Magyar államfője lehet Romániának

2024. szeptember 06. 17:01

„Mi egy jobb, élhetőbb országot akarunk” – jelentette ki Kelemen Hunor.

2024. szeptember 06. 17:01

Nyitókép: Mandiner archív

Kelemen Hunor szövetségi elnököt indítja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a november-decemberi romániai államfőválasztáson – döntött a szövetség belső „parlamentje”, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) pénteken Kolozsváron.

A döntéshozó testület ülésén Biró Rozália SZKT-elnök közölte: csütörtökön a területi elnökök, valamint a platformok konzultatív tanácsa is úgy döntött, hogy Kelemen Hunort javasolja államfőjelöltnek. A javaslatot az RMDSZ Nőszervezete és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) is támogatta.

A felszólalók egyhangúlag azt mondták: a szövetségi elnök a legalkalmasabb arra, hogy a romániai magyarok hangját hallassa, a közösség elvárásairól, problémáiról, céljairól beszéljen az őszi romániai választási kampányban.

Ő a legnépszerűbb és legmegbecsültebb romániai magyar politikus, aki meg tudja jeleníteni a romániai magyar közösség egységét

– hangzott el.

Kelemen Hunor beszédében hangsúlyozta: nem kitüntetést, hanem feladatot és munkát kapott kollégáitól, melyet velük együtt fog elvégezni. Aláhúzta: fontos, hogy a romániai magyaroknak legyen államfőjelöltjük Romániában, mert ez az ő szülőföldjük is, rájuk is kihat, hogy mi történik az országban. És a magyar közösség sajátos problémáit csak magyar jelölt tudja megjeleníteni – mondta.

Mi egy jobb, élhetőbb országot akarunk

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a szövetség politikusai készek mindent megtenni ezért, amit politikailag lehetséges. A romániai magyarok tiszteletet és figyelmet kérnek, nemcsak magukért, gyerekeikért is, akik itt fognak élni, „jogokat kérnek, nem csak kötelességeket” – mondta.

Felidézte: abból, ha a magyar közösségnek volt államfőjelöltje, mindig a közösség nyert. Ez jó alkalom a román közösség megszólítására is, mivel a magyar közösség ügyét csak vele közösen lehet rendezni – mondta. „Ha nem nevezzük meg a problémáinkat, nem beszélünk azokról, akkor azok csak számunkra léteznek, mások számára nem” – húzta alá.

Kifejtette: az RMDSZ a kampányban az ország egyre égetőbb gondjairól, az állam és a polgárok megromlott viszonyáról, a fenyegető demográfiai helyzetről, az ellátó rendszerek összeomlásának veszélyéről fog beszélni, arról, hogy

ha folytatódik a jelenlegi trend, Románia 2040-re „egy szép, nagy és üres ország lesz”.

Megítélése szerint az ország polgárai dühösek, mert az állami intézmények rosszul bánnak velük, túlszabályozott és nehézkes az ügyintézés, az állam visszaél hatalmával, „rémállam”. Ezen változtatni kell, különben a polgár fog változtatni, és elhagyja az országot – mondta.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. szeptember 09. 09:58
Addig ne vegyen levegőt a Mandi szerkesztősége...🙄
csapláros
2024. szeptember 06. 21:36 Szerkesztve
Először is, semmi váratlan. Másodjára meg semmi fordulat. Az RMDSZ-nek esélye sincs, hogy nemhogy a regáti, de még az erdélyi románságot is, hogy szövetségesének tudja be. Ennek alapvető oka éppen Székelyföld gazdasági elmaradottsága, amelyen legföljebb az idegenforgalom segíthetne valamit, ha a román mágnások arra is nem kezdenének rátelepedni. A legfejlettebb és a legnagyobb gazdasági központok a Székelyföldön KÍVÜL, az elrománosított központokban vannak (Brassó, Arad, Temesvár, Szászsebes, Zilah, stb. stb.). Lásd a Vajdaság Autonóm Tartományt, amely Szerbia éléstára és amelyet mára már teljesen belaktak a szerbek ugyan (66,8 %, míg a magyarok aránya alig 13 % míg 2 %-tól lefelé 1-2 főig további 10-nél több egyéb nemzetiség), de mégis, saját közigazgatása, parlamentje van.
herden100
2024. szeptember 06. 20:43
m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
Párhuzamos különvélemény
2024. szeptember 06. 18:51
Hát, ezzel az erővel lehet román államfője Magyarországnak is, gratulálunk, idióta ÚJmandi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!