek két célja lehetett: egyrészt az amerikai fegyvergyártóknál tett látogatás üzenet, hogy Ukrajna továbbra is kap muníciót a szövetségestől, másrészt azonban kemény amerikai kampányüzenet is, hiszen Pennsylvania egy billegő állam, Zelenszkij jelenléte szándékoltan a Harris-kampánynak tervezett lendületet adni.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2024. szeptember 27. 00:28
Ha Ukrajna a nevében foglalt "határvidéki terület" módjára viselkedik, és a két világbirodalom határán semlegességre törekvő középhatalomként profitál a kétoldalú gazdasági kapcsolatokból, akkor sokkal jobban élnének, és háború sem lenne. Trumpnak igaza van, csak ennek belátásához el kell szakadni a háborús narratívától, és vissza kell menni addig a pontig, amíg megvolt a lehetőség a diplomáciai rendezésre.
llnnhegyi
2024. szeptember 26. 23:55
Tengeri kijárat nélkül maradhat Ukrajna. Minden jel erre mutat. Zelensky bukott, rongy elnöke volt Ukrajnának.
Kybon
2024. szeptember 26. 23:16
Az amerikai átlagember életszínvonala mostanra sokat esett. Annyira megemelkedett minden ára, hogy sokan már nem fizetik a biztosításokat vagy a diákhitelt. Sőt, hamburgerre, vagy a korábbi kiadós bevásárlásra se futja! Ha kimegy az utcára, lopós migrikbe botlik. Én el nem tudom képzelni, ki akar Kamula Hamisra szavazni...
Nasi12
2024. szeptember 26. 22:41
Ha valaki eddig nem szimpatizált volna Trumppal most remélem belátja, hogy igaza van. Röviden és világosan kimondta a lényeget. Ezért kedvelik egymást Orbánnal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!