Trump megmutatta, mit tenne az orosz–ukrán háború lezárásáért

2024. szeptember 11. 17:08

A Politico hosszan lamentál azon, miért nem ugrott rá az elnökjelölt a lehetőségre, hogy hitet tegyen Kijev diadala mellett.

2024. szeptember 11. 17:08
null

Putyin és Trump 2019-ben (Photo by Brendan Smialowski / AFP)

A Politico azon mereng cikkében, hogy Donald Trump kétszer is elutasította az elnökjelölti vitán azt a lehetőséget, hogy határozottan kiálljon Ukrajna mellett. A kérdésre, hogy támogatja-e Ukrajna győzelmét, Trump úgy reagált: ő a háború befejezését szeretné.

A volt elnök arról beszélt: tárgyalásos úton vetne véget a konfliktusnak, és megválasztása után azonnal belevágna ebbe. 

A Politico szerzője messzemenő következtetéseket von le abból, hogy Trump nem volt hajlandó szimplán „igennel” válaszolni arra a kérdésre, hogy akarja-e, hogy Ukrajna győzzön. A cikk szerint ezzel Trump ezzel előrevetítette, miként áll majd hozzá az orosz-ukrán háborúhoz. Ezt a Politico „trumpista reálpolitikának” nevezi, és az elemzés szerint a republikánus elnökjelölt nem foglalkozna Oroszország „terjeszkedő politikájával”, hanem inkább megegyezéseket kötne vele. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezzel szemben Kamala Harris azt állította, hogy ha Trump lett volna az elnök akkor „most Putyin Kijevben ülne.” A Politico elfelejti megemlíteni, hogy nem Trump elnöksége alatt támadta meg Oroszország Ukrajnát, hanem a Biden-Harris kormányzat alatt. 

A vita moderátorának konkrét kérdése így hangzott: „Azt mondta, hogy megoldaná ezt a háborút 24 óra alatt. A szünet előtt is megismételte ezt. Pontosan, hogyan csinálná ezt? S egy nagyon egyszerű kérdést szeretnék feltenni ma este: akarja, hogy Ukrajna megnyerje ezt a háborút?” Mire Trump így felelt: 

„Én azt akarom, hogy véget érjen ez a háború.”

Trump ezt követően kiemelte, hogy az ő elnöksége alatt nem lett volna háború, mert őt tisztelte Putyin és Zelenszkij. A volt elnök hozzátette: szóba kellene állni Putyinnal, akit már két éve nem hívott fel Biden elnök. Kijelentette: ő beszélne mindkét féllel, és egy asztalhoz ültetné őket. 

A volt elnök azt is megemlítette, hogy talán figyelembe kellene venni azt, hogy Oroszországnak nukleáris fegyverei vannak, amiket be is vethet. 

A cikk végén a Politico szerzője elismeri, hogy Trump tulajdonképpen csak hangosan mondja azt, amit a Biden adminisztráció tagjai halkan már kezdenek elismerni: minden félnek az az érdeke, hogy a háború tárgyalásos úton érjen véget. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lauderstenonis-2
2024. szeptember 11. 19:05
A választások után nem lesz semmi hatalma. Még akkor sem lenne, ha megválasztanák. Nem tud hivatalosan tárgyalni, nincs hozzáférése a külügy erőforrásaihoz. Ténylegesen a beiktatása után tudna bármit is tenni.
Akitlosz
2024. szeptember 11. 18:33
Ha Trump segít Kárpátalja hazatérésében, akkor megérdemel egy szobrot Munkácson.
Nasi12
2024. szeptember 11. 18:29
Józan hozzáállás. A provokatív kérdések ellenére.
Pelso j.
2024. szeptember 11. 18:09
Semmit sem mutatott meg, olcsó hablaty a cím.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!