Spanyolországba menekült a venezuelai ellenzék volt elnökjelöltje

2024. szeptember 08. 07:44

Edmundo González az elcsalt választások óta bujkált, most a kormány kiengedte a latin-amerikai országból.

2024. szeptember 08. 07:44
Arrest warrant issued for opposition leader Edmundo Gonzalez in Venezuela

Nyitókép: Pedro Rances Mattey / ANADOLU / Anadolu via AFP

A venezuelai kormány arról számolt be, hogy Edmundo Gonzalez, az ellenzék volt elnökjelöltje elhagyta az országot, és Spanyolországban keres menedéket – írja a BBC. González bujkált, és elfogatóparancsot adtak ki ellene, miután az ellenzék vitatta a júliusi elnökválasztás eredményét, amelyen a kormány által ellenőrzött Nemzeti Választási Tanács (CNE) Nicolás Madurót nyilvánította győztesnek.

Delcy Rodríguez venezuelai alelnök a közösségi médiában kijelentette, miután González néhány nappal ezelőtt „önként” menedéket kért a caracasi spanyol nagykövetségen, Gonzalez politikai menedékjogot kért a spanyol kormánytól. 

Caracas beleegyezett a távozásba, és a politikus el is utazott. José Manuel Albares spanyol külügyminiszter arról adott tájékoztatást, hogy Gonzalez a spanyol légierő repülőgépén hagyta el Venezuelát, s kijelentette, a spanyol kormány kiáll valamennyi venezuelai politikai jogai mellett.

Közben a venezuelai biztonsági erők körülzárták Argentína caracasi nagykövetségét, ahol Maduro elnök hat politikai ellenfele menedéket talált. A külügyminisztériuma azt állította, terrorcselekményeket terveznek az épületben. A BBC emlékeztet, hogy Venezuelában politikai válság van, amióta a hatóságok Maduro elnököt hirdették ki a július 28-i választások győztesének. Az ellenzék azt állította, bizonyítékai vannak arra, hogy González kényelmes fölénnyel nyert, és 

részletes szavazási eredményeket töltött fel az internetre, amelyek ezt bizonyítják.

Számos ország – köztük az Egyesült Államok, az Európai Unió és több latin-amerikai állam – nem ismeri el addig Maduro győzelmét, amíg Caracas nyilvánosságra nem hozza a részletes választási adatokat.

Ezt is ajánljuk a témában

A venezuelai kormány a választások óta több mint 2400 embert vett őrizetbe, és ezzel az ENSZ által „a félelem légkörének” nevezett állapotot teremtett. González július 30. óta bujkált, mert félt a letartóztatástól, miután vezető kormánypárti politikusok kijelentették, rács mögé kellene kerülnie. A Maduro-kormányhoz szorosan kötődő főügyészség ugyanis összeesküvéssel és okirathamisítással vádolta Gonzalezt. 

A 75 éves ellenzéki politikus idén március előtt nem volt széles körben ismert, az ellenzék eredeti elnökjelöltje a karizmatikus María Corina Machado volt, aki a szavazatok 93 százalékával megnyerte a nyílt előválasztást. A kormány azonban mondva csinált okokból adminisztratív módon akadályozta meg Machado indulását, az ellenzéknek alternatív jelöltet kellett találnia, így jött a képbe az egykori diplomata, González.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2024. szeptember 08. 10:53
Spanyolisztánban már alighanem külön utcák vagy kisváros van bukott "venezuelai ellenzéki"-ből... Egyel több vagy kevesebb, semmit se számít. Amúgy a guaido-figurát a zeju meg zusákok hivatalosan elismerték "elnök"-nek (akinek soha egyetlen másodpercnyi tényleges hatalma nem volt) ha jól emlékszem még a zusák szenátusban is szónokolt, aztán a közelmúltban turistaként is nehézkesen engedték be a zusába. Ez a helyzet amúgy kábé senkinek se jó, a chavez -> buszsofőr rendszer közel működésképtelen viszont a zusákok a szokott módszerekkel (úgynevezett ngo-k, sajtó felvásárlása, cica ügynökök beépítése a zellenzékbe, katonai puccs szervezése-indukálása, ilyesmik) már nem tudnak ott bábkormányt felállítani, ergo marad a következő lépésnek a "mérsékelt ellenzék" előbb kézi- majd nehézfegyverzettel való ellátása és a rombolás, pusztítás.
karakter-2
2024. szeptember 08. 09:33
'az elcsalt választások' --- Úgy értitek, hogy ha nem Amerika ügynöke nyert, akkor az csak csalás lehet?
orwell-1985
2024. szeptember 08. 08:45
na ez is egy gyáva anyámasszony katonája. minden olyan "ellenzéki" vezető akit a szines forradalom amerikai hivatal pénzel s amikor odáig jut a helyzet, hogy most ki kell, hogy álljon azon érvek mellet amelyeket képvésel és a megvezetett tömegeket az utcákra csalja káoszt előidézve és emiatt embereket börtönöznek be meg, a redőrökkel összetűznek és meg is halnak, megszökik. emlékszik még valaki arra tyúkra aki elindította a fehérorosz színes forradalmat? emberek tömegét vezete meg, hogy demokrácia meg európai únio stb. na amikor a rohamrendőrök a tüntetéseket szétverték, a tüntetőket megverték, bebörtönözték, akkor a liba megszökött litvániába és onnek fenyegette lukasenkát, cserben hagyván a követőit. senki sem vett példát Hose Muhikárol, aki elindította a forradalmat urugvájban az amerikai bábhatalom ellen. be lett börtönözve, végűl sikerűlt neki és urugváj elnöke lett. de ilyen kaliberű politikusok már nem léteznek. a gyáva lefizetett férgek megszöknek külföldre mint ez a pofa
Gullwing
2024. szeptember 08. 08:43
Venezuelában szélbalos bagázs van mint a spanyoloknál. Ennek a szélbalos bagázsnak az ellenzékét fogadták be a spanyol ballibcsik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!