Orbánt dicséri, Scholzra viszont rácsapta az ajtót a német baloldal sztárpolitikusa, és ez még csak a kezdet

2024. szeptember 03. 10:21

Elégtelennek tartják a szigorításokat.

2024. szeptember 03. 10:21

Nyitókép: Emmanuele Contini / NurPhoto via AFP

Kedden, azaz a mai napon tárgyalni akar a migrációval szembeni fellépésről az ellenzék vezető erejével, a Kereszténydemokrata Unióval (CDU), valamint a tartományokkal, amelyek döntő részben végzik a migránsok ellátásával kapcsolatos feladatokat. A találkozóval kapcsolatos álláspontjukról kérdezett vezető ellenzéki pártokat a Die Welt.

Emlékeztetőül: múlt csütörtökön a német koalíció „biztonsági csomagot” fogadott el a solingeni késelésre való reakcióul. Ez tartalmazza a menedékjog szigorítását, széleskörű késtilalmat, a biztonsági szervek jogkörének bővítését, valamint a biztonságos harmadik országokban már regisztrált menedékkérők számára a német szociális juttatások eltörlését.

A hétvégén választó keletnémet tartományokban kiváló eredményeket elért migrációellenes baloldali Sahra Wagenknecht Szövetség vezetője, Wagenknecht válaszában nem kertelt. Elmondta:

Látszatcsúcs várható, amely nem fogja csökkenteni a menekültek számát”, és „álmegoldások helyett az ellenőrizetlen migráció végét” követelte.

A pártelnök elmondta, hogy két alapvető újítást tartana fontosnak utóbbi cél érdekében: egyrészt azt, hogy azoknak, akik biztonságos harmadik országból – ilyen az összes EU-tagállam, valamint Svájc és Norvégia is – utaznak be Németországba, ne legyen joguk Németországban se menekültstátuszhoz, se szociális juttatásokhoz. (Azaz vonatkozzon a koalíció terve minden beutazóra, ne csak azokra, akik regisztrálták is magukat egy másik EU-tagállamban.)

Másrészt pedig azt követeli, hogy az elutasított menedékkérők elutasításukkal párhuzamosan veszítsék el az „eltartásra vonatkozó jogukat”, ugyanis „jelenleg a juttatások még mindig olyan magasak, hogy az emberek nem látják okát elhagyni az országunkat”.

Wagenknecht korábban egyébként a migráció mellett egy másik témában is a magyar álláspontot visszhangozta: méltatta Orbán Viktor békemisszióját.

Ezt is ajánljuk a témában

Jens Spahn, a CDU Bundestag-frakciójának helyettes vezetője, aki nemrég a magyar állásponttal szóról szóra megegyező nyilatkozatot tett a migrációról a német köztévében, jelezte: szerinte a mai tárgyalások kudarcot fognak vallani. Úgy látja, hogy a valódi probléma az, hogy „a Németországba irányuló illegális migránsok szára egyszerűen túl nagy”, a koalíció mégsem tesz javaslatot annak számbeli korlátozására.

„Ha kedden ezen a migrációs csúcson csak arról fogunk beszélni, amit a koalíció múlt héten bemutatott, akkor felesleges is találkoznunk” – mondta Spahn,

jelezve, hogy ezeket a szigorításokat szavazza csak meg nyugodtan a kormány a saját Bundestag-többségével, a CDU a maga részéről ebbe nem kapcsolódna be.

***

 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. szeptember 03. 13:32 Szerkesztve
Novicsok-5 2024. szeptember 03. 10:31 Amikor a baloldalt szarozó fideszesek a baloldalnak nyalnak.😂 Ezt épp te írod Gyurcsánycsicska??? Mióta nyalod a ballibsi seggeket te szerencsétlen? MSZMP tagság, megvolt mi, te majom, de 1989-ben a többivel uppgradeltél:DDDD Amúgy a német nő, baloldali-NEMZETI ami ti soha nem voltatok, mert a szovjet segg után azonnal váltottatok az amerikaira.
fintaj-2
2024. szeptember 03. 12:41
Ha a biztonságos harmadik országokban már regisztrált menedékkérők számára a német szociális juttatásokat eltörlik, akkor félő, hogy a migránsokat azokkal az országokkal tartatják el, ahol a migránsok regisztráltak.
masikhozzaszolo
2024. szeptember 03. 12:15
Először nem értettem, minek örülnek, hiszen hatalomba nem kerülnek. Aztán leesett, mint nálunk a fővárosi közgyűlésben. Hát lesz képviselői fizetésük! Annak örülnek!
troppauer-humer
2024. szeptember 03. 12:05
Sahra egy tűzről pattant menyecske. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!