Szóról szóra azt gondolja a CDU-alelnök a migránsokról, amiért Magyarországot rommá büntették (VIDEÓ)

2024. augusztus 28. 19:03

Most mondanak búcsút Merkelnek.

2024. augusztus 28. 19:03
Bundestag

Nyitókép: Christoph Soeder / AFP

 

A német és európai menekültügyi rendszer alapjaiban rengett meg az elmúlt hónapok vitái során, amikor több tragikus esemény ismételten rávilágított az egyre sürgetőbb reformok szükségességére. A német közélet és politikai szereplők széles spektrumában zajló diskurzus középpontjában az áll, hogy a jelenlegi menekültügyi szabályok vajon működnek-e, és ha nem, akkor milyen változtatásokra van szükség.

Ezt is ajánljuk a témában

A solingeni támadás újra felerősítette a vitát arról, hogy az ország túlterhelt az állítólag túl sok migráció miatt. Különösen a Friedrich Merz vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) szólítja fel a kormánykoalíciót, hogy keményebben lépjen fel a migrációval kapcsolatban.

Jens Spahn, a CDU alelnöke Markus Lanz műsorában 

azokról a menekültügyi követelésekről beszélt, amiért Magyarországot megbüntették: „az kell, hogy a határon legyünk ennek a témának urai, és végtére is a határon kell visszautasítanunk” .

Véleménye szerint a migrációt most szigorúbban kell ellenőrizni. Ennek egyik módja a határellenőrzés. Ehhez kapcsolódóan a menekültügyi eljárásokat, különösen a Szíriából és Afganisztánból érkező menekültek esetében, harmadik országokban kell lefolytatni, hogy Németország az itteni integrációra koncentrálhasson.

Az illegálisan Németországban tartózkodó solingeni késelő az elmúlt hat hónapban „azért nem tűnt fel [a hatóságoknak], mert – és értem, ha ez irritálja az embereket – annyian vannak, hogy ez sajnos nem egy kivétel, hanem túlságosan is a szabály” – fogalmazott Spahn.

A műsor további vendégei Ahmad Mansour (szélsőségességkutató); Daniel Thym (a Konstanzi Egyetem professzora és nemzetközi jogi szakértője); valamint Anne Hähnig (újságíró) voltak.

A vita egyik kiemelkedő példája egy szíriai férfi esete, aki 2022-ben érkezett Németországba. A férfi Bulgárián keresztül lépett be az Európai Unió területére, így a dublini szabályok értelmében Németország vissza akarta őt küldeni Bulgáriába, hogy ott folytassák le az ő menekültügyi eljárását. Azonban a német hatóságok késlekedése és a jogi bonyodalmak miatt végül hat hónap elteltével a férfi megkapta a másodlagos védelmet Németországban.

Ez az eset rávilágít a menekültügyi rendszer problémáira: hosszú eljárások, nehézségek a visszatérítésben, valamint a hatóságok túlterheltsége. Továbbá, számos menekült használja ki a szabályozási kiskapukat, hogy Európában maradhasson.

A műsor résztvevői szigorúbb szabályokat és világosabb kereteket javasolnak. Felmerült az a javaslat, hogy az elutasított menedékkérők számára szüntessék meg a szociális juttatásokat, gyorsítsák fel a visszatoloncolásokat biztonságos harmadik országokba, vagy akár azonnal a határon hajtsák végre az eljárásokat, hogy megakadályozzák a menedékkérők további bejutását az EU területére.

Ezt is ajánljuk a témában

Bár a javaslatok sokoldalú jogi változtatásokat igényelnének, mind nemzeti, mind uniós szinten, és ezek végrehajtása akár évekbe is telhet, a vita résztvevői hangsúlyozták, hogy a politikai akarat gyorsítani tudja a folyamatot. Azonban az is nyilvánvaló, hogy az ilyen típusú átfogó reformok csak akkor lehetségesek, ha széles körű támogatottságot élveznek, és a társadalom is támogatja azokat.

A világban most az az üzenet, hogy ha valahogy eljutok Európába, akkor majdnem száz százalék, hogy ott maradok, majdnem száz százalék, hogy még országot is választhatók az EU-ban – ezért jönnek ilyen sokan Németországba –, majdnem száz százalék, hogy szociális segélyeket kapok, és 

Németországban belátható időn belül még állampolgárságot is, ami az egészet még abszurdabbá teszi. 

Ez nem lehet többé az üzenet. Ez kemény, mert segíteni akarunk az embereknek, de azzal nem tudunk segíteni, hogy mindenki Németországba jön. Időközben a világ szírjeinek 5 százaléka Németországban lakik, a világ afgánjainak 1 százaléka is. Nem tud ez így működni, ahogy ma ezt Németországban megoldjuk” – véli Spahn. 

A vita során egyértelművé vált, hogy a német társadalom és a politikai közeg már nem a 2015-ös migrációs válság logikája mentén gondolkodik. A közvélemény egyre inkább pragmatikus megoldásokat követel a migráció kérdésében, és arra is szükség van, hogy a hatóságok megvédjék a német lakosságot, valamint azokat a migránsokat, akik valóban védelemre szorulnak.

„Ez az európai menedékjogi rendszer sehogy sem működik 

(…) az Európai Unió még mindig szuverén nemzetállamok szövetsége. És a nap végén a mi érdekünkben kell működnie. És ha nem így működik, márpedig nem így működik, akkor nem tűröm, hogy folyton a diszfunkcionális uniós jogot tukmálják nekem. Akkor a lakosságunk védelme, a biztonság megőrzése érdekében (…) egyfajta veszélyhelyzetben azt kell mondanunk, hogy most felfüggesztjük az EU-s jogot” – foglalta össze gondolatait Spahn.

A beszélgetésből kiderül, hogy a német menekültügyi rendszer jövőjére nézve rövid- és hosszú távú intézkedések kombinációjára lesz szükség a kihívások kezeléséhez. Az Európai Unió menekültügyi politikájának reformja hosszú távú cél lehet, de addig is szükség van gyors és hatékony nemzeti intézkedésekre. Az idő sürget, és az ország vezetőinek most kell lépéseket tenniük annak érdekében, hogy az elkövetkező években a menekültügyi rendszer jobban működjön, és megfeleljen a valóságos kihívásoknak.

A teljes beszélgetés német nyelven itt tekinthető meg:

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
europész
2024. augusztus 29. 08:12
Blablabla es a migransok ozonlenek tovabb nemetekhez.Raadasul szaporodnak is meg egyesulnek a csaladok is.Joccakat Deutschland!
2024. augusztus 29. 05:37
Guten Morgen Herr Spahn! LEESETT A HÚSZFILLÉR?! JÓ SOKÁRA. MI MAGYAROK MÁR 10 ÉVE UGYANEZT MONDJUK!!!
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 29. 05:13 Szerkesztve
»recipdoki 2024. augusztus 28. 20:33 A menekülteknek harmadik országban található magyar nagykövetségen előzetesen szándéknyilatkozatot kell benyújtaniuk, valamint Magyarország területére való belépésre jogosító utazási okmányt kell szerezniük« Amiről te beszélsz kistáska az a legális migráció. Ami a valóságban történik, az meg az ILLEGÁLIS. Amiről azt mondja a bácsi, hogy amúgy nem baj, csak ne tolakodjanak.
cserszömörce
2024. augusztus 29. 03:16
Bulgariabol minimum 4 orszagon atment. Eselyes, hogy Mo-on is. Az hogy lehet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!