Leszögezte: Oroszország elleni támadásról fog tárgyalni a brit miniszterelnök Washingtonban

2024. szeptember 13. 06:42

Minden a NATO-országokon múlik.

2024. szeptember 13. 06:42

Nyitókép: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Oroszország kezdte az ukrajnai konfliktust, és annak azonnal véget vethet – jelentette ki Sir Keir Starmer, baloldali brit miniszterelnök, aki pénteken Washingtonban tárgyal Joe Biden amerikai elnökkel. A brit kormányfőt Washingtonba tartó repülő útján kérdezték újságírók. „Oroszország kezdte ezt a konfliktust. Oroszország illegálisan megszállta Ukrajnát. Oroszország azonnal véget vethet ennek a konfliktusnak” – mondta. Később hozzátette: „Megismétlem, hogy Oroszország volt az, aki ezt az egészet elkezdte. Ők okozták a konfliktust, ők azok, akik törvénytelenül cselekszenek”.

„A következő hetekben és hónapokban valóban fontos fejlemények várhatók Ukrajnában és a Közel-Keleten egyaránt, ezért számos taktikai döntést kell hozni” 

mondta Starmer, a brit miniszterelnök újságíróknak. Megjegyezte, hogy mind Antony Blinken, mind David Lammy nemrégiben Ukrajnában járt.

„Amikor a Nyugaton gyártott nagy pontosságú, nagy hatótávolságú fegyverekről beszélünk, az teljesen más kérdés (...) Az ukrán hadsereg nem képes modern, nagy pontosságú, nyugati fegyverekkel támadni. Erre csak olyan műholdak hírszerzési adatokkal lehetséges, amelyekkel Ukrajna nem rendelkezik, olyan adatokkal, amelyek csak az Európai Unió, az USA, a NATO műholdjaitól származnak” – fogalmazott a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy megengedjék-e Ukrajnának, hogy támadást indítson Oroszország belső területei ellen nyugati gyártású fegyverekkel. 

„A lényeg az – tette hozzá -, hogy csak a NATO-országok katonái programozhatják be ezeket a rakétarendszereket”. Az ukrán katonák ezt nem tehetik meg. Ezért ez nem arról szól, hogy engedélyezzük vagy nem engedélyezzük az ukrán rezsimnek, hogy ezekkel a fegyverekkel csapást mérjen Oroszországra – mondta a brit miniszterelnök. 

Ez arról szól, hogy a NATO-országok meghozzák-e azt a döntést, hogy közvetlenül részt vesznek-e a katonai konfliktusban vagy sem”

 – fogalmazott Starmer. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
isler111
2024. szeptember 13. 17:01
A hamarosan elinduló harmadik világháborúban Oroszország sem lesz egyedül a NATO- nak nevezet náci tömörüléssel szemben! Oroszországnak is vannak szövetségesei például Kína - Észak Korea India stb.... ezek az országok is atomhatalmak. Ugye azért hívjuk a világháborút - világháborúnak mert sok -sok ország vesz részt benne és nem NATO és Orosz háborúnak. A valószínűleg még az idén elinduló harmadik világháborúban amit a NATO és Amerika kiprovokál nem hinném hogy a NATO legyőzné Oroszországot és a szövetségeseit! Még egy Orosz - NATO háborúban sem biztosa győzelem! SŐT!!!!!!!!
NokiNokedli
2024. szeptember 13. 13:52 Szerkesztve
Rögtön a cikk első mondata ordenáré hazugság: Történetesen éppen nem Oroszország kezdte a konfliktust. A russzkik ugyanúgy áldozatok, mint az ukránok, és mint az EU. A mocskos midó angolszász (amerikai+angol) banda kezdte, és azóta is keveri az anyagot.
Robi54
2024. szeptember 13. 13:42
Csak kérdezem,ki provokálta az oroszokat? Ki buktatta meg a törvényes Ukrán kormányt? Kik gyilkolászták az oroszokat kelet Ukrajnában? Kik tiltották be - vagy próbálták betiltani - az orosz nyelvet Ukrajnában? Melyik katonai szervezet kerítette be Oroszországot? Kik tettek bele 5milliárd dollárt a majdani puccs megszervezésébe? Kik vásárolták fel a jó minőségű Ukrán termő földeket? Kik ültek be Ukrán cégek igazgató tanácsába? Kiknek jó ez az aljas háború? Gondolom a választ minden értelmes ember tudja.
katedralista1957
2024. szeptember 13. 12:33
„…az amerikai milliárdosok magánemberek, akik hivatásos politikusok alávetett osztályán keresztül uralkodnak idegen országokon.” – irta Spengler száz éve., majd: „…rosszul ismerjük a viking ösztön hatalmát, ha azt hisszük, hogy az angol-amerikai tőke csak egyetlen lépést is hátrál az abszolút gazdasági világuralom útján.” – írta . Kalóz nép, addig rabol, amíg engedik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!