Elkezdődött: Venezuelában véres tüntetések törtek ki az elcsalt választások miatt

2024. július 30. 17:08

A baloldali Maduro elnök erősen vitatható körülmények között ismét győzött, az ellenzék nem hagyja magát, megkezdődött, amit előre látni lehetett.

2024. július 30. 17:08
null

Nyitókép: Yuri CORTEZ / AFP

 

Venezuelában az ellenzék vezetője, Maria Corina Machado a választás másnapján bejelentette, hogy győzelmet arattak, a szavazatok 73,2 százalékával. Ezt a hatalmon lévő baloldali vezető nem fogadja el.

A nemzeti választási hatóság Nicolás Maduro hivatalban lévő elnököt hirdette ki a szavazás győzteseként, így harmadik ciklusát kezdheti meg, és folytatódik a szocialista párt 25 éves uralma.

Független közvélemény-kutatók azonban hihetetlennek nevezték a „hivatalos” eredményt, és az ellenzéki vezetők, valamint külföldi megfigyelők arra szólították fel a választási hatóságot, hogy hozzák nyilvánosságra a szavazatok részletes eredményeit – írta meg Euractiv.

Ezt is ajánljuk a témában

Machado szerint az ellenzék birtokában lévő adatok szerint Maduro 2,75 millió szavazatot kapott, míg ellenfele, Edmundo Gonzalez volt diplomata 6,27 millió szavazatot szerzett. 

Ezek az adatok éles ellentétben álltak a választási hatóság által közölt eredményekkel, melyek szerint Maduro 5,15 millió, míg Gonzalez 4,45 millió szavazatot kapott.

A választási megfigyelők jogosultak minden szavazógép eredményének egy példányát megkapni, de az ellenzék szerint néhány megfigyelőt akadályoztak a szavazatszámlálás követésében, és néhány helyen nem nyomtatták ki az eredményeket.

Az ellenzék régóta figyelmeztetett arra, hogy a választás nem lesz tisztességes, mondván, hogy a tisztviselők döntései és az ellenzéki munkatársak letartóztatása akadályokat állítottak eléjük.

A választási hatóság közvetlenül éjfél után kijelentette, hogy Maduro a szavazatok 51%-át szerezte meg. Később Madurot a 2025-2031 közötti időszakra is elnöknek nyilvánították, hozzátéve, hogy „az érvényes szavazatok többségét” nyerte el. A washingtoni és egy tucat külföldi kormány kétségbe vonta az eredményeket, és a szavazatok teljes körű újraszámolását követelték. 

Független exit pollok szerint Gonzalez támogatottsága 65%-os volt, míg Maduroé 14% és 31% között mozgott.

Kapcsolódó vélemény

Alejandro Pena Esclusa

Magyar Nemzet

Idézőjel

A venezuelai szocialista diktatúra nagy csalást követett el. Interjú.

Legalább két ember halt meg a szavazatszámlálás vagy a tiltakozások során – egy személy a határ menti Tachira államban éjszaka, és egy másik hétfőn Maracayban.

A tiltakozók Venezuela városaiban és településein gyűltek össze, többek között Caracas elnöki palotája közelében. Gonzalez többször figyelmeztetett a vérontás veszélyére, de Maduro, akinek 2018-as újraválasztását az Egyesült Államok és mások csalásnak tartják, este a közszolgálati televízióban kijelentette, hogy fizetett zavargók támadták meg a választási ügynökség irodáit.

„Ismerjük, hogyan kell kezelni ezt a helyzetet, és hogyan kell legyőzni az erőszakosokat” – mondta Maduro.

Jorge Rodriguez, a kormányzó párt törvényhozója és Maduro kampánymenedzsere kedden a kormány támogatására hívta fel a híveket. Vladimir Padrino védelmi miniszter figyelmeztetett, hogy ne ismétlődjenek meg a 2014-es, 2017-es és 2019-es „szörnyű események”, 

amikor az ellenzéki tüntetések során több százan haltak meg.

Machado felszólította az ország hadseregét, hogy tartsa tiszteletben a szavazás eredményét. A fegyveres erők hosszú ideje támogatják Madurót, és nem voltak nyilvános jelei annak, hogy a vezetők elszakadnának a kormánytól. Machado kedden híveit az Egyesült Nemzetek Szervezete caracasi irodái elé hívta gyülekezni.

Coro városában, Falcon állam fővárosában a tüntetők ledöntöttek egy Hugo Chavez, Maduro mentora által ábrázolt szobrot. Egy ellenzéki tanácsadó közösségi médiában közölte, hogy a biztonsági erők két sikertelen kísérletet tettek az argentin nagykövetségre való behatolásra Caracasban, ahol ő és öt másik ember március óta tartózkodott, miután letartóztatási parancsot adtak ki ellenük.

Sok venezuelai választópolgár kétségbeesett Maduro újabb hatéves ciklusának hírére, aki gazdasági összeomlást, a lakosság mintegy egyharmadának elvándorlását és az Egyesült Államok és mások által kiszabott szankciókat felügyelte, amelyek még inkább megrokkantották a már így is küszködő olajipart.

Lángokban áll Venezuela

A biztonsági erők egyből könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a vasárnapi választási eredményeket bíráló tiltakozók ellen. Ugyanis már hétfő este több ezer ember vonult Caracas belvárosába – tudósít a BBC.

Néhányan kilométereken át gyalogoltak a várost körülvevő hegyek nyomornegyedeiből az elnöki palota felé.

Caracas utcáira erős katonai és rendőri jelenlét vonult ki azzal a céllal, hogy megpróbálják szétoszlatni a tüntetőket és megakadályozzák, hogy utóbiak megközelítsék az elnöki palotát. Az emberek tömegei a kormány bukását követelték.

Egyes területeken Maduro elnök plakátjait letépték és felgyújtották, miközben gumiabroncsokat, autókat és szemetet is felgyújtottak.


Fegyveres rendőrök, katonák és a kormánnyal szimpatizáló baloldali félkatonai erők többször összecsaptak a tüntetőkkel, és számos utat lezártak a városközpont környékén.

A BBC beszámolója angol nyelven itt tekinthető meg:

 

 

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­r­t­­­é­­k­e­l­d­ ­­­a­ ­­­s­­­z­­­e­x­­­i­­ ­­­p­­u­­­n­­­c­­­i­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Banned310
2024. augusztus 02. 14:56
És a kedves narancskormany mégis kiáll a jó szocialisták mellett. Orbán megvétózta azt, hogy az EU állásfoglalást adjon ki a választási csalásról. Köszönjük vezető.
remi
2024. július 30. 23:52
Megvan a következő Szíria, a cica azóta már teherautószám hordja a fegyvert a "mérsékelt lázadóknak", a vége az lesz ami mindig szokott: romok és az usákok által ellopott olaj, lásd Szíria. Csak innen nem napi 300E hordónyit fognak ellopni hanem nagyságrenddel többet.
Tuners
2024. július 30. 20:41
Tehát nem sikerült a választásokba való beavatkozás, és a haladárok most majdanozni kezdenek. Ohh mily meglepő… 🤡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!