Megtámadhatják az ukránok Oroszországot amerikai fegyverekkel? – épp erről tárgyalnak Washingtonban

2024. szeptember 12. 11:31

Az amerikai fővárosban épp arról tárgyalnak, milyen mélységig támadhatja Ukrajna amerikai fegyverekkel Oroszországot.

2024. szeptember 12. 11:31
Ukrainian Army's artillery unit in Donetsk

Nyitókép: Ignacio Marin / AFP

 

A Fehér Ház véglegesíti azt a tervet, amely enyhítené az Ukrajnának adományozott amerikai fegyverek felhasználására vonatkozó korlátozásokat, lehetővé téve az ukrán hadsereg számára, hogy hatékonyabban védekezzen az orosz rakétatámadások ellen – erősítette meg egy nyugati tisztviselő és két másik, a tárgyalásokat ismerő személy a Politiconak

A tervezetről folytatott megbeszéléseket szűk körben tartották, és a részletek még kidolgozás alatt állnak. Az elmúlt napokban azonban Washingtonban, Londonban és Kijevben egyaránt tárgyaltak annak lehetőségéről,

hogy Ukrajna milyen területeket érhet el amerikai és brit gyártmányú fegyverekkel Oroszországon belül.

A legújabb megbeszélések jelentős változást jelentenek a nyári vitákhoz képest, és arra utalnak, hogy a Biden-adminisztráció készen állhat arra, hogy végre engedélyezze 

Ukrajna kérését, hogy határozottabban védhesse meg magát, és agresszívebb lépéseket tegyen Oroszországon belül.

Ezt a lépést az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács nem kívánta kommentálni. Ugyanakkor Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó egy júniusi interjúban utalt arra, hogy az Egyesült Államok készen állhat arra, hogy kibővítse azt a területet, ahol Ukrajna amerikai fegyvereket használhat Oroszországban.

Ezt is ajánljuk a témában

A tárgyalások azért gyorsultak fel, mert az Egyesült Államok megerősítette, Irán sikeresen szállított ballisztikus rakétákat Oroszországnak. Az amerikai és brit tisztviselők hetek óta egyeztetnek arról, hogy Ukrajna használhassa a brit Storm Shadow rakétákat Oroszországon belüli csapásokra, de döntés még nem született. A kérdés a tervek szerint napirenden lesz, amikor Joe Biden elnök és Keir Starmer brit miniszterelnök pénteken találkozik a Fehér Házban.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és brit kollégája, David Lammy szerdán Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy megvitassák a fegyverek kérdését, valamint Ukrajna oroszországi beavatkozásait és a legutóbbi orosz előrenyomulásokat.

 Az amerikai törvényhozók egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az adminisztrációra, hogy döntsön az ügyben, és jelezzék, hogy Ukrajna megérdemli a támogatást saját szuverenitásának védelme érdekében.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. szeptember 12. 18:56
ezzel csak az a gond, hogy az ukranok azt NEM TUDJAK bevetni. A nagyhatotavolsagu raketakhoz muholdas adatok kellenek. Azok meg csak a NATOnak vannak, az ukiknak nincsenek. Kepzett kezeloszemelyzet kell, ami megintcsak az ukiknak nincs, a NATOnak van. Tehat ha - akar ukrajna teruleterol akar nem - nagyhatotavolsagu NATO raketak ernek el oroszorszagi celpontokat, az nem jelent kevesebbet mint azt, hogy a NATO haboruba lepett Oroszorszag ellen. A kovetkezmenyeket meg aligha kell reszletezni.
vérgőz
2024. szeptember 12. 14:36
ó, nincs itt semmi látnivaló... az eszkaláció rémét is a "felcsúti patás" (így írják?) vetítette az égre. Zselén nagyon akarja, hogy jól seggbek... persze nem őt, hanem a népét. Aztán majd megy további, még durvább beavatkozásért könyörögni. El sem merem képzelni, hogy mit csinálna ez a tetű banda a háború után, az EU-ban vagy a NATO-ban...
herden100
2024. szeptember 12. 14:34
napfenyes.hu/cikkek napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/pio-atya-elete-es-tanitasai napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/interju-terez-anyaval-1973-januar-15 napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-tanitasok-szellemi-tenyek-tortenesek/homo-christianus-gondolatok-a-kereszteny-emberrol napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-unnepek/husvet-miszteriuma ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚💚💚💚💚 💚💚💚💚💚💚💚💚
alenka
2024. szeptember 12. 14:14
Miért, eddig milyen fegyverekkel támadtak az ukiiiikiiikriiiijniii - k?....mikor nincstelen koldusok, hajléktalan, mocsok fasiszták, kik kurvára bátrak a civilekkel szemben. Ugyanakkor rettegnek az oroszoktól. Remélem, Putin türelme kitart, amennyiben nem, senki se írjon Testamentumot, mert nem marad örökös!... Oroszország előre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!