RMDSZ-vezető: Orbán Viktor nem Oroszország, hanem Magyarország érdekeit képviseli

2024. szeptember 16. 16:02

Az RMDSZ államfőjelöltje arról is beszélt nemrég egy interjúban, hogy megválasztása esetén kiutazna-e Moszkvába.

2024. szeptember 16. 16:02

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Kelemen Hunor, az RMDSZ-elnök nemrég interjút adott a Prima TV Insider Politic című műsorában, amelyet a Maszol.ro is szemlézett. 

A párt államfőjelöltje a román állami intézményekkel kapcsolatos lakossági bizalmatlanság mellett Klaus Iohannisról, Orbán Viktorról és Oroszországról is is elmondta a véleményét.

A politikus arra a kérdésre, hogy politikai szempontból példaképének tekinti-e Orbán Viktor miniszterelnököt, kijelentette: „nem létezik olyan politikai modell, amelyet Romániában lehetne alkalmazni, amit máshonnan lehetne átvenni”

Majd dicsérő szavakkal illette a magyar kormányfőt. Kelemen kiemelte: 

Orbán Viktor egy bátor ember, aki nagyon sokat kockáztat, 

egy vízióval rendelkező ember, aki, amikor átvette a hatalmat, nem csak a régi minisztereket cserélte le az újakkal vagy az akkori csapatával, hanem rendszert váltott”.

„Orbán Viktor nem Oroszország, hanem Magyarország érdekeit képviseli”

Az RMDSZ vezetője ezután hozzátette: tiszteli a magyar miniszterelnököt Mint fogalmazott, „Orbán Viktor nem Oroszország, hanem Magyarország érdekeit képviseli”, és ostobaságnak nevezte azokat, akik »Moszkva bábjának« nevezik.

Ezt is ajánljuk a témában

Kelemen Hunor arra is kitért, hogy hogy amennyiben őt választanák Románia elnökének, nem tenne hivatalos látogatást Moszkvában, amíg Oroszország agresszor állam. 

„Ma nincs erre lehetőség. Kategorikusan kijelenthető, hogy amikor nincs háború, és Oroszország nem agresszor állam, akkor Romániának, a tagállamoknak és az Európai Uniónak, ahogyan a háború előtt is, normális kapcsolatot kell fenntartania Oroszországgal”. Hozzáfűzte, hogy azonban ez jelenleg nem így van, és 

az események sem arra utalnak, hogy az ukrajnai háború holnap vagy holnapután véget érne

 – fogalmazott az RMDSZ-es politikus.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!